ماهیچه‌ها چگونه کار می‌کنند؟

بدن ما دارای 639 ماهیچه است که 40 درصد وزن بدن ما را تشکیل می‌دهند. شکل و ساختمان هر یک از این ماهیچه‌ها با یکدیگر فرق دارد. یک ماهیچه با اندازه متوسط تقریباً از 10 میلیون سلول به وجود آمده است.

سلول‌های ماهیچه‌ای برای انقباض تخصص یافته‌اند. این سلول‌ها معمولاً طویل هستند و توسط بافت پیوندی به یکدیگر متصل شده اند. یکی از مشخصات عمده سلول‌های ماهیچه‌ای این است که این سلول‌ها دارای رشته‌های منقبض شونده‌ای به نام تارچه یا میوفیبریل می‌باشند. انقباض و انبساط این تارچه‌ها موجب انقباض و انبساط سلول ماهیچه‌ای و در نتیجه کل ماهیچه می‌شود.

بدن ما دارای سه نوع ماهیچه است که عبارتند از: صاف، مخطط یا اسکلتی و قلبی.

ماهیچه‌های صاف مسئول حرکات غیر ارادی اندام‌های داخلی بدن هستند و در دیواره رگ‌ها، دستگاه‌های گوارش، تنفس و اندام‌های دیگر داخلی بدن قرار دارند. ماهیچه‌های صاف بطور غیر ارادی و به کندی منقبض می‌شوند. این ماهیچه‌ها از سلول‌های دوکی شکل و طویلی ساخته شده‌اند.

اکثر ماهیچه‌های بدن همانند ماهیچه‌های دست بطور ارادی حرکت می‌کنند.
اکثر ماهیچه‌های بدن همانند ماهیچه‌های دست بطور ارادی حرکت می‌کنند.

حرکات ارادی بدن توسط ماهیچه‌های مخطط یا اسکلتی انجام می‌گیرد. ماهیچه‌های مخطط از رشته‌های ماهیچه‌ای ساخته شده‌اند. این رشته‌ها به صورت استوانه‌های طویلی در کنار یکدیگر قرار گرفته‌اند و هر کدام از چند سلول ماهیچه‌ای اولیه به وجود آمده‌اند. پرده‌ای از خارج، ماهیچه‌های مخطط را فرا گرفته است و آنها را به پوست و استخوان متصل می‌کند. این پرده نیروی حاصل از انقباض ماهیچه‌ها را به استخوان‌ها یا پوست منتقل می‌کند. بدن انسان دارای 600 ماهیچه اسکلتی است.

ماهیچه قلب همانند ماهیچه‌های اسکلتی، مخطط است؛ اما تحت کنترل ارادی ما نیست. عملکرد این ماهیچه، توسط اعصاب و هورمون‌های موجود در خون تنظیم می‌شود.

منابع

  1. کتاب چرا، چطور، چگونه؟ نوشته دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال. ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز. موسسه نشر و تحقیقات ذکر. تیر 1393.
نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا