انسان چگونه سخن می گوید؟
در میان تمام موجودات زنده، انسان تنها موجودی است که می تواند از طریق سخن گفتن با همنوعان خود ارتباط برقرار کند. آیا می دانید انسان چگونه صحبت می کند؟
در عقب حفره بینی و در بالای نای، عضوی به نام حنجره وجود دارد. هنگام بلع غذا، یک زایده غضروفی به نام اپیگلوت دهانه حنجره را می بندد و از ورود غذا به درون نای جلوگیری می کند. حنجره دارای غضروف هایی است که آن را باز نگاه می دارند. درون حنجره تعدادی تار صوتی وجود دارد که در اثر ارتعاش، صدا تولید می کنند. محفظه حنجره مثلثی شکل است و از 9 غضروف تشکیل شده است. این غضروف ها توسط عضلات حرکت می کنند.
هنگام بازدم، خروج هوا از ریه ها موجب ارتعاش تارهای صوتی می شود. ارتعاش تارهای صوتی یکسری امواج صوتی تولید می کند. امواج صوتی ایجاد شده از حلق، دهان و مجرای بینی عبور می کنند و موجب تولید صدا می شوند. سخن گفتن، حاصل ارتعاشات موزون و پیچیده تارهای صوتی است که همراه و هماهنگ با تغییرات حجمی حنجره انجام می گیرد.
در حین سخن گفتن لب ها و زبان بطور هماهنگ و منظم حرکت می کنند. به این ترتیب لب ها و زبان نیز نقش مهمی در تکلم دارند. به علاوه فک، دندان ها، حفره شکمی و قفسه سینه هم در ایجاد اصوات موثر هستند.
هرچه ضخامت تارهای صوتی و حجم حنجره بیشتر باشد، صدا بم تر است. به همین دلیل صدای پسرها پس از بلوغ به دلیل زیاد شدن ضخامت تارهای صوتی و حجیم تر شدن حنجره، بم می شود.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «انسان چگونه سخن می گوید؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر ۱۳۹۳ با شابک ۹۷۸-۹۶۴-۳۰۷-۲۲۱-۶ به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.