کائوچو چیست؟

کائوچو یا لاستیک طبیعی جزو مواد بسیار ضروری در زندگی مدرن امروزی است. کائوچو به دلیل خواص کشسانی فوق العاده اش برای ساخت انواع محصولات اعم از لوازم بیمارستان، وسائل خانگی و اسباب بازی مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده در صنعت نیز کاربردهای فراوانی دارد.

کائوچو از زمانی که گیاهان روی زمین به وجود آمدند، وجود داشته است. برخی از فسیل های گیاهان تولید کننده کائوچو، سه میلیون سال قدمت دارند.

کائوچو از گیاهان خاصی گرفته می شود. در واقع بیش از 400 نوع گیاه وجود دارد که از شیرابه آنها مقادیر مختلفی کائوچو بدست می آید. قسمت اعظم کائوچوی طبیعی جهان را درخت هوا برازیا لینسیس (Hevea brasiliensis) تولید می کند. این درخت که طول آن به بیش از 25 متر می رسد، بومی کشور برزیل است. در حال حاضر، بزرگترین منابع کائوچوی طبیعی جهان در مالایا واقع در جنوب شرقی آسیا قرار دارد.

برای تهیه کائوچو ابتدا شکافی در تنه درخت به وجود می آورند و سپس شیرابه سفید رنگی را که از شکاف خارج می شود، جمع آوری می کنند.

تبلیغات
دریافت اپلیکیشن آپرا

این شیرابه را پس از آنکه سفت و خشک شد، به صورت ورقه در می آورند. به این ترتیب ورقه های کائوچوی خام برای صدور به سایر کشورها آماده می شوند. جالب است بدانید که کائوچوی خام، ماده ای سست و چسبناک است و خاصیت کشسانی زیادی ندارد. استحکام و کشسانی کائوچو را با افزودن گوگرد افزایش می دهند. به این کار ولکانیزه می گویند. بعد از عمل ولکانیزه، مواد پُر کننده (معمولاً دوده کربن) به کائوچو افزوده می شود تا کشسانی و قدرت آن باز هم افزایش یابد. پس از طی این مراحل، کائوچوی خام به ماده ای با خاصیت کشسانی زیاد تبدیل می شود و مورد استفاده قرار می گیرد. البته تولید کائوچو با این روش بسیار گران و پُر هزینه است.

در طول جنگ جهانی دوم کائوچو برای اولین بار در مقیاس صنعتی ساخته شد. از آن زمان پیشرفت های بسیاری در زمینه ساخت کائوچوی مصنوعی حاصل شده و کیفیت محصولات بسیار بالا رفته است. کائوچوی مصنوعی در برابر مواد شیمیایی، روغن و حرارت نسبت به کائوچوی طبیعی مقاوم تر است؛ به همین دلیل در صنایع، بخصوص هواپیماسازی، کاربرد بیشتری دارد. از اواسط دهه 1960 میلادی میزان تولید کائوچوی مصنوعی از کائوچوی طبیعی پیشی گرفته است.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «کائوچو چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر 1393 با شابک 978-964-307-221-6 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا