انفوزیون تراپی چیست؟

درمان تزریقی یکی از راه های درمانی بیماران است که کاربردهای بسیاری دارد. در واقع تزریق داروها به داخل بدن بیمار از طریق یک رگ محیطی یا یک رگ مرکزی بوسیله سرم را انفوزیون تراپی (Infusion Therapy) می گویند. روش های دیگر تجویز داروها شامل تجویز خوراکی یا استنشاقی یا زیرزبانی یا پوستی و… است، اما درمان تزریقی یا عروقی روش خاصی است.

مزایای این روش عبارتند از:

  1. انتقال حجم زیادی از مایعات به میزان و بر اساس دستور پزشک
  2. تزریق داروهای کنسانتره
  3. روش بسیار سریع تجویز داروها که در مواقع اورژانس انجام می شود.

با توجه به خصوصیات این شیوه تجویز مشخص است که این مورد تقریباً در 80 درصد موارد در بیمارستان ها و یا کلینیک ها انجام می شود. انفوزیون تراپی روشی برای تجویز مواردی شامل ترانسفوزیون خون، تزریق هر گونه دارو، تزریق محلول های تغذیه ای و… است. اما این شیوه هم مثل تمام شیوه های درمانی دیگر ممکن است با عوارض و خطراتی همراه باشد. در کل می توان همه عوارض جانبی این شیوه درمانی را در شکل های زیر خلاصه کرد:

1) آمبولی هوا: بطور مشخص حباب یا حباب هایی از گاز است که در رگ های خونی به دام افتاده اند. این حباب ها در نقطه ای خاص باعث قطع جریان خون به ناحیه مشخصی از بدن می شوند و این گونه باعث بروز عوارض می شوند.

2) آلودگی شیمیایی: کارکنان سیستم های درمانی (پزشکان، پرستاران و…) به دو صورت در معرض داروهای شیمیایی قرار می گیرند:

  • از طریق ریختن دارو روی پوست
  • از طریق تنفس ذره های ریز معلق داروهای شیمیایی

3) در معرض ماده دی ای اچ پی قرار گرفتن: DEHP یک ماده سمی و سرطان زا است که به ماده PVC بکار رفته در لوازم پزشکی اضافه می شود تا این ماده را انعطاف پذیر کند. این ماده خاصیت نفوذپذیری در دارو و بدنه سرم را دارد و باعث می شود مقداری از دارو به بدنه سرم بچسبد. در نتیجه دارو، کمتر از مقدار تجویز شده به بدن بیمار خواهد رسید.

4) عدم تطابق دارویی: در صورت عدم تطابق دارویی امکان رسوب کردن دارو وجود دارد.

5) خطای پزشکی: تجویز یا تزریق اشتباه دارو و….

6) آلودگی میکروبی: آلوده شدن بیمار با انواع میکروب ها به علت عدم رعایت بهداشت در تزریقات (عفونت های بیمارستانی).

7) آلودگی ذرات: آلودگی مواد تزریقی از طریق ذرات موجود در هوا به عنوان مثال ذرات متراکم شده از شکستن آمپول یا درپوش های پلاستیکی سر ویال های دارو.

8) نیدل استیک: نیدل استیک شدن به مفهوم آسیب نفوذی جلدی ناشی از وسائل نوک تیز پزشکی آلوده به خون یا ترشحات بدن بیماران است و بزرگترین عامل تهدید کننده کارکنان شاغل در بخش درمانی است.

در مجموع شیوه تزریقی شیوه ای است که هر روز جان هزاران نفر را نجات می دهد.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «انفوزیون تراپی چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا