چرا تب می کنیم؟

وقتی که حالتان خوب نیست، اولین کاری که پزشک یا حتی مادر و مادربزرگ ها انجام می دهند، این است که با یک دماسنج حرارت بدن تان را اندازه می گیرند. این کار برای آن است که ببینند آیا حرارت اضافی در بدن شما به وجود آمده است یا نه؟ حرارت بدن شما در زمان سلامتی بطور متوسط 37 درجه سانتیگراد است. برخی از بیماری ها باعث افزایش حرارت بدن می شوند و این افزایش حرارت بدن را «تب» می نامند. بنابراین هرگاه در بدن ما تب به وجود بیاید، علامت این است که یک نوع بیماری در وجود ما خودنمایی کرده است.

معمولاً یک دکتر یا پرستار هر روز دو مرتبه حرارت بدن بیمار را اندازه گیری و مقدار آن را در یک جدول یادداشت می کنند. به این ترتیب معلوم خواهد شد که درجه حرارت بدن بیمار به چه صورت بالا و پایین می رود. چگونگی تغییر درجه حرارت بدن می تواند پزشک معالج را در تشخیص نوع بیماری ای که به آن مبتلا شده اید، راهنمایی کند.

به عنوان مثال، در بیماری موسوم به سینه پهلو درجه حرارت بدن بیمار به صورت مخصوصی تغییر می کند و بالا و پایین رفتنش در جدول، نمودار مشخصی دارد. به همین ترتیب، در بیماری های دیگر نیز «منحنی درجه حرارت بدن» به صورت مخصوصی در ورقه نمودار ثبت می گردد.

موضوع جالب این است که ما هنوز به درستی نمی دانیم که تب چیست؟! ولی این را می دانیم که تب ما را از وجود بیماری در بدن آگاه می سازد. بدن ما با استفاده از تب کردن برای دفع بیماری خود تلاش می کند، زیرا بر اثر تب جریان های سریعی در بدن رخ می دهد و فعالیت اعضاء را سریع می کند. در این حالت، بدن ما هورمون ها، آنزیم ها و گلبول های خونی بیشتری تولید می کند. گلبول های خون با میکروب های زیان بخش مبارزه می کنند و آنها را از میان بر می دارند.

در حالت تب، جریان خون سریع تر می شود، نفس تندتر می زند و همه اینها برای دفع کردن مواد سمی و زائد بدن صورت می گیرد.

بدن هرگز طاقت آن را ندارد که یک تب طولانی را تحمل کند. بر اثر یک تب 24 ساعته ذخیره پروتئین بدن بطور کامل از بین می رود. از این رو که پروتئین یکی از نیازهای بسیار مهم بدن است، مبارزه با بیماری با دست کم گرفتن تب برای انسان خیلی گران تمام می شود.

منابع

  1. کتاب به من بگو چرا و چگونه. نوشته آرکادی لئوکوم. ترجمه سعید درودی. انتشارات بهزاد. سال 1391.
نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا