خواص درمانی آجیل چیست؟
از نظر اصول تغذیه، مغز دانهها منبع انرژی و مواد مغذی هستند و خوردن آنها برای انسان خواص گوناگونی دارد. آجیل حاوی مقدار نسبتاً زیادی کالری، چربیهای غیر اشباع ضروری از جمله اسید لینولئیک و اسید لینولنیک، ویتامینها و اسیدهای آمینه میباشد. همچنین بسیاری از آجیلها منابع خوبی از ویتامین E، ویتامین B2، فولات (ویتامین B9)، فیبر و مواد معدنی ضروری از جمله منیزیم، فسفر، پتاسیم، مس و سلنیوم هستند.
بطورکلی مصرف روزانه آجیل، موجب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود و این خاصیت به دلیل دارا بودن موادی به نام آنتی اکسیدان است. مواد مغذی موجود در مغز دانهها به رشد کودکان و نوجوانان کمک میکنند، ضمن آنکه پژوهشهای مختلف نشان میدهند مصرف آجیل در کاهش کلسترول خون نیز موثر است.
با اینکه آجیلهای شور، خوشمزهتر هستند! اما سالمترین آجیل، نوع خام آن یا به اصطلاح بو نداده است. در ادامه شما میتوانید اطلاعات بیشتری از خواص درمانی آجیل بدست آورید.
خواص انواع مغز دانهها
گردو، پسته، فندق و بادام زمینی در کاهش بیماریهای قلبی – عروقی اهمیت ویژهای دارند.
فندق، علاوه بر دارا بودن خواص فوق یکی از منابع مهم منگنز است که موجب ترشح انسولین (پیشگیری از دیابت یا مرض قند)، تولید پروتئینهای انعقاد خون و سوخت و ساز چربیها در بدن می شود. آرژینین (Arginine) یکی از دیگر موادی است که در فندق به میزان زیادی وجود دارد. آرژینین موجب آزاد شدن هورمونهای رشد، بهبود رشد وزنی و قد کودکان و نوجوانان، ترشح انسولین و همچنین تولید اسید نیتریک شده که موجب گشاد شدن رگهای خونی و جلوگیری از افزایش فشار خون میشود.
بادام زمینی نیز علاوه بر خواص یاد شده به دلیل دارا بودن ترکیباتی به نام کولین (Choline) و لسیتین (Lecithin) در سوخت و ساز کبدی چربیها موثر است و در صورت کمبود این مواد، عوارضی نظیر تجمع چربی در بدن و چاقی، نازایی و کم خونی مشاهده میشود. این مغز دانه حاوی مواد پیشساز برای تولید هورمونهای تیروئیدی است.
پسته با دارا بودن مقدار قابل توجه آهن و ویتامینها در پیشگیری از کم خونی نقش بسزایی دارد.
بادام هم به همراه سایر مغز دانهها به دلیل دارا بودن کلسیم، موجب جلوگیری از پوکی استخوان میشود.
با وجود تمام نکات مثبت ذکر شده برای آجیل، مصرف زیاد آجیل به هیچ عنوان توصیه نمیشود. چون:
- آجیل حاوی مقدار قابل توجهی چربی است. با وجود مفید بودن چربی این مواد غذایی، افراط در مصرف مغز دانهها موجب اضافه وزن و چاقی میشود.
- زیادهروی در مصرف آجیل به دلیل دیر هضم بودن، موجب اختلالات گوارشی متعددی نظیر نفخ، حالت تهوع و استفراغ میشود.
- مصرف بالای آجیل شور به دلیل نمک زیادی که به هنگام تهیه آن استفاده شده است، موجب افزایش فشار خون میشود. همچنین افرادی که دچار بیماریهایی از جمله دیابت و بویژه فشار خون هستند، باید از آجیلهای خام مصرف کنند.
ارزش غذایی 100 گرم از آجیل مخلوط بو داده با نمک
کالری: 615 کیلو کالری
کربوهیدراتها:
- کل کربوهیدرات: 22.3 گرم
- فیبر غذایی: 5.5 گرم
- قندها: 4.4 گرم
ویتامینها:
- تیامین (B1): 0.5 میلیگرم
- ریبوفلاوین (B2): 0.5 میلیگرم
- نیاسین (B3): 2.0 میلیگرم
- اسید پانتوتنیک (B5): 1.0 میلیگرم
- پیریدوکسین (B6): 0.2 میلیگرم
- اسید فولیک یا فولات (B9): 56.0 میکروگرم
- کولین: 51.2 میلیگرم
- ویتامین A (آ): 8.0 IU
- بتا کاروتن: 4.0 میکروگرم
- بتا کریپتوکسانتین: 1.0 میکروگرم
- لوتئین: 22.0 میکروگرم
- ویتامین C (ث): 0.5 میلیگرم
- ویتامین E (ای): 8.2 میلیگرم
- ویتامین K (کا): 17.9 میکروگرم
پروتئین و اسیدهای آمینه:
- پروتئین: 15.5 گرم
- تریپتوفان: 252 میلیگرم
- ترئونین: 568 میلیگرم
- ایزولوسین: 703 میلیگرم
- لوسین: 1265 میلیگرم
- لیزین: 682 میلیگرم
- متیونین: 346 میلیگرم
- سیستین: 302 میلیگرم
- فنیل آلانین: 820 میلیگرم
- تیروزین: 510 میلیگرم
- والین: 952 میلیگرم
- آرژینین: 1989 میلیگرم
- هیستیدین: 416 میلیگرم
- آلانین: 715 میلیگرم
- اسید اسپارتیک: 1617 میلیگرم
- اسید گلوتامیک: 3872 میلیگرم
- گلیسین: 844 میلیگرم
- پرولین: 773 میلیگرم
- سرین: 1620 میلیگرم
چربی و اسیدهای چرب:
- چربی کل: 56.2 گرم
- مجموع اسیدهای چرب امگا 3: 249 میلیگرم
- مجموع اسیدهای چرب امگا 6: 11137 میلیگرم
مواد معدنی:
- کلسیم: 106 میلیگرم
- مس: 1.8 میلیگرم
- آهن: 2.6 میلیگرم
- منیزیم: 251 میلیگرم
- منگنز: 1.5 میلیگرم
- فسفر: 449 میلیگرم
- سلنیوم: 421 میکروگرم
- روی: 4.7 میلیگرم
- سدیم: 306 میلیگرم
- پتاسیم: 544 میلیگرم
نکته مهمی نیز در ارتباط با خرید آجیل وجود دارد. در زمان خرید آجیل حتماً به تازگی و نحوه نگهداری این مغز دانهها توجه کنید. زیرا در صورت نگهداری نامناسب و یا نگهداری در محل مرطوب، احتمال کپکزدگی در این مواد غذایی بسیار بالا است. بر اثر کپکزدگی دانههای آجیل، نوعی ماده سمی به نام آفلاتوکسین (Aflatoxin) تولید میشود که در ایجاد سرطان کبد نقش موثری دارد.
منابع
- میشا صابری نیکو. مجله روزهای زندگی.
- SELF Nutrition Data