چرا نور خورشید برگ درختان را نمی خشکاند؟

اگر قطعه ای فلز یا شیشه را در مقابل نور خورشید قرار دهید، پس از مدتی کوتاه، داغ می شود اما برگ درخت با آنکه تمام روز در معرض آفتاب است، خنک می ماند. دلیل این اتفاق چیست؟

برگ گیاهان از چندین لایه سلول تشکیل شده است. سطح بالایی و زیرین برگ را لایه ای به نام روپوست پوشانده است. در بین سلول های روپوست تعداد زیادی سوراخ بسیار ریز به نام روزنه وجود دارد. زمانی که یک برگ را زیر میکروسکوپ ببرید، منافذی شبیه به دانه های قهوه که روزنه (Stomata) نامیده می شوند را مشاهده خواهید کرد.

این منافذ، شبیه منافذ پوست هستند. همانطور که بدن تان برای ثابت نگه داشتن دمایش عرق می کند، قطره های بسیار ریز آب نیز از این منافذ بر سطح برگ تراوش شده و تبخیر می شود. این پدیده را تعریق می نامند.

تعریق موجب ثابت ماندن دمای برگ شده، بطوریکه هر زمان برگی را لمس کنیم، خنک و تازه است. بعضی افراد درختان را دستگاه تهویه طبیعت می نامند.

البته تبادل گازهای دی اکسید کربن (CO₂) و اکسیژن (O₂) بین برگ و اتمسفر نیز یکی دیگر از کارهای روزنه می باشد. روزنه ها مسئول تبادل گازها بین هوا و برگ هستند. وقتی روزنه ها باز هستند، به دی اکسید کربن موجود در هوا اجازه ورود می دهند. اکسیژن و بخار آب نیز از طریق روزنه ها از برگ خارج می شوند. وقتی روزنه ها بسته اند، گازها نمی توانند از برگ خارج یا وارد آن شوند. روزنه ها معمولاً در طول روز باز و در طول شب بسته هستند.

[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]

مقاله علمی و آموزشی «چرا نور خورشید برگ درختان را نمی خشکاند؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب بخوانید و بدانید، ویراستار بی تو ساگال و ترجمه سپیده عندلیب و حسین یاسینی از انتشارات پیکان، منتشر شده در اسفند 1384 با شابک 3-72-6229-964-978 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

[/toggle]

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا