آیا باید دندان نهفته را از دهان خارج کرد یا خیر؟

گاهی از دندانپزشک می شنوید که دندان نهفته دارید. به عنوان مثال با رادیوگرافی مشخص می شود که در اثر کمبود جا برای رویش یا در اثر رویش غیر عمودی، دندان توان رویش نیافته و در محیط دهان ظاهر نشده است.

منظور از دندان نهفته، دندانی است که عملاً در استخوان فک وجود داشته اما قدرت رویش را نداشته باشد. حالا آیا باید یک دندان نهفته را که بیشتر دندان عقل است از دهان خارج کرد یا نه؟

حضور دندان نهفته ممکن است باعث ایجاد ضایعاتی نظیر کیست و یا تومور در فک گردد و به همین جهت اغلب توصیه می شود این دندان ها قبل از سن 25 سالگی از دهان خارج شوند تا وقوع چنین عوارضی به حداقل ممکن کاهش یابد. علاوه بر آن یک دندان نهفته ممکن است باعث پوسیدگی دندان مجاور شود و یا باعث التهاب و آماس اطراف تاج آن گردد، که خود می تواند سبب آبسه لثه ای شود و یا ممکن است یک دندان نهفته عامل دردهای فکی و صورتی با منشاء نامعلوم باشد.

نکته: دندان های عقل معمولاً در سن 17 تا 25 سالگی رویش می کنند. رویش این دندان ها ممکن است به صورت نرمال یعنی عمودی و غیر نرمال یعنی افقی یا زاویه دار باشد. همچنین رویش ممکن است به صورت کامل یا نیمه روئیده و یا نهفته باشد.

امروزه متخصصین جراحی فک و صورت بر این عقیده هستند که:

  • بهتر است دندان های نهفته در سنین 15 تا 22 سالگی خارج شوند، خواه این دندان مشکلی را ایجاد کرده خواه ایجاد نکرده باشد.
  • اگر دندان عقل نهفته به ریشه دندان های مجاور فشار وارد نکند و درگیر نشده باشد و یا ایجاد دردهای راجعه و انعکاسی نکند بعد از 26 سالگی به بعد فقط پیگیری رادیولوژیک یعنی با گرفتن عکس از آن، هر سال آن را تحت نظر داشته و اجازه داده شود در فک بماند.
  • در سنین بالای 50 سال اگر دندان عقل نهفته عوارض دهانی نداشته و ضخامت استخوان روی آن بیش از 3 میلیمتر باشد به آن دست نمی زنند و همانطور در فک باقی می ماند.

بعضی افراد تصور می کنند هر دندان عقلی باید کشیده شود که این باور، اشتباه است. اگر دندان عقل، رویش یافته و در قوس دندانی است و دندان عقل فک مقابل را نیز دارد و در وظیفه جویدن غذا نیز به خوبی شرکت می کند، دلیلی برای خارج کردن آن نیست.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «آیا باید دندان نهفته را از دهان خارج کرد یا خیر؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب آنچه باید از سلامت دهان و دندان بدانید، نوشته ی دکتر علی اکبر فروتنی از انتشارات شایان نمودار، منتشر شده در بهار 1391 با شابک 2-083-237-964-978 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا