مراقبت از دهان و دندان در دوران بارداری

بهتر است خانم‌ها قبل از بارداری نسبت به رفع مشکلات دندان و لثه‌ای خود اقدام کنند و در دوران حاملگی از بهداشت خوبی برخوردار باشند.

در ادامه شما می‌توانید با دلایل اینکه چرا خانم‌های باردار باید از بهداشت دهان و دندان بالایی برخوردار باشند، آشنا شوید.

1) به دلیل ویار حاملگی، خانم‌های باردار باید بیشتر اوقات مواد غذایی – بخصوص شیرینی‌جات – مصرف کنند. همچنین به علت استفراغ‌های مکرر در دهان‌شان حالت اسیدی ایجاد می‌شود که خود سبب ضعیف شدن مینای دندان می‌شود.

2) در دوران بارداری به علت تغییرات هورمونی، خانم‌ها بیشتر مستعد پوسیدگی و بیماری لثه می‌باشند. یکی از شایع‌ترین بیماری‌های لثه التهاب و قرمز شدن لثه دور دندان است که از ماه دوم بارداری شروع می‌شود. این عارضه در افرادی که بهداشت ضعیف و جرم دندان دارند ممکن است به سمت ضایعه‌ای پیش رود که به آن تومور حاملگی (Pregnancy Tumor) می‌گویند. این تومور می‌تواند خیلی برجسته شده و در جویدن غذا مشکل ایجاد کند و باعث خونریزی شود. این تومور خطرناک نیست. بعد از بارداری کم کم کوچک شده و گاهی از بین می‌رود. در صورت باقی ماندن نیاز به جراحی دارد.

یک نمونه تومور حاملگی
یک نمونه تومور حاملگی

3) در سه ماه اول بارداری کار دندانپزشکی غیر اورژانسی به دلیل امکان عوارض و آسیب به جنین به علت استرس ناشی از کار و استفاده از داروها انجام نمی‌شود. در سه ماهه دوم، اعمال دندانپزشکی بدون خطر انجام می‌شود. در سه ماه آخر به علت وضعیت مادر و بزرگ شدن جنین و امکان فشار جنین به رگ‌های حیاتی مادر هنگام دراز کشیدن روی صندلی دندانپزشکی و ایجاد عوارض، سعی می‌شود کارهای غیر اورژانسی انجام نشود.

4) انجام رادیوگرافی در سه ماهه اول ممنوع و در سه ماهه دوم و سوم با استفاده از روپوش سربی و تمهیدات لازم و در صورت اورژانسی بودن انجام می‌شود.

بسیاری از خانم‌های باردار به علت تهوع در دوران بارداری نمی‌توانند از خمیر دندان استفاده کنند. در این صورت می‌توانند با مسواک بدون خمیر و با آب نمک (نصف قاشق چایخوری نمک در یک لیوان آب جوشیده سرد حل شود.) به عنوان دهان‌شویه استفاده نمایند. در صورت وجود استفراغ بهتر است بعد از هر بار استفراغ به دقت دهان را شسته و با جوش شیرین دهان‌شویه گردد. برای این کار نیز نصف قاشق چایخوری جوش شیرین را در یک لیوان آب جوشیده سرد حل نموده و قرقره نمایید.

هرگز نباید با نمک خشک دندان را مسواک کرد. چون به علت خاصیت سایندگی زیاد نمک، مینای دندان سائیده شده و ضعیف می‌گردد.

منابع

  1. کتاب دانستنی‌های ضروری برای داشتن دندانی زیبا و سالم. نوشته دکتر علیرضا ولی پور. انتشارات نقش بیان. بهمن 1389.
نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا