آنچه که از افسردگی باید بدانید

اینکه گاهی بی حوصله و غمگین باشید، طبیعی است اما اگر این احساس، برای روزهای متمادی ادامه پیدا کند، ممکن است نشانه افسردگی باشد. در حقیقت، افسردگی یک دوره از غم و یا بی تفاوتی می باشد که ممکن است همراه با علائم دیگر بوده که حداقل دو هفته طول بکشد و عملکرد و زندگی روزانه فرد را مختل کند.

افسردگی نشانه ای از ضعف و یا ضعف شخصیتی نیست، بلکه یک اختلال اجتماعی عمومی و قابل درمان می باشد؛ که شما می توانید در این مقاله با علائم و راه های درمان آن آشنا شوید.

علائم افسردگی

احساسی

احساس اندوه و از دست دادن شوق زندگی از علائم اولیه افسردگی است. فعالیت هایی که تا پیش از این لذت بخش بوده اند، جذابیت خود را از دست می دهند. همچنین ممکن است فرد احساساتی نظیر عذاب وجدان، بی ارزش بودن و ناامیدی و یا افکار مداوم مرگ یا خودکشی را تجربه کند.

جسمی

گاهی افسردگی توام با علائم جسمی بروز می کند:

  • خستگی و کاهش انرژی
  • بی خوابی، بخصوص صبح خیلی زود بیدار شدن
  • خواب بیش از حد
  • دردهای مداوم نظیر سردرد، گرفتگی عضلانی و یا اختلالات گوارشی که حتی با درمان بهبود نمی یابند.

افسردگی می تواند موجب بدتر شدن سایر بیماری ها بخصوص دردهای مزمن گردد، زیرا مواد شیمیایی اصلی مغز، هم احساسات و هم درد را تحت تاثیر قرار می دهند.

نکته: تحقیقات نشان می دهند که درمان می تواند باعث بهتر شدن سایر بیماری های همزمان گردد.

اشتهاء

تغییر در اشتهاء یا وزن یکی دیگر از شاخصه های افسردگی است. برخی از بیماران اشتهایشان افزایش می یابد، در حالی که برخی دیگر اشتهای خود را از دست می دهند. افراد مبتلا به افسردگی ممکن است با کاهش یا افزایش شَدید وزن مواجه شوند.

تاثیر افسردگی بر روال عادی زندگی

در صورت عدم درمان افسردگی، آشفتگی های ناشی از علائم احساسی و جسمانی می تواند موجب خدشه دار شدن شغل، سرگرمی ها و روابط فرد شود. افراد مبتلا، اغلب به سختی قادر به تمرکز و تصمیم گیری هستند. دیگر، فعالیت های سابق برایشان لذت بخش نیست. برای مثال در روابط جنسی خود دچار سردی می شوند. افسردگی در موارد شَدید، عامل تهدیدکننده زندگی فرد محسوب می شود.

علائم هشدار خودکشی

احتمال اینکه افراد مبتلا به افسردگی، اقدام به خودکشی کنند بیشتر است. از جمله علائم هشدار دهنده صحبت درباره مرگ یا خودکشی، تهدید کردن دیگران به آسیب و یا مبادرت به رفتارهای پَرخاشگرانه می باشد.

وضعیت هر فرد محتمل به انجام خودکشی باید جدی تلقی گردد و هرچه سریع تر به پزشک متخصص مراجعه نماید.

دلایل بروز و انواع افسردگی

پزشکان نمی دانند چه چیزی باعث افسردگی می شود، اما یک نظریه بیان می کند که علت ایجاد آن ساختار مغزی و عملکرد شیمیایی تغییر یافته می باشد. طی افسردگی، کارآیی مدارهای مغزی تنظیم کننده خلق و خو تضعیف می شود. به نظر می رسد داروهای ضد افسردگی با بهبود ارتباط بین سلول های مغزی، عملکرد آنها را به حالت طبیعی بر می گردانند.

دانشمندان همچنین معتقدند گرچه از دست دادن عزیزی، ممکن است موجب بروز افسردگی در او شود، اما او باید از نظر بیولوژیکی مستعد باشد. برخی از داروها، سوء مصرف الکل و مواد مخدر، تغییرات هورمونی و حتی تغییرات فصل های سال از جمله محرک های بروز افسردگی هستند.

افسردگی فصلی

اگر خلق و خوی شما با تغییرات فصول دگرگون می شود، یعنی در تابستان احساس گرمی و سر زندگی و در زمستان دچار سردی و افسردگی می شوید، احتمالاً دچار اختلال خُلق فصلی هستید. علائم این اختلال عموماً از اواخر پاییز و اوایل زمستان، همزمان با کوتاه شدن روزها بروز می کند. محققان بر این باور هستند که با توجه به موقعیت جغرافیایی زندگی، 3 تا 20 درصد افراد با این اختلال مواجه می شوند.

افسردگی پس از زایمان

بین هر چهار خانم حامله، 3 نفر آنها پس از زایمان، دچار افسردگی می گردند. اما حدود 12 درصد از این خانم ها با افسردگی شدیدی مواجه می شوند که تا مدت ها پس از زایمان از آن رنج می برند. این نوع که با نام افسردگی پس از زایمان یاد می شود، علائمی مانند افسردگی شَدید را در پی دارد. نکته حائز اهمیت در این نوع، به خطر افتادن زندگی و سلامت کودک است زیرا یک مادر افسرده لذتی از بودن با فرزند خود نمی برد.

افسردگی در کودکان

در آمریکا، حدود 2 درصد از کودکانی که به مدرسه می روند و یک نفر از 10 نوجوان، دچار افسردگی می شوند. این اختلال، کودک را در بازی های گروهی، دوست پیدا کردن و انجام تکالیف مدرسه دچار مشکل می کند. علائم این اختلال، مشابه بزرگسالان می باشد اما برخی از کودکان ممکن است علائمی همچون خشم یا رفتارهای پُر خطر که با عنوان برون ریزی (Acting Out) یاد می شود را از خود بروز دهند. تشخیص افسردگی در کودکان، امر دشواری است.

تشخیص و درمان افسردگی

تا به امروز هیچ آزمایشی برای افسردگی کشف نشده است. پزشکان برای تشخیص قطعی، یک شرح حال از علائمی که بیمار در خود مشاهده می کند تهیه می نمایند. یک شرح پزشکی و دارویی از فرد گرفته می شود زیرا در بروز علائم آن موثر می باشند. نوع برخورد در مباحثات، رفتارها و فعالیت های روزانه می توانند نشانگر شدت و نوع افسردگی باشند. تشخیص درست، اصلی ترین قدم برای انجام موثرترین درمان است.

صحبت درمانی

مطالعات نشان می دهند که انواع مختلفی از صحبت درمانی می توانند در بهبود افسردگی خفیف تا متوسط موثر باشند. هدف از رفتار درمانی شناختی، تغییر افکار و رفتارهایی است که موجب بروز افسردگی می شوند. رابطه درمانی، چگونگی تاثیر روابط روی خلق و خوی را مشخص می کند. روان درمانی پویا نیز به فرد کمک می کند تا از مسائل حل نشده و احساسات ناخودآگاهی که روی خلق و خوی او تاثیر گذارده اند مطلع گردد. برای برخی از بیماران چند ماه درمان کافی است در حالی که برخی دیگر باید به درمان خود ادامه دهند.

داروهای افسردگی

داروهای افسردگی بر میزان پیام رسان های شیمیایی مغز از جمله سروتونین و نور اپی نفرین تاثیر می گذارند. در حال حاضر، داروهای ضد افسردگی متعددی در بازار موجود هستند. چند هفته طول می کشد تا این داروها اثر خود را بگذارند. به منظور ارزیابی بهتر تاثیر دارو و تعیین دوز مورد نیاز برای بیمار، مراجعه منظم به پزشک بسیار مهم تلقی می گردد. در صورتی که اولین داروی تجویز شده تاثیرگذار نباشد، ممکن است دارویی دیگر موثر باشد.

نکته: به نظر می رسد مصرف همزمان دارو و صحبت درمانی، روند بهبود را سرعت می بخشد.

ورزش

تحقیقات نشان می دهند که ورزش در مقابل افسردگی خفیف تا متوسط همچون سلاحی قدرتمند عمل می کند. فعالیت فیزیکی، موجب آزادسازی اندورفین می شود که می تواند به بهبود خلق و خو کمک کند. همچنین ورزش مداوم موجب افزایش اعتماد به نفس، خواب خوب، کاهش استرس و افزایش انرژی می گردد. هر فعالیت فیزیکی با شدت متوسط از شنا گرفته تا انجام کارهای خانه می تواند موثر باشد. فعالیت مورد علاقه خود را انتخاب کنید و 4 تا 5 بار در هفته به مدت 20 تا 30 دقیقه انجام دهید.

حیوانات خانگی

یک خرگوش بازیگوش یا یک طوطی سخنگو، جانشین دارو یا صحبت درمانی نمی شوند اما به گفته محققین، نگهداری از یک حیوان خانگی در بسیاری از مردم موجب بهبود علائم افسردگی خفیف تا متوسط می گردد. حیوانات یک رابطه احساسی بدون مرز فراهم می کنند، شخص را از تنهایی در می آورند و به زندگی او هدف می بخشند. مطالعات نشان می دهند افرادی که از حیوانات خانگی مراقبت می کنند کمتر با اختلالات خواب مواجه می شوند و از سلامت عمومی بهتری برخوردارند.

نقش حمایت اجتماعی

از آنجا که تنهایی دست در دست افسردگی پیش می رود، گسترش یک نظام اجتماعی حمایتی می تواند بخش مهمی از درمان را بر دوش گیرد. این شبکه اجتماعی می تواند عضویت در یک گروه حمایتی اینترنتی و یا تلاش برای ملاقات دوستان و خانواده باشد. حتی پیوستن به کلاس های کتابخوانی و باشگاه های ورزشی کمک می کنند تا روی یک روال منظم با دیگران در تماس باشید.

چه افرادی در معرض ابتلا به افسردگی قرار دارند؟

هر فردی امکان دارد دچار افسردگی شود اما طبق نظر کارشناسان، ژنتیک نیز عامل موثری است و با داشتن پدر و مادر، یا خواهر و برادری که دچار آن هستند، احتمال بروز این اختلال در شما افزایش می یابد. احتمال ابتلای خانم ها دو برابر مردان است.

ممکن است احساس ناامیدی و درماندگی کنید؛ اما حقیقتاً این یک موقعیت کاملاً قابل درمان است. بیش از 80 درصد افراد با انجام دارو درمانی یا صحبت درمانی و یا هر دو درمان با هم، بهتر می شوند. حتی اگر این روش های درمانی با شکست مواجه شوند سایر روش های نوین وجود دارند که می توانند جای روش های قدیمی تر را بگیرند. سلامتی شما آرزوی ما است.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «آنچه که از افسردگی باید بدانید»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله وب سایت WebMD ترجمه شده توسط مجله سلام سلامت، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا