با ساختمان برگ گیاهان آشنا شوید

برگ ها را گاهی اوقات کارخانه غذاسازی نیز می نامند؛ زیرا گیاهان سبز، بیشتر غذایشان را از طریق فرآیند فتوسنتز در برگ ها می سازند. هر برگ دارای یک تیغه نازک به نام پهنک و یک ساقه باریک به نام دمبرگ است. سلول های برگ، درون کلروپلاست ها قرار گرفته اند که حاوی کلروفیل یا سبزینه هستند.

سبزینه، رنگدانه سبزی است که قلب یا هسته فرآیند فتوسنتز به شمار می آید. آب لازم برای فتوسنتز، از طریق رگبرگ ها منتقل می شود که غذای تولید شده را نیز به قسمت های مختلف گیاه می رسانند. سوراخ هایی میکروسکوپی خصوصاً در قسمت زیر برگ وجود دارند که روزنه نامیده می شوند و آب اضافی از طریق آنها بیرون می رود. ورود و خروج اکسیژن و دی اکسید کربن نیز از همان طریق انجام می گیرد.

درختانی که در مناطق خشک و کم آب می رویند، معمولاً برگ هایی کوچک دارند که تعداد روزنه هایشان کم است. به این ترتیب، گیاه آب لازم برای خود را حفظ می کند و پژمرده نمی شود.

برگ معمولاً بیش از چند سال زنده نمی ماند، زیرا کلروفیل آن شکسته یا تجزیه می شود و بنابراین برگ دیگر نمی تواند به غذاسازی ادامه دهد. حتی درختان همیشه سبز نیز باید برگ هایشان را نو کنند؛ البته تمام این برگ ها همزمان نو و جایگزین نمی شوند. درختان برگریز، هر سال معمولاً در فصل پاییز برگ هایشان را از دست می دهند. این برگ ها، قبل از آنکه از درخت پایین بریزند، رنگ های زیبا و درخشانی پیدا می کنند.

تعداد طرح های اصلی برگ ها کم می باشد. به همین دلیل، بعضی وقت ها گیاهان را بر اساس شکل برگ هایشان طبقه بندی می کنند.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «با ساختمان برگ گیاهان آشنا شوید»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب Kingfisher Science Encyclopedia، تالیف Catherine Headlam ترجمه محمود سالک از نشر Kingfisher Books، منتشر شده در ۱۹۹۱ با شابک ۹۷۸۰۸۶۲۷۲۸۵۳۳ به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا