زاویه سنج مساحی چیست؟

زاویه سنج مساحی وسیله ای نوری است که نقشه بردارها از آن برای اندازه گیری زوایای عمودی و افقی استفاده می کنند. نقشه بردارها با استفاده از این وسیله می توانند فواصل و جهات نقاط مربوط به هم را که در قسمت های مختلف زمین واقع هستند، اندازه بگیرند.

زوایه سنج مساحی همچنین برای اندازه گیری های زاویه ای دقیق در ساختن جاده، تعیین مسیر ساخت تونل و سایر کارهای مهندسی شهری بکار می رود.

ستاره شناسان نیز می توانند از این وسیله برای اندازه گیری زوایا استفاده کنند. با استفاده از زوایای بدست آمده می توان فاصله ماه را از زمین تعیین کرد.

زوایه سنج مساحی در قرن 16 میلادی توسط «لئونارد دیگز» ریاضیدان انگلیسی، ساخته شد. با گذشت سال ها، اصلاحات و تغییرات بسیاری در این وسیله به وجود آمد. نوع پیشرفته و امروزی زاویه سنج مساحی شامل تلسکوپی است که هم بطور افقی و هم بطور عمودی روی یک مفصل گردان نصب شده است. یک تراز، کار تراز کردن دقیق افقی را انجام می دهد.

هنگام استفاده از زاویه سنج مساحی ابتدا جسم مورد نظر با استفاده از خطوط متقاطع روی عدسی چشمی تلسکوپ بطور دقیق تنظیم می شود. پس از تنظیم دقیق تلسکوپ، درجه بندی های افقی و عمودی روی دستگاه برای بدست آوردن زوایای صحیح خوانده می شوند. سپس با استفاده از قوانین و معادلات هندسه و مثلثات، فواصل و سایر اندازه گیری ها محاسبه می شود. زاویه سنج مساحی را برای بدست آوردن اندازه گیری های دقیق روی یک سه پایه نصب می کنند.

[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]

مقاله علمی و آموزشی «زاویه سنج مساحی چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر 1393 با شابک 978-964-307-221-6 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

[/toggle]

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا