مواردی که برای آمادگی قبل از ازدواج باید به آنها توجه کنید
ازدواج مثل پازلی دوتکه است. تنها مشکل، این است که احتمال دارد لبه های دوتکه خشن و ناهماهنگ باشند و با یکدیگر خوب جفت نشوند. انسان، موجودی احساساتی است و بیشتر از عقل، احساس به او حکم می کند. او رفتارهای مسالمت جویانه نشان می دهد و امیدوار است خشونت ها و ناملایمات به مرور زمان از میان بروند.
ازدواج سفری است که می تواند زوجین را به افرادی بهتر تبدیل کند. در طول این سفر باید مسئولیت پذیر بود، سخت کار کرد و از درد و رنج احتمالی نهراسید. اگر هر دوی شما با چشمان باز، انتظارات واقع بینانه و نگرش درست، ازدواج کنید، زندگی موفق و شادی خواهید داشت.
ازدواج می تواند پایدارترین و صمیمانه ترین رابطه انسانی و عامل سعادت حقیقی باشد. با این حال، نتیجه برخی از ازدواج ها، یک زندگی موفق و شاد نیست. از وحشتناک ترین چیزهایی که افراد ممکن است تجربه کنند، گرفتار شدن در ازدواجی ناموفق است. با توجه به این واقعیت، انتخاب همسر و ازدواج، یکی از بزرگترین تصمیمات زندگی است.
یکی از اهداف اصلی ازدواج، برآوردن نیازهای زوجین است. هدف اکثر افراد از ازدواج، یافتن همراهی صمیمی است. برای انتخاب همسر کفو و مناسب و ازدواج، باید آموزش ببینید و از عوامل انتخاب همسر مناسب و ازدواج موفق آگاه شوید. در این مقاله شما می توانید با عوامل مهم آمادگی قبل از ازدواج آشنا شوید.
چگونه می فهمید برای یکدیگر ساخته شده اید؟
آیا از جادوی تفاوت ها آگاه هستید؟
یکی از مهم ترین ویژگی های ازدواج، توانایی از میان بردن تفاوت ها نیست بلکه توانایی پذیرفتن تفاوت ها و ساختن زندگی آرام و شاد است. در برخی از ازدواج ها باید گاهی با کمی شوخ طبعی به تفاوت ها اعتراف کرد و از کنارش گذشت. برای مثال همسر ممکن است بگویید: «ای بابا، بازم تی شرتش را روی مبل جا گذاشته، چه میشه کرد، اینطوریه دیگه.»
خودتان را بشناسید.
پیش از انتخاب همسر و تشکیل خانواده، باید خود را بشناسید، نقاط ضعف و قوت تان را شناسایی کنید و توانایی تان در تبدیل ضعف ها به قوت ها را بسنجید. این موضوع می تواند کمک کند تا در روند انتخاب همسر و آماده شدن برای زندگی مشترک موفق تر باشید. با لیست کردن نقاط ضعف و قوت تان می توانید به دیدگاه متعادلی نسبت به خود برسید.
بهتر است با همکاری کسی که می خواهید با او ازدواج کنید برای یافتن راه های بهبود روابط، لیستی تهیه کنید. با انجام این کار، مشکلات احتمالی را در آستانه تشکیل خانواده می شناسید و از میان می برید.
شناخت شخصیت یکدیگر
شخصیت بعضی افراد به نوعی است که دارای حساسیت بسیار بالایی هستند. در حدود 15 تا 20 درصد افراد، بسیار حساس هستند. دانشمندان باور دارند افراد بسیار حساس، ژن های این خصوصیت را از والدین شان به ارث برده اند. این افراد شکننده اند، انتقادپذیر نیستند و به سرعت مضطرب می شوند. البته آنها دارای ویژگی های مثبتی هم هستند که عبارتند از: فکر کردن پیش از نشان دادن عکس العمل و نگاه کردن همه جانبه به موضوع.
بدیهی است ازدواج کردن فرد بسیار حساس، با شخص عادی، می تواند منجر به بروز برخی اختلافات شود. برای مثال، وقتی زمان خرید خانه یا بچه دار شدن فرا می رسد، افراد عادی به سرعت تصمیم می گیرند، در حالی که افراد بسیار حساس، زمان خیلی زیادی نیاز دارند تا تصمیم بگیرند. دانستن این موضوع کمک می کند تا درباره ویژگی های شخصیتی فردی که می خواهید با او ازدواج کنید، تصمیم بگیرید.
آشنایی با مشکلات دوران کودکی
یکی از متداول ترین مسائلی که سبب بروز مشکل در ازدواج ها می شود تجربه آزار فیزیکی، جنسی و روانی در یک یا هر دو همسر است. فرد آزار دیده، رشد می کند و ظاهری سالم دارد؛ در حالی که کودک درونش آسیب دیده است. ازدواج کردن برای افرادی که کودکی دردناک و آزار دیده ای دارند بسیار دشوار است و نتیجه اش زندگی دردناک برای همسر و فرزندان شان است.
اگر دریافتید همسر آینده تان، در کودکی آزار و اذیت شده است، به گونه ای که حساسیت جدیدی را ایجاد نکند او را تشویق کنید که ترجیحاً با همدیگر به یک مشاور، روانشناس یا روانپزشک مراجعه کنید و از آنها کمک بگیرید. سعی کنید که در این راه حتماً او را همراهی کنید. البته هرگز اشتباهی را که برخی مرتکب می شوند تکرار نکنید؛ چرا که عده ای ممکن است تصور کنند ازدواج کردن راهی برای حل و فصل مشکلات است.
مشکلات، تداوم زندگی مشترک را غیر ممکن می کند و اگر حل و فصل نشوند، سبب بروز درد و رنج دو چندان خواهند شد.
نقاط ضعف و قوت تان را بشناسید.
پیش از آنکه ازدواج کنید، زمانی را به ارزیابی نقاط ضعف و قوت تان اختصاص دهید. اگر دچار ضعف مهارت های ارتباطی هستید، باید منتظر بروز اضطراب و مشکل در ازدواج خود باشید. روش های متعددی برای ارزیابی مهارت های ارتباطی وجود دارد. از خود بپرسید: «آیا حفظ رابطه دوستانه برای شما دشوار است؟» اگر پاسخ شما مثبت است، باید پیش از ازدواج، مهارت های اجتماعی خود را ارتقاء دهید.
به قدرت نیازهایتان واقف هستید؟
یکی از اهداف ازدواج، تحقق نیازهای متقابل زوجین است. بنابراین، گام دیگر شما ارزیابی و آگاه شدن از محدوده کامل نیازها، نقاط قوت و ضعف تان است. مواردی مانند:
نیازهای امنیتی | نیاز به ایمنی و امنیت (جسمی و مالی) |
نیازهای دلبستگی | نیاز به درک شدن، دریافت عشق و حمایت همسر |
نیازهای صمیمیت | نیاز به در میان گذاشتن راه های آسیب زننده به صمیمیت |
نیازهای عاطفی | نیاز به تعامل مثبت روحی روانی |
نیازهای تعلق خاطر | نیاز وابستگی به خانواده و تکیه بر مذهب |
نیازهای برقراری ارتباط | نیاز به حرف زدن و گوش کردن به حرف های یکدیگر |
نیازهای داشتن اعتماد به نفس | نیاز به تحسین یکدیگر |
نیازهای داشتن تفریح و بازی | نیاز به شرکت در بازی ها، ورزش ها و فعالیت های مختلف برای پُر کردن اوقات فراغت |
نیازهای اجتماعی | نیاز به تعامل در مجامع رسمی و خصوصی |
نیازهای معنوی و شناخت خویشتن | نیاز به درک معنای زندگی و تلاش برای رسیدن به سر منزل مقصود |
پرهیز از باورهای نادرست در ازدواج
- این شخص (مرد یا زن) تنها فردی است که می توانم با او ازدواج کنم. پیش از اینکه ازدواج کنید باید ضمن رعایت ملاحظات خانوادگی، فرهنگی، اجتماعی و مذهبی، درباره افراد زیادی بررسی کنید.
- پس از ازدواج می توانم شخصیت همسرم را تغییر دهم. تغییر دادن شخصیت و رفتار همسر تقریباً غیر ممکن است. در حقیقت، تنها نتیجه تلاش برای تغییر رفتار و شخصیت همسر، ایجاد اضطراب در زوجین است.
- ازدواج، مشکلات مالی ام را خودبخود حل و فصل خواهد کرد. مشکلات مالی سبب بروز بحران می شود؛ بهتر است زوجین در آستانه ازدواج برنامه مدونی برای مدیریت مسائل مالی خود، طراحی و اجرا کنند.
- باید همسرم نمونه باشد. مشکلات زناشویی زمانی بروز می کنند که یکی از زوجین بخواهد هویت و شخصیت همسرش را تغییر داده و بر اساس میل خود بازسازی نماید.
ازدواج؛ تقویت ارزش های مشترک
ارزش های مشترکی وجود دارند که سبب تقویت ازدواج می شوند؛ شادی های ازدواج را افزایش می دهند و از غم های آن می کاهند. اگر ازدواج را به یک نهال یا درخت تشبیه کنیم، این ارزش ها همچون مواد غذایی هستند که انرژی لازم را برای رشد به این نهال یا درخت می دهند.
برخی از ارزش های مشترک که باید به آنها توجه کنید عبارتند از:
یگانگی
هنگامی که زن و مرد ازدواج می کنند، به یک تیم بدل می شوند، در کنار یکدیگر قرار می گیرند و همدیگر را درک می کنند. آنها باید زمان کافی برای حرف زدن، بحث کردن و برنامه ریزی برای برنامه های مشترک اختصاص دهند و خودپسندی را کنار بگذارند.
وفاداری
خیانت کردن، اعتماد را نابود می کند. فقدان اعتماد، مانع بهبود رابطه زناشویی می شود. اعتماد، یکی از ارکانی است که با تکیه بر آن می توان رابطه سالم و صمیمانه زناشویی برقرار کرد. اگر در مواردی مثل آشپزی، بچه داری، مدیریت مخارج خانه و کار کردن به همسرتان اعتماد نداشته باشید پس از مدت کوتاهی، زندگی با او غیرممکن خواهد شد. ازدواج از بی اعتمادی، عدم وفاداری و روابط جنسی نامشروع ضربه خواهد خورد. وفاداری زوجین، فضای امن و مناسب برای رشد این نهال یا درخت را فراهم می کند و خطرات را دفع می کند.
راهبری
مسئول خانواده نباید به همسر و اعضای خانواده اش امر و نهی کند؛ اما با صمیمیت می تواند مدیریت آنها را بر عهده بگیرد. مرد باید پیش از تصمیم گیری درباره مسائل گوناگون با همسر خود مشورت کند و با توجه به نظرات او تصمیم گیری نماید. او باید بداند همسرش در برخی از مسائل، اطلاعات بیشتری دارد و نظراتش صحیح تر است.
نظر
مرد باید بداند همسرش نمونه تغییر جنسیت داده او نیست و دیدگاه، تفکرات و احساسات متفاوتی دارد. مردان، احساسات زنان را در بسیاری از موارد مانند دوران عادت ماهانه و حالت های مشابه درک نمی کنند. اما زنان در بسیاری از عرصه ها مانند انجام وظایف روزانه، وفاداری نسبت به همسر و فرزندان و حمایت از خانواده، از مردان قوی تر هستند.
برای بهره مندی از رابطه ای سالم و صمیمانه در خانه باید به تفاوت های میان مردان و زنان آشنا بود و به آن احترام گذاشت. آیا زن نمی تواند شبیه مرد شود؟ گاهی مردان فکر می کنند که ای کاش همسرشان در فلان مورد شبیه او فکر یا عمل می کرد. خب بدیهی است که زن نمی تواند شبیه مرد شود چون در این صورت، دیگر زن نیست! برعکس آن نیز صحیح است؛ یعنی زن ممکن است ترجیح دهد ای کاش همسرم شبیه یک زن کار می کرد. مرد با منش و کنش زنانه دیگر مرد نیست.
عشق بی قید و شرط
مرد یا زن، بهترین ها را برای همسر خود می خواهد. او به تلاش ادامه می دهد و توقعی ندارد. فرزندان این زوج نیز معنای عشق بدون قید و شرط را از والدین خود می آموزند. مثال خوب برای چنین عشقی، عشق بی قید و شرط پدر و مادر به فرزند است. وقتی نوزاد، شب هنگام گریه می کند، علاوه بر مادر، پدر نیز از خواب بر می خیزد و فرزندش را در آغوش می گیرد. چنین اعمالی پایه های ازدواج را مستحکم می کند.
احترام متقابل
روابط زوجین بر اساس احترام متقابل بنا شده است. وقتی فکر می کنید همسرتان به شما احترام نمی گذارد، احساس بدی پیدا می کنید. پس باید به شریک زندگی، والدین و اعضای خانواده احترام گذاشت. والدین جایگاه مهمی در زندگی زوجین دارند. حتی اگر با والدین همسرتان اختلاف دارید باید احترام شان را حفظ کنید تا لطمه ای به زندگی مشترک و شریک زندگی تان نخورد.
تعهد
در عصری زندگی می کنیم که افراد می خواهند به راحتی درباره مسائلی مثل تغییر شغل، باورها، اعتقادات یا محل زندگی تصمیم بگیرند و عمل کنند. اما معنای ازدواج، تعهد دائمی است. معنای تعهد این است که به روابط گذشته پشت پا بزنید و آنها را متوقف کنید. این کار نشان می دهد به همسر و خانواده خود اهمیت می دهید و آنها را دوست دارید.
بخشش
توانایی بخشیدن، یکی از نشانه های ازدواج موفق است. شما می توانید بین انتقام گرفتن یا بخشیدن، یکی را انتخاب کنید؛ اگر تصمیم بگیرید فردی را ببخشید، در واقع به خود می گویید: «هر چند رفتارش آزرده ام کرد، اما با گذشتن از حقم برای تلافی کردن و انتقام گرفتن، راه بهتر را انتخاب می کنم و او را می بخشم». از سوی مقابل، تقاضای بخشش نیز نشانه ضعف نیست. در حقیقت، باید شخصیتی قوی داشته باشید تا بتوانید درخواست بخشش کنید.
موارد موثر بر ازدواج
توجه به نکات زیر می تواند نقش مهمی برای موفقیت در ازدواج و زندگی مشترک داشته باشد:
همسریابی در مکان و موقعیت مناسب
برای داشتن ازدواج موفق باید واقع بین باشید و چشم هایتان را باز کنید.
جستجوی شباهت ها
افرادی که از نظر شخصیتی، عقیدتی، مذهبی، فرهنگی و علاقه به تفریحات، سرگرمی ها و… به یکدیگر شبیه هستند به هم نزدیک می شوند. شباهت ها از درگیری می کاهند و هماهنگی را افزایش می دهند.
جستجوی ویژگی های شخصیتی مشابه
اگر خصوصیت اخلاقی شما به گونه ای است که به نظم و ترتیب و نظافت اهمیت می دهید، بهتر است فردی را برای ازدواج انتخاب کنید که خصوصیت اخلاقی مشابه شما داشته باشد.
جستجوی هماهنگی، سازگاری و توافق
روشن است که یکی از مهم ترین معیارها برای انتخاب همسر، داشتن هماهنگی و توافق است. به عنوان مثال، یکی از مهم ترین مشکلات زوجین، توافق نکردن بر سر دفعات روابط زناشویی یا داشتن روابط اجتماعی است. اگر شما دوست دارید به مهمانی بروید اما همسرتان مخالفت کند، مشکل و ناسازگاری ایجاد خواهد شد.
مشاهده نقاط ضعف و قوت یکدیگر و تایید آنها
اکثر مردها خانه داری بلد نیستند، اما فکر می کنند همسران آینده شان در این کار تخصص دارند. زنان نیز ممکن است تصور کنند همسران شان می توانند لوازم برقی را تعمیر کنند. ایجاد و تاکید بر چنین تصوراتی (به دلیل ایجاد توقع غیر منطقی) خطرناک است.
تامل و در نظر گرفتن ویژگی های مورد نظر خود
روابط گذشته خود را مرور کنید؛ شاید خودآگاه یا ناخودآگاه، الگوهایی در ذهن شما وجود دارند که بطور کامل از آنها آگاه نیستید. برای مثال یک مرد با تامل دقیق تر ممکن است دریابد که باید همسرش مثل مادرش قد بلند و لاغر اندام باشد. یا یک زن با تامل در گذشته خود، ممکن است بفهمد که تمامی افرادی که پیش از این به آنها علاقه داشته، شبیه پدرش بوده اند. هنگامی که از ویژگی های مورد نظر خود آگاه شُدید، بهتر می توانید نسبت به انتخاب همسر اقدام کنید.
با افراد بیشتری ملاقات کنید.
اگر فکر می کنید نیاز دارید با افراد بیشتری ملاقات کنید تا از بین آنها فرد مناسبی را به عنوان همسر انتخاب نمایید، باید به دنبال یافتن روش هایی برای آشنا شدن با افراد جدید باشید.
بهره گیری از فرصت های حضور در اجتماع مانند دانشگاه و محل کار، روش خوبی برای آشنایی با افراد جدید است. اگر واقعاً به گروه یا گروه هایی علاقه دارید، از این راه می توانید با افرادی آشنا شوید که مثل شما هستند. به خاطر داشته باشید علاقه به فعالیت های مشابه بین دو نفر می تواند سبب دوستی و ازدواج شود.
معاشرت کردن
اگر به فردی علاقه دارید، باید برای آشنایی و معاشرت با او قدم بردارید. درست است که هدف شما ازدواج با او است، اما ابتدا باید با او آشنا شوید. تنها در این شرایط است که می توانید با شخصیت واقعی او روبرو شوید.
ملاقات کردن با نوشیدن چای یا خوردن شام، روشی عاقلانه است. در محل و شرایطی مناسب و اصولی با رعایت موازین اخلاقی با فرد مورد نظر ملاقات کنید.
آیا به رفتارهای همسر آینده خود دقت کرده اید؟
اگر فردی را برای ازدواج در نظر دارید، به زمان نیاز است تا در موقعیت های مختلف رفتار او را بسنجید. به یاد داشته باشید رابطه نزدیک و عاشقانه کوتاه مدت، نتیجه ای جز ناامیدی و سرخوردگی ندارد.
روش دیگر برای ارزیابی رفتار، قرار دادن او در وضعیت خاص است. برای مثال، اگر دوست دارید همسر شما بچه دوست باشد، با رضایت او به همراه چند کودک از بستگان به پیک نیک بروید. قرار دادن او در شرایط خاص، به شما کمک می کند تا به دقت رفتارش را ارزیابی کنید.
هفت عامل برای ازدواج موفق
این عوامل ضامن موفقیت ازدواج شما هستند. به آنها خوب دقت کنید.
1) تعهد
اگر می خواهید ازدواج موفقی داشته باشید، باید شریک زندگی شما بداند با تمام وجود به او متعهد هستید. یکی از راه های نشان داده تعهد، پذیرش و تایید همسر است. بعد از ازدواج، مواردی را که در آنها همسرتان به نظر شما جذاب یا توانا می رسد به او بگویید تا حس خوبی در او ایجاد شود. برای نزدیک شدن به همسرتان یا تغییر رفتارش، بی قید و شرط به او عشق بورزید.
2) ارتباط
همانطور که گفته شد، رابطه زوجین با برقراری ارتباط، زنده است. برای داشتن رابطه سالم باید ارتباط مستمر خود را با همسرتان حفظ کنید. به معنای دیگر باید با ارتباط مناسب و ایجاد فضای اعتماد به یکدیگر، بتدریج موانع یک رابطه ایده آل مثل خواندن ذهن، اصلاح و قطع کردن حرف یا حرف زدن علیه یکدیگر را از میان بردارید.
3) حل تعارض
تعارض به خودی خود بد نیست؛ اما وقتی میزان آن افزایش یابد به بحران تبدیل می شود و نشان می دهد که باید تغییرات گسترده ای در رفتارها و تعاملات بین فردی و اجتماعی انجام گیرد تا تحولات مثبتی مانند همدلی و تفاهم ایجاد شود.
4) خلاقیت
از میان بردن روزمرگی، خلاقیت را افزایش می دهد و کمک می کند با استفاده از روش های منحصر به فرد و تازه، رابطه ای جذاب، صمیمانه و عمیق ایجاد شود.
5) همکاری
هر یک از دو همسر باید به برقراری و استحکام رابطه کمک کنند. مراقبت، قدردانی و تحسین زوجین از یکدیگر، یکی از راه های استحکام رابطه است. روش دیگر، محبت، هدیه دادن و کمک کردن به همسرتان است.
6) تغییر مدیریت
پس از ازدواج، همه چیز تغییر می کند. مسلماً شما و همسرتان آدم های گذشته نیستید. در طول سال های زندگی مشترک، مسائل و مشکلات گوناگونی به وجود می آید که می توانید با آموزش و یادگیری، مطالعه و شرکت در جلسات مشاوره، روش های کنترل و مهار آنها را بیاموزید.
7) روابط اجتماعی
عضویت در یک گروه و یا تفریحات سالم، ضروری است. شما به گروهی حمایت کننده نیاز دارید. همسر شما به تنهایی نمی تواند همه نیازهای شما را برآورده کند. داشتن چنین توقعی غیر منطقی است. مشارکت در فعالیت های سالم اجتماعی، فرهنگی، ورزشی و علمی باعث می شود توقع بیش از اندازه از همسرتان نداشته باشید. مشارکت در فعالیت های سالم اجتماعی، فرهنگی، ورزشی و… نشان می دهد که شما در زمینه های متفاوت از جمله زندگی مشترک توانایی برقراری ارتباط های لازم را دارید.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «مواردی که برای آمادگی قبل از ازدواج باید به آنها توجه کنید»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب راهنمای ازدواج شاد و پایدار: ویژه زوجین جوان، نوشته ی هادی محسنی، غلامرضا حبیبی و مهراندخت عابدینی از انتشارات ترمه، منتشر شده در تیر ۱۳۹۴ با شابک ۹۷۸-۹۶۴-۹۷۸-۴۷۳-۱ به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.