بند ناف چیست؟
جنین قبل از تولد و در رحم مادر از طریق جفت تغذیه می کند. جفت اندامی برای مبادله مواد میان بدن مادر و جنین است. بند ناف لوله ای طناب مانند است که یک سر آن به جفت و سر دیگرش به ناف جنین متصل است. در واقع هر چیزی که جنین برای رشد و ادامه حیات در طول نه ماه دوره جنینی نیاز دارد، از طریق بند ناف به او می رسد. به این ترتیب می توان بند ناف را رگ حیاتی جنین نامید.
اکسیژن و مواد غذایی موجود در خون مادر از طریق سیاهرگ بند ناف وارد بدن جنین می شود. مواد زائد موجود در بدن جنین نیز از طریق دو سرخرگ بند ناف خارج می شوند.
بند ناف حداکثر 30 سانتیمتر طول و 2.5 سانتیمتر پهنا دارد.
نوزاد پس از تولد، دیگر به بند ناف نیاز ندارد؛ زیرا می تواند غذا بخورد، نفس بکشد و مواد دفعی موجود در بدنش را دفع کند. بنابراین، پزشک لحظه ای پس از تولد بند ناف را با فاصله کمی از شکم نوزاد می بُرد. این عمل، نه در جنین و نه در مادر هیچ دردی ایجاد نمی کند زیرا بند ناف، عصب ندارد.
قسمت کوتاهی از بند ناف که روی شکم نوزاد باقی مانده است نیز پس از یک هفته خشک می شود و می افتد و فقط جای بند ناف به شکل ناف روی شکم باقی می ماند.
[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]
مقاله علمی و آموزشی «بند ناف چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر 1393 با شابک 978-964-307-221-6 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.
[/toggle]