به همراه داروهای آنتی بیوتیک چه باید خورد یا نخورد؟

آنتی بیوتیک ها دسته‌ای از داروها هستند که برای پیشگیری یا درمان عفونت تجویز می‌شوند و انواع مختلفی دارند. برخی از آنتی بیوتیک ها در صورت مصرف با معده خالی ایجاد عوارض نامطلوب گوارشی مثل بی اشتهایی، حالت تهوع و یا دل‌درد می‌کنند. در صورت بروز این عوارض بهتر است آنتی بیوتیک همراه غذا میل شود تا عوارض گوارشی آن کم گردد. اما لازم است بدانید مصرف غذاهای خیلی چرب و سرخ شده می‌تواند بر جذب و تاثیر آنتی بیوتیک ها اثر منفی بگذارد.

در این مقاله شما می‌توانید با خورد و خوراک مجاز و غیر مجاز همزمان با آنتی بیوتیک ها آشنا شوید.

بایدها و نبایدهای داروهای آنتی بیوتیک

در صورت بروز بی اشتهایی همراه با مصرف آنتی بیوتیک بهتر است مصرف میوه و سبزی خود را در طول روز افزایش دهید. مصرف طولانی مدت آنتی بیوتیک ممکن است احتمال عفونت دهانی را افزایش دهد و یا به دلیل از بین بردن باکتری‌های مفید روده در ایجاد برخی عوارض گوارشی موثر باشد. در این موارد هم توصیه می‌شود ماست با وعده‌های اصلی غذا مصرف شود.

یکی از عوارض شایع مصرف آنتی بیوتیک ها اسهال است. این مشکل به دلیل از بین رفتن باکتری‌های خوب دستگاه گوارش اتفاق می‌افتد. سعی کنید با مصرف فرآورده‌های پروبیوتیکی مانند ماست یا دوغ پروبیوتیکی از کاهش این باکتری‌ها جلوگیری کنید.

اگر مصرف آنتی بیوتیک شما طولانی مدت است سعی کنید از مکمل ویتامین کا (K) یا منابع غذایی آن استفاده کنید. این ویتامین در روده بزرگ توسط باکتری‌ها نیز ساخته می‌شود اما به دلیل از بین رفتن این باکتری‌ها توسط آنتی بیوتیک ها تولید آن نیز متوقف شده و باید همراه با مکمل مصرف کنید. این ویتامین در سبزیجات برگ سبز تیره، چای سبز، جگر گوسفند نیز وجود دارد.

در زمان مصرف داروهای آنتی بیوتیک ها از مصرف همزمان شیر و لبنیات، آبمیوه‌هایی همچون پرتقال، نارنگی، سس گوجه، آب گوجه، نوشابه و دیگر مواد غذایی اسیدی به همراه آن خودداری کنید. این مواد غذایی باعث ایجاد اختلال در جذب آنها می‌شود. علاوه بر پروبیوتیک‌ها از منابع پره‌بیوتیکی نیز بیشتر استفاده کنید. این نوع مواد غذایی باکتری‌های موجود در دستگاه گوارش شما را متعادل خواهند کرد. از جمله منابع غذایی آنها می‌توان به سیر، موز و دیگر میوه‌ها و سبزیجات نشاسته‌ای اشاره کرد. برای رفع ضعف و بی‌حالی پس از مصرف آنتی بیوتیک ها بهتر است انواع میوه‌ها مثل سیب و سبزیجات نظیر هویج بیشتر مصرف شود.

مصرف برخی مکمل‌های دارویی مثل قرص آهن (فروس سولفات) مانع از اثر مناسب آنتی بیوتیک ها می‌شود، برای جلوگیری از این وضعیت لازم است از مصرف همزمان آنتی بیوتیک ها و مکمل‌های آهن خودداری کنید و حداقل دو ساعت بین مصرف مکمل آهن و آنتی بیوتیک فاصله باشد.

چند نکته مهم:

  1. وجود غذا در معده باعث تاخیر در جذب پنی سیلین و آموکسی سیلین و داروهای ضد فشار خون نظیر کاپتوپریل می‌شود. همچنین وجود غذا در معده و تماس اسید معده برای مدت طولانی با کاپتوپریل و اریترومایسین باعث تجزیه سریع‌تر دارو می‌شوند.
  2. مواد معدنی موجود در برخی مواد غذایی مثل آهن موجود در گوشت با اتصال به آنتی بیوتیک‌هایی نظیر تتراسایکلین و سیپروفلوکساسین باعث کاهش جذب دارو و غلظت خونی آن می‌شوند.
  3. فرآورده‌های لبنی باعث کاهش اثر تتراسایکلین و سیپروفلوکساسین می‌شوند. بنابراین مصرف مکمل کلسیم نیز باید حداقل با دو ساعت فاصله از مصرف این آنتی بیوتیک ها باشد. در غیر این صورت غلظت خونی آنتی بیوتیک ها به مقدار مورد نیاز نمی‌رسد.

سلامتی شما آرزوی ما است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا