همکلاسی سلام 27 تیر 1398: نکات ضروری برای موفقیت در درمان اعتیاد
همکلاسی و همراه خوب یو سی؛ سلام
با توجه به اینکه اعتیاد به مواد مخدر یکی از مهم ترین مشکلات عصر حاضر می باشد، همکلاسی سلام 27 تیر ماه 1398 را به نکات ضروری برای موفقیت در درمان اعتیاد اختصاص داده ایم.
اعتیاد با ناهنجاری های روانی و عصبی ارتباط مستقیم دارد. مهم ترین مشکلات روانی تاثیرگذار بر شروع، ادامه مصرف و بروز اعتیاد در جوانان عبارتند از:
- افسردگی و اضطراب
- کمبود توجه
- پرخاشگری
- فوبیا یا ترس های بی دلیل
- عدم اعتماد به نفس کافی و یا اعتماد به نفس بیش از حد که منجر به بی پروایی و انجام رفتارهای پُر خطر می شود.
نتایج تحقیقات علمی نشان می دهد که از بین موارد ذکر شده، سهم افسردگی و اضطراب بیش از سایر عوامل است.
ترک اعتیاد تغییر موثری است که از طریق آن فرد برای بدست آوردن سلامت، رفاه و آسایش خود تلاش کرده و سعی می کند همه امکانات و قابلیت های بالقوه خود را مجدداً بدست آورد.
ورزش و انجام فعالیت های بدنی، موجب بهبود کیفیت زندگی و افزایش شاخص های سلامت فیزیکی، روانی، روابط اجتماعی و سلامت محیطی در معتادان می شود. مصرف مواد مخدر، مقدار تولید مواد شبه افیونی را در بدن کاهش می دهد اما ورزش و فعالیت های بدنی، تولید این مواد با ارزش را در بدن فرد افزایش خواهد داد.
تغذیه مناسب نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. جبران کمبود پروتئین در معتادان در حال ترک، بویژه در روزهای اول ضروری است. افراد وابسته به مواد مخدر غالباً دارای اختلال گوارشی، اختلال در هضم و جذب مقادیر کافی انواع چربی، به ویژه چربی های مفید هستند. بنابراین افراد وابسته به مواد مخدر، غالباً به سوء تغذیه و عوارض شَدید آن دچار می شوند، که مهم ترین نشانه های آن عبارتند از:
- تکیدگی و لاغری ناشی از تحلیل عضلانی
- کاهش توانایی سیستم ایمنی بدن در مقابل بیماری های عفونی و واگیردار (به علت کمبود شَدید ویتامین های محلول در آب ناشی از عدم مصرف کافی میوه ها و سبزیجات)
- ابتلا به بیماری های ویروسی، باکتریایی، میکروبی و انگلی به دلیل اثر منفی مستقیم مواد بر سیستم ایمنی
کمبود مواد مغذی در زنان، بسیار بیشتر از مردان دیده می شود. زنان از همان ابتدای اعتیاد به بسیاری از مشکلات ناشی از تغذیه نامتوازن بویژه پوکی استخوان، کم خونی، کم خوابی و اضطراب دچار می شوند.
برخی از آنزیم ها به سم زدایی سریع تر از کبد کمک می کنند که غالباً به گروه ویتامین ب (B) وابسته هستند. بنابراین مصرف سبزیجات و میوه های تازه و مقادیر فراوان از غلات و حبوبات کامل می تواند برای معتادان در حال ترک مفید باشد. کمبود ویتامین ث (C) در روند بهبود معتادان و کاهش توان سیستم ایمنی آنها نقش موثری دارد، بنابراین با مصرف مرکبات می توان به آنها کمک کرد.
معتادان در حال ترک نیاز فراوان به آب و مایعات مفید دارند، از این رو مصرف الکل، قهوه و چای غلیظ که ادرارآور هستند و آب بدن را بطور بی رویه کاهش می دهند، توصیه نمی شود. کافئین موجود در قهوه و چای می تواند باعث بی قراری بیشتر معتادان در حال درمان شود و از خواب و استراحت کافی آنان جلوگیری نماید.
حتماً توجه داشته باشید که بعد از ترک اعتیاد، بیمار باید حداقل یکسال تحت نظر روانپزشک به درمان خود ادامه داده و بطور دقیق به توصیه های او عمل کند.
یادداشتی از دکتر لادن ادیب عشق
مطالعه مقالات زیر می تواند برای شما مفید باشد: