خانه / آموزش / سلامتی / داروشناسی / به همراه داروهای آنتی بیوتیک چه باید خورد یا نخورد؟
سرویس کاهش دهنده رتبه الکسا در ایران

به همراه داروهای آنتی بیوتیک چه باید خورد یا نخورد؟

آنتی بیوتیک ها دسته ای از داروها هستند که برای پیشگیری یا درمان عفونت تجویز می شوند و انواع مختلفی دارند. برخی از آنتی بیوتیک ها در صورت مصرف با معده خالی ایجاد عوارض نامطلوب گوارشی مثل بی اشتهایی، حالت تهوع و یا دل درد می کنند. در صورت بروز این عوارض بهتر است آنتی بیوتیک همراه غذا میل شود تا عوارض گوارشی آن کم گردد. اما لازم است بدانید مصرف غذاهای خیلی چرب و سرخ شده می تواند بر جذب و تاثیر آنتی بیوتیک ها اثر منفی بگذارد.

در این مقاله شما می توانید با خورد و خوراک مجاز و غیر مجاز همزمان با آنتی بیوتیک ها آشنا شوید.

در صورت بروز بی اشتهایی همراه با مصرف آنتی بیوتیک بهتر است مصرف میوه و سبزی خود را در طول روز افزایش دهید. مصرف طولانی مدت آنتی بیوتیک ممکن است احتمال عفونت دهانی را افزایش دهد و یا به دلیل از بین بردن باکتری های مفید روده در ایجاد برخی عوارض گوارشی موثر باشد، در این موارد هم توصیه می شود ماست با وعده های اصلی غذا مصرف شود.

یکی از عوارض شایع مصرف آنتی بیوتیک ها اسهال است. این مشکل به دلیل از بین رفتن باکتری های خوب دستگاه گوارش اتفاق می افتد. سعی کنید با مصرف فرآورده های پروبیوتیکی مانند ماست یا دوغ پروبیوتیکی از کاهش این باکتری ها جلوگیری کنید.

اگر مصرف آنتی بیوتیک شما طولانی مدت است سعی کنید از مکمل ویتامین کا (K) یا منابع غذایی آن استفاده کنید. این ویتامین در روده بزرگ توسط باکتری ها نیز ساخته می شود اما به دلیل از بین رفتن این باکتری ها توسط آنتی بیوتیک ها تولید آن نیز متوقف شده و باید همراه با مکمل مصرف کنید. این ویتامین در سبزیجات برگ سبز تیره، چای سبز، جگر گوسفند نیز وجود دارد.

در زمان مصرف آنتی بیوتیک ها از مصرف همزمان شیر و لبنیات، آب میوه هایی همچون پرتقال، نارنگی، سس گوجه، آب گوجه، نوشابه و دیگر مواد غذایی اسیدی به همراه آن خودداری کنید. این مواد غذایی باعث ایجاد اختلال در جذب آنها می شود. علاوه بر پروبیوتیک ها از منابع پره بیوتیکی نیز بیشتر استفاده کنید. این نوع مواد غذایی باکتری های موجود در دستگاه گوارش شما را متعادل خواهند کرد. از جمله منابع غذایی آنها می توان به سیر، موز و دیگر میوه ها و سبزیجات نشاسته ای اشاره کرد. برای رفع ضعف و بی حالی پس از مصرف آنتی بیوتیک ها بهتر است انواع میوه ها مثل سیب و سبزیجات نظیر هویج بیشتر مصرف شود.

مصرف برخی مکمل های دارویی مثل قرص آهن (فروس سولفات) مانع از اثر مناسب آنتی بیوتیک ها می شود، برای جلوگیری از این وضعیت لازم است از مصرف همزمان آنتی بیوتیک ها و مکمل های آهن خودداری کنید و حداقل دو ساعت بین مصرف مکمل آهن و آنتی بیوتیک فاصله باشد.

چند نکته مهم:

  1. وجود غذا در معده باعث تاخیر در جذب پنی سیلین و آموکسی سیلین و داروهای ضد فشار خون نظیر کاپتوپریل می شود. همچنین وجود غذا در معده و تماس اسید معده برای مدت طولانی با کاپتوپریل و اریترومایسین باعث تجزیه سریع تر دارو می شوند.
  2. مواد معدنی موجود در برخی مواد غذایی مثل آهن موجود در گوشت با اتصال به آنتی بیوتیک هایی نظیر تتراسایکلین و سیپروفلوکساسین باعث کاهش جذب دارو و غلظت خونی آن می شوند.
  3. فرآورده های لبنی باعث کاهش اثر تتراسایکلین و سیپروفلوکساسین می شوند، بنابراین مصرف مکمل کلسیم نیز باید حداقل با دو ساعت فاصله از مصرف این آنتی بیوتیک ها باشد. در غیر این صورت غلظت خونی آنتی بیوتیک ها به مقدار مورد نیاز نمی رسد.

سلامتی شما آرزوی ما است.

برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.

برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.

مقاله علمی و آموزشی «به همراه داروهای آنتی بیوتیک چه باید خورد یا نخورد؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.

سرویس کاهش دهنده رتبه الکسا در ایران

دیدگاه خود را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نمی شود. بخش های الزامی با * مشخص شده اند. *

*