چرا در روزهای سرد پوست دست ها و لب هایمان ترک می خورد؟

پوست ما حدود 7 درصد از وزن بدن مان را تشکیل می دهد. پوست پوششی است که اعضای داخلی بدن را در بر می گیرد و از ورود میکروب ها و عوامل بیماری زا به داخل بدن جلوگیری می کند. یک قطعه پوست به اندازه 3 سانتیمتر دارای بیش از سه میلیون سلول، یک متر رگ های خونی و 80 غده مولد عرق است.

انتهای اعصاب بسیاری که مربوط به احساس سرما، گرما و فشار و… هستند در زیر پوست قرار دارند. به این قسمت از پوست، جلد می گویند. به عبارت دیگر جلد قسمت داخلی پوست است. قسمت خارجی تر پوست، بشره نامیده می شود.

با وجود اینکه بشره دارای سلول های مرده است، این سلول ها بطور مداوم از سلول های زنده زیرین آب می گیرند. وقتی آب به لایه بالاتر می رسد، بخار می شود. این لایه همچنین دارای پروتئینی به نام کراتین است. بشره حاوی سلول هایی است که رنگدانه ملانین را تولید می کنند. در واقع بشره و رنگدانه ملانین موجود در آن از ما در مقابل پرتوهای مضر خورشید محافظت می کند.

غده های مولد چربی موجود در پوست چربی مخصوص ترشح می کنند که پوست را نرم نگاه می دارد و از خشک شدن آن جلوگیری می کند. بدون وجود این چربی، پوست رطوبت خود را از دست می دهد و خشک می شود.

هوای سرد، خشک و میزان رطوبت آن کم است. تماس این هوای خشک با پوست موجب تبخیر سریع آب آن می شود؛ در نتیجه لایه خارجی پوست خنک شده، ترک می خورد. لب ها نیز به همین ترتیب رطوبت خود را از دست می دهند و ترک می خورند. از آنجا که لب ها فاقد غده های مولد چربی هستند، ترک خوردگی در آنها زودتر از پوست رخ می دهد.

با استفاده از کرم های مرطوب کننده می توان از خشک شدن پوست جلوگیری کرد. این کرم ها مخلوطی از آب و چربی هستند. آب موجود در این کرم ها توسط پوست جذب می شود و چربی آن پوست را می پوشاند و موجب مرطوب ماندن پوست می شود.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «چرا در روزهای سرد پوست دست ها و لب هایمان ترک می خورد؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر ۱۳۹۳ با شابک ۹۷۸-۹۶۴-۳۰۷-۲۲۱-۶ به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا