چرا باد زدن باعث احساس خنکی می شود؟

زمانی که احساس گرما یا سرما می کنید، در حقیقت این احساس ناشی از درجه حرارت خون شما است. درجه حرارت بدن انسان بطور متوسط، بدون توجه به حرارت محیط خارجی، 37 درجه سانتی گراد است. این بدان معنا نیست که درجه حرارت درونی شما، بالا یا پایین نمی رود. در حقیقت، حرارت بدن بالا یا پایین می رود، ولی در هنگام ایجاد هر نوع تغییر، بدن تعادلی ایجاد می کند و آن را به حالت طبیعی باز می گرداند.

این فرآیند، بوسیله مرکزی در مغز به نام بصل النخاع تنظیم می شود. این مرکز، درجه حرارت خون را هنگامی که پایین باشد، بالا برده و در مواقعی که درجه حرارت بالا باشد، بدن را خنک می سازد.

تصور کنید که درجه حرارت خون شما پایین است.
در این حالت، سیستم اعصاب سمپاتیک بدن شما فعال شده و غدد خاصی آنزیم هایی را ترشح می کنند که باعث می شوند اکسیژن سریع تر در بدن بسوزد و عمل اکسیداسیون در عضلات و کبد افزایش یابد. رگ های خونی پوست منقبض می شوند، بطوریکه مقدار کمتری گرما، از طریق تابش از پوست، تلف می شود.

اگر درجه حرارت خیلی پایین بیاید، عضلات فعال شده و شروع به لرزیدن می کنند. این عکس العمل بدن برای تولید گرما است.

فرض کنید که درجه حرارت خون شما بالا رفته باشد.
عمل اکسیداسیون کاهش یافته و رگ های موجود در سطح پوست برای حذف گرمای اضافی از طریق عمل تابش، گشاد شده و به تبخیر کمک می کنند. وقتی مایعی بخار می شود، یعنی به حالت گاز در می آید، گرما از دست می دهد. این درست حالتی است که در هنگام عرق کردن پیش می آید. زمانی که عرق از منافذ پوست بیرون می آید، مانند روشی است که باعث شستشوی بدن از داخل و خارج می شود. عرق به شکل قطرات بسیار ریزی از میلیون ها منافذ کوچک از بدن خارج می شود.

اگر هوای مجاور پوست شما مرطوب باشد، عمل تبخیر کم می شود و احساس خنکی کاهش می یابد. ولی وقتی با یک بادبزن باعث انتقال هوا در مجاورت پوست خود شوید، میزان تبخیر افزایش یافته و بدن شما گرما از دست داده و احساس می کنید که خنک تر می شوید.

[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]

مقاله علمی و آموزشی «چرا باد زدن باعث احساس خنکی می شود؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب به من بگو چرا و چگونه، نوشته ی آرکادی لئوکوم و ترجمه سعید درودی از انتشارات بهزاد، منتشر شده در 1391 با شابک 8-57-5959-964 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

[/toggle]

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا