بوتولیسم غذایی چیست؟

بوتولیسم نوعی مسمومیت غذایی است. نام این بیماری از کلمه لاتین «بوتولوس» به معنای گوشت پخته گرفته شده است. در گذشته، بسیاری از مردم با خوردن گوشتی که خوب پخته نشده بود به این مسمومیت دچار می شدند.

امروزه بسیاری از غذاها به صورت کنسرو و در قوطی هستند. اگر در قوطی مقداری هوا باقی بماند، غذا بر اثر باکتری های موجود در هوا فاسد می شود. به همین دلیل است که پس از قرار گرفتن غذا در قوطی و قبل از بستن درب آن، باید هوای داخل قوطی کاملاً خارج شود.

اما برخی باکتری ها موسوم به کلوستریدیوم بوتولینوم (Clostridium botulinum) حتی بدون هوا نیز به رشد خود ادامه می دهند. به همین دلیل است که اگر غذای کنسرو خوب پخته نشده باشد، باکتری در قوطی در بسته تکثیر شده و غذا را مسموم می سازد. چنین غذایی اگر خورده شود، فرد را دچار تهوع، استفراغ و فلج ماهیچه ای می کند. این شخص ممکن است در بینایی، صحبت و فرو دادن غذا دچار مشکل شود. مسمومیت شَدید، می تواند باعث مرگ نیز بشود.

از آنجا که این سم دارای ترکیبی پروتئینی است، جوشاندن مواد غذایی کنسرو شده باعث می شود سم موجود در غذا تجزیه شود؛ به این ترتیب اثر سم از بین می رود. بنابراین بهتر است قبل از مصرف هر گونه غذای کنسرو شده، آن را به مدت 20 دقیقه بجوشانیم. به علاوه محتویات قوطی کنسروی را که سر و ته آن در اثر فشار داخلی برآمده شده است، نباید مصرف کرد.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «بوتولیسم غذایی چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب بخوانید و بدانید، ویراستار بی تو ساگال و ترجمه سپیده عندلیب و حسین یاسینی از انتشارات پیکان، منتشر شده در اسفند 1384 با شابک 3-72-6229-964-978 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا