تفکرات تجسمی آرام سازی برای توانمندی در کنترل افکار و رفتارهای مانع پیشرفت

احساس تنش و فشارهای روانی (استرس) و نیز احساس آرمیدگی (آرامش) ابتدا در ذهن ما ایجاد می شوند. آنچه که ما از رفتار خود و یا دیگران برداشت می کنیم باعث ایجاد احساسات پُر تنش و یا آرامش در وجود ما می شود. مطالعات نشان می دهند که باورها و ارزش های ما تاثیر بسزایی در این حالت های رفتاری دارند.

  • آیا افکاری که مانع دست یافتن شما به توان بالقوه تان هستند را می شنوید؟
  • آیا تاکنون فکر کرده اید اگر یک نظام یا روش تفکر داشتم، می توانستم با کمک آن بر مشکلات فائق آیم؟
  • یا چه می شد اگر می توانستم تفکرات نشاط آور و روحیه بخش را جایگزین تفکراتی کنم که موجب تضعیف روحیه می شوند؟

خب؛ تفکرات خود را بشنوید و آگاهی خود را نسبت به آن دسته از باورهایی که مانع پیشرفت شما هستند افزایش دهید.

یک باور متفاوت از یک فکر است. هنگام فکر کردن، انواع اطلاعات دیداری، شنیداری و حرکتی را بازنمایی می کنیم. گاهی هم اطلاعات را به صورت انگاره های کلامی (واژگان) بُروز می دهیم. در عین حال می توان به چیزهایی که با باورهای ما مغایرت دارند نیز فکر کرد، می توان به عقاید دیگران احترام گذاشته و آنها را به وضوح درک کرد اما اعتقادی به آنها نداشت.

باور داشتن یک اندیشه، آن را به یقین تبدیل می کند. اما شما می توانید به امور زیادی که اعتقادی به آنها ندارید نیز فکر کنید. می توان به اندیشه ای فکر کرد و در عین حال آن را کاملاً رد نمود.

  • به نظر شما تصور یک حالت خوب روحی و احساس توانمندی سهل و آسان است؟
  • آیا از اینکه قادر به کنترل ذهن خود در ایجاد احساسی مناسب نیستید دچار تنش و فشار روحی می شوید؟

زمانی که قادر به کنترل ذهن مان باشیم احساس چاره ساز بودن در موقعیت های گوناگون، امری امکان پذیر خواهد شد.

با تفکرات آرام سازی و الگوهایی که در ادامه به آنها پرداخته می شود، شما می توانید از احساس درماندگی در موقعیت های دشوار زندگی رها شوید. این الگوها قادر خواهند بود دید شما را نسبت به جهان هستی تغییر دهند.

گذشته و آینده من یکسان نیستند.
یک دقیقه به فردی فکر کنید که در گذشته توانسته است با موفقیت از پس همه مشکلات مالی بر بیاید. اگر چنین فردی را در نزدیکان خود نمی شناسید، به شخصیتی که در تلویزیون دیده و یا در خبرها شنیده اید فکر کنید.

به محض انتخاب، تصویر وضعیت بدن او را در حال نشستن یا ایستادن تجسم کنید. به صحبت های او در مورد زندگی گوش دهید.

  • نگرش او نسبت به زندگی، نسبت به موقعیت های گوناگون و نسبت به تلاش های بی ثمر را چگونه تجسم می کنید؟
  • آیا فکر می کنید فرد مذکور راهبردی برای غلبه بر ناکامی ها دارد؟
  • از چه سبک بیانی برای گفتگوی با خود استفاده می کند؟
  • چگونه در زندگی حرکت می کند؟
  • چگونه خود را با موقعیت های جدید وفق می دهد؟

همه ما با ناکامی هایی در زندگی مواجه می شویم. در چنین مواقعی می توانیم از کوشش ها و شکست هایمان درس گرفته و با مجموعه ای از باورهای تازه قدم های آتی را برداریم، و یا متاثر از آن، همواره احساس اندوه و خشم را با خود به همراه داشته باشیم.

می توان از مجموع حوادثی که در گذشته رخ داده اند تجربه کسب نمود. فرض کنید از کار اخراج شده اید. چگونه می توانید این اتفاق ناخوشایند را به یک تجربه خوشایند تبدیل کنید؟ می توانید شغل بهتری را جستجو کنید. می توانید با بازنگری موقعیت کنونی، موارد مورد علاقه و یا تنفر از این شغل را تعیین نمایید. همچنین می توانید نقاط ضعف و قوت خود را ارزیابی کنید.

فرآیند فوق درک شما را از مهارت هایی که دارید افزایش داده و متعاقباً تصمیم گیری صحیح درباره شغل آینده را امکانپذیر می سازد. بازتاب آن را می توانید در انتفاع از شغل جدید مشاهده کنید. شاید هم، با افراد بهتری آشنا شوید و فرصت های بهتری برای پیشرفت بیابید.

در زمان حال، ضربه های روحی پیش بینی نشده از قبیل قطع ارتباطات عاطفی یا تغییرات شغلی بسیار تکان دهنده به نظر می رسند. اما می توانید با ورود به آینده، گذشته را به تدریج رها کنید. یک قدم به جلو برداشته و آینده را فصل تازه ای در زندگی بپندارید. به اهداف و آرزوهایی که در زندگی دارید فکر کنید. توجه داشته باشید که شما در دیار فرصت ها و نعمت ها زندگی می کنید. شما خالق دنیای خود هستید.

مراقب نوع کلام در توصیف عملکرد خود باشید. از واژگانی که خالق آن عملکرد هستید استفاده کنید. به عنوان مثال از عباراتی نظیر عبارت های زیر استفاده نمایید:

  • من در جستجوی شغلی هستم که در آن مفید باشم.
  • من سعی می کنم در حرفه ای که استعدادهای من را به بهترین نحو به کار می گیرد مشغول شوم.
  • من در جستجوی کار در یک استودیوی ضبط صدا و یا هر مکان دلخواه دیگر هستم.

به خاطر داشته باشید که بر اهداف و آرزوهای خود تمرکز کنید. اعمال و تکالیفی که در زمان حال انجام می دهیم، آینده ما را می سازند. صبح روز آینده پیام آور پایان یافتن گذشته است. اکنون می توانید آینده را مطابق با میل و اختیار خود بسازید.

پشتکار من نتیجه بخش است.

  • اگر کاری که قصد انجام آن را دارید به نتیجه نرسد به راحتی رهایش می کنید؟
  • یا یک قدم به عقب برداشته و از خود می پرسید این اتفاق چه چیزی به من آموخته است؟
  • آیا باور دارید که می توان به سادگی راهبردهای خود را تغییر داد؟

راه های بی شماری برای به انجام رساندن امور مهم و دستیابی به اهداف وجود دارد. باید روش های حل مسئله را از جنبه های گوناگون بررسی کنید. بیایید این گونه فرض کنیم که شما یک شغل عالی مثل برنامه ریزی رسانه ها در یک شرکت تبلیغاتی را در یک آگهی دیده و خواهان آن هستید. شما پنجاه نامه به سازمان مذکور می فرستید اما پس از یک ماه، ده پاسخ منفی دریافت می کنید.

  • آیا متاثر از شرایط کنونی ناراحت شده و پیشروی را امری محال می دانید؟
  • آیا فکر می کنید هرگز موفق نشده و هیچ جا استخدام نمی شوید؟
  • و یا به راهبرد دیگری می اندیشید؟

شاید تصمیم بگیرید به عنوان کارآموز در آن سازمان مشغول به کار شوید، یا اینکه با افراد موفق در حیطه تبلیغات ترتیب یک مصاحبه را بدهید. به خاطر داشته باشید کلید موفقیت معطوف کردن حواس بر اهداف پیش رو است. جهت دستیابی به اهداف تان باید راهبردهای گوناگون را امتحان کرده و کارسازترین آنها را انتخاب نمایید.

الگوسازی یکی دیگر از راهبردهای موثر در دستیابی به اهداف است. توجه به افراد موفق و پیروی از راهبردهای آنها الگوسازی نامیده می شود. کتاب هایی که در مورد افراد موفق در حیطه کاری شما نوشته شده است را مطالعه کنید و به رمز موفقیت آنها پی ببرید. به هر یک از مهارت های آنها توجه کرده و سعی کنید آن مهارت ها را بیاموزید. از آنها بخواهید شما را برای کسب موفقیت راهنمایی کنند. هر روز، یک قدم هر چند کوچک، برای پیشبرد اهداف تان بر دارید. با خود عهد ببندید و هر روز به دنبال یک تکنیک جدید برای تحقق بخشیدن آرزوهایتان باشید.

پیش از این گفتیم که یک باور متفاوت از یک تفکر محض است. در حقیقت، فرآیند باور کردن مستلزم آری گفتن برجسته و آشکار به اندیشه هایی است که می خواهیم تبدیل به باور شوند.

من هر روز پیشرفت می کنم.

  • آیا افراد خوش مشربی را می شناسید که خواهان دیدار مجدد آنها باشید؟
  • آیا در کتابخانه خود کتاب هایی دارید که قصد خواندن آنها را داشته باشید؟
  • آیا کلاس های خاصی وجود دارند که خواهان شرکت در آنها باشید؟

اگر پاسخ شما به این پرسش ها مثبت است، این اقدامات را در اولویت قرار دهید. اگر ذهنی روشن و آرام داشته باشید، قادر خواهید بود از طریق یک مکالمه و یا خواندن یک فصل کتاب چیزهای زیادی بیاموزید.

علاوه بر این، می توانید مطالب زیادی از یک برنامه آموزنده تلویزیونی بیاموزید. هر روز، با خودتان رقابت کرده و کار متفاوتی انجام دهید. با غریبه ها صحبت کنید، کتاب و یا مجله بخوانید، یا یک برنامه آموزشی تماشا کنید. چشم ها و گوش هایتان را به روی مفاهیم آموزنده اطراف خود باز کنید. هر روز از خود بپرسید، چگونه می توانم در همه امور زندگی کارآمدتر باشم؟

تصورات من به حقیقت می پیوندند.

  • آیا تاکنون تصویری از یک صحنه بسیار زیبا و رویایی دیده اید؟
  • می توانید یک ساحل بزرگ شنی سفید را با درختان نخل و آب های فیروزه ای تصور کنید؟

این تنها یک تصور کلی از یک صحنه زیبا را بازنمایی می کند. هر فردی تعبیری از زیبایی دارد که منحصر به خود اوست. اکنون در ذهن خود تصویری از هدف مورد نظرتان را ترسیم کرده و آن را تبدیل به یک تصویر ذهنی کنید. این هدف ممکن است یک شغل مورد علاقه، یک ارتباط سالم و یا تعطیلات باشد.

جزئیات شغل دلخواه خود را به تصویر بکشید. در محل کار، صدای چه کسانی و چه چیزهایی را می شنوید؟ هر زمان که احساس آمادگی کردید، این تصاویر را کنار هم بگذارید. کولاژی (تصویر تکه کاری) را ترسیم کنید که در آن تمام عوامل مربوط به شغل مورد نظرتان کنار هم چیده شده باشند؛ به عنوان مثال، میزهایی از جنس ماهون، تصاویر طبیعت، چیدمانی از گل های رنگارنگ و کفپوش های متفاوت. آنقدر به این کار ادامه دهید تا تصویری کامل از آن شغل و مکان بدست آید. هنگام ترسیم کولاژ، به صدای گفتگوی خود با همکاران تان هم گوش دهید. موضوع مورد گفتگو را به دلخواه خود تصور کنید. هنگامی که تصویر آن شغل تکمیل شد، اجازه دهید این رویداد مهیج در شما احساس هیجان و اشتیاق وافر ایجاد کند. به هیجان احساساتی که در شما ایجاد شده است توجه کنید. آیا به وجد آمده و احساس خرسندی می کنید؟

زمانی که کولاژ تکمیل شد، چند کپی از آن تهیه کرده و آنها را روی درب یخچال، حمام و… قرار دهید. هر زمان که به کولاژ نگاه می کنید، احساس خوبی را که از یافتن شغلی مناسب در شما ایجاد شده بود، به خاطر بیاورید و اجازه دهید آن احساس شما را به آن آینده روشن ببرد. سعی کنید تا زمان به وقوع پیوستن آن تصور، هر روز این کار را انجام دهید.

زندگی من سرشار از رویدادهای شگفت انگیز است.

  • آیا تاکنون با حوادث غیر قابل پیش بینی در زندگی مواجه شده اید؟
  • در این صورت، واکنش شما چگونه بوده است؟
  • آیا از آن استقبال کرده اید؟
  • یا اینکه به راحتی فرصت را از دست داده اید؟

به هدفی که در زندگی دارید فکر کنید. فرض می کنیم هدف شما ارتقاء شغلی است. راه های مختلفی برای دستیابی به این هدف وجود دارند. می توانید با فرض اینکه در پایان سال ترفیع خواهید گرفت، هر روز سر کار حاضر شوید. روش دیگر برنامه ریزی برای رسیدن به هدف است. می توانید به رئیس خود بگویید که می خواهید کار خود را به بهترین نحو انجام دهید و از او بخواهید ایرادات شما را اصلاح کند. به رئیس ثابت کنید که در یادگیری توانمند بوده و می توانید مسئولیت های متعددی را به عهده بگیرید. فهرستی از وظایف شغلی خود تهیه نموده و آن را روی میز بگذارید و پیوسته به موارد لیست اضافه کنید.

اقدام دیگری که می توانید انجام دهید تقلید کردن یا الگوبرداری از افراد موفق در حیطه کاری خودتان است. از خود بپرسید دلیل موفقیت آنها در چیست؟ نگاهی به سَبک و شیوه نظم دهی آنها بیاندازید. آرایش میز کار آنها چگونه است؟ به نوع واژگانی که هنگام گفتگو با دیگران به کار می برند توجه کنید. شیوه ارتباطی آنها چگونه است؟ هنگام درخواست کردن، به دیگران امر می کنند یا پیشنهاد می دهند؟ دارای چه ویژگی های شخصیتی هستند؟ آیا شخصیتی آرام و صمیمی دارند یا نجوش و درون گرا هستند؟

الگوبرداری و مشاهده افراد موفق کلید موفقیت آنها را در اختیار ما قرار می دهد. البته این بدین معنی نیست که باید در تمام زمینه ها از آنها تقلید کرد. تنها کافی است از عوامل موفقیت آنها آگاه شویم. به محض اطلاع، می توانیم تغییرات مطلوب را در شیوه کاریمان بگنجانیم.

برای کسب موفقیت باید سخت کوش و هوشیار بود. تصمیم بگیرید هر روز بهتر و کارآمدتر از روز قبل وظایف خود را انجام دهید. همانند یک مقام عالی رتبه سخن بگویید. این گونه می توانید با اعتماد به نفس بیشتری در انتظار ارتقاء و ترقی باشید. خواهید دید که خیلی زود توسط رئیس احضار شده و خبرهای خوبی دریافت می کنید.

من با تمام قدرت به دنبال هدفم خواهم رفت.

  • آیا هنوز هم تحت تاثیر آخرین شکست زندگی تان هستید؟
  • آیا به خاطر آن شکست، احساس طرد شدن، افسرده شدن، یا بازنده بودن می کنید؟
  • آیا رها شدن از این احساسات و حرکت به سوی آینده را امری دشوار می پندارید؟

اگر احساس می کنید شدیداً متاثر از عدم موفقیت خود در زندگی بوده اید، نفس عمیقی بکشید و با عزمی راسخ احساس خود را تغییر دهید.

فرض می کنیم شما دچار یک سوء تفاهم در محل کار شده اید. مثلاً از همکارتان خواهش می کنید کار نیمه تمام شما را انجام دهد. اما او عذرخواهی کرده و به خاطر مشغله زیاد درخواست شما را رد می کند. در حالی که شما همین امشب موظفید کار را تحویل رئیس دهید و می دانید همکارتان با وجود اینکه زمان لازم برای انجام آن کار را داشته به شما پاسخ منفی داده است. شاید رفتار آن همکار به صورت یک مشکل جدی بروز نماید. اما باید نگاه تان را تغییر داده و آن را یک چالش تلقی کنید.

در ابتدا از خود بپرسید چگونه می توانم در این چالش پیروز شوم؟ به روش های گوناگونی برای درخواست کمک از همکارتان فکر کنید. ممکن است فوریت آن کار را به او متذکر شده و خیلی دوستانه از او در تکمیل کار کمک بخواهید. یا اینکه، میزان اهمیت آن برای رئیس را به او یادآور شوید و توضیح دهید که ناتمام ماندن آن می تواند موجب نگرانی و رنجش رئیس شود.

حتی می توانید به این نکته اشاره کنید که در صورت عدم همکاری، به رئیس گزارش خواهید داد. در صورت کارساز نبودن هیچ یک از این روش ها می توانید با صدای بلند به او متذکر شوید که رئیس از نوع رفتار او به شدت عصبانی خواهد شد و عواقب وخیمی در انتظار او خواهد بود. شاید این روش برای شما کارساز باشد. برداشت و واکنش شما برای کسب موفقیت قطعی در چنین موقعیتی چگونه است؟

از امروز می خواهم زندگی خود را تغییر دهم. می دانم که مشکلات در زندگی همه وجود داشته و موجب ناامیدی و درماندگی می شوند. اما من وابسته به مشکلاتم نبوده و وقت خودم را برای غصه خوردن تلف نمی کنم. من می بینم، می شنوم، احساس می کنم، می پذیرم و می گذارم که تمام ناامیدی ها از من دور شوند. چگونه می توانم از عهده مشکلاتی که زندگی مرا شکل داده و مانع پیشرفتم بوده اند بر بیایم؟ از امروز به دنبال کسب این هدف خواهم بود.

از همین امروز تصمیم تازه ای می گیرم.

  • آیا تاکنون به قدرت تصمیم گیری خود فکر کرده اید؟
  • آیا می دانید تصمیم هایی که در زندگی اتخاذ می کنید چقدر تاثیرگذار خواهند بود؟

فرض می کنیم شما تصمیم دارید شغل خود را تغییر دهید. این تصمیم می تواند زندگی شما را نیز تغییر دهید.

  • آیا در جستجوی شغلی هستید که فرصت های کاری بیشتری در اختیار شما می گذارد؟
  • آیا در جستجوی شغلی هستید که وظایف محوله آن متفاوت از وظایف کنونی باشد؟
  • یا در جستجوی شغلی کاملاً متفاوت از حیطه کاری فعلی خود هستید؟

هر تصمیمی که اتخاذ کنید تاثیر شَدیدی بر روند زندگی شما خواهد گذاشت.

اگر در جستجوی شغلی با مسئولیت های بیشتر هستید باید هوشیارانه از مهارت های اکتسابی خود بهره گرفته یا مهارت های تازه ای را فرا بگیرید. پس از دریافتن وظایف شغلی، یک ارزیابی از دانش فعلی خود به عمل آورید. نقاط قوت و ضعف خود را بررسی کنید. تصور کنید در جایگاه یک مقام مسئول با همکاران صحبت می کنید.

سپس اقدام بعدی را انجام دهید، یعنی بپذیرید که همیشه قادر به کنترل حوادث در زندگی نیستید. امکان دارد شغل مورد نظر شما دست نیافتنی بوده و یا اینکه جذب نیرو در آن شرکت مورد نظر تکمیل شده باشد. شما قادر به کنترل چنین اتفاقاتی نخواهید بود. پس چه چیزهایی را می توان کنترل نمود؟ بیشترین کنترل ما بر افکار و باورهایمان است. می توانید به خود بگویید که مناسب ترین فرد برای آن شغل هستید. پس از آن، در اولین فرصت شغلی، آمادگی لازم را دارا بوده و احتمالاً موفق ترین فرد در مصاحبه خواهید شد. همین امر شانس استخدام شما را افزایش خواهد داد. در این فاصله، می توانید تکنیک های مصاحبه را آموخته و مهارت سخن گفتن خود را اصلاح کنید.

آیا هنگام ناموفق بودن در یک مصاحبه، آشفته و ناراحت می شوید یا واقع بینانه با موضوع برخورد می کنید؟ شما کاملاً برداشت کنترل شده ای از حوادث پیش آمده دارید. به نظر می رسد دلایل متعددی وجود دارند که می توانند استخدام نشدن شما را توجیه کنند. شاید کارفرما به کارکنان جسور و پرتکاپو نیاز داشته که این ویژگی مناسب با روحیات شما نبوده است. به خاطر داشته باشید، برداشت شما از وضعیت موجود عامل تعیین کننده و شکل دهنده آینده خواهد بود.

می بینید که باورها و ارزش ها چگونه قادر خواهند بود بر رفتار ما تاثیر بگذارند. با تکرار جملات تجسمی ذهنی، باورها و ارزش های ما موافق با باورها و ارزش های شخصی خواهند شد که به کمک آنها حالت آرمیدگی عمیق را می توانیم تجربه و با آن زندگی کنیم.

[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]

مقاله علمی و آموزشی «تفکرات تجسمی آرام سازی برای توانمندی در کنترل افکار و رفتارهای مانع پیشرفت»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب آرامش فوری، نوشته ی دبرا لدرر و مایکل هال و ترجمه عصمت السادات صادق زاده از انتشارات نظری، منتشر شده در آذر 1393 با شابک 9-167-289-600-978 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

[/toggle]

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا