برونشیت چیست؟

برونشیت بیماری التهاب بافت ریه است. این مشکل معمولاً به دنبال ابتلا به یک بیماری ویروسی مانند سرماخوردگی معمولی ایجاد می شود اما گاهی جدی و مزمن می شود، مانند برونشیتی که به دلیل مصرف سیگار ایجاد شده باشد.

بیماری برونشیت ممکن است به دلیل قرار گرفتن در معرض دود سیگار، مواد شیمیایی یا باکتری ها ایجاد شود. سرفه، خلط و احساس خستگی، علائم بارز برونشیت هستند، اما ممکن است این علائم، به دلیل ابتلا به سایر بیماری ها نیز بروز کنند، بنابراین لازم است برونشیت در اولین فرصت تشخیص داده شده و درمان شود.

در این مقاله شما می توانید با بیماری برونشیت آشنا شوید.

برونشیت درون ریه ها

اگر لوله های برونش (نایژه ها) که هوا را به عمق ریه ها می فرستند دچار التهاب شوند، لایه داخلی ریه ورم می کند، ضخیم تر می شود و مسیر تنفس را باریک تر می کند. این غشای آسیب دیده، مخاط بیشتری ترشح می کند و به این ترتیب مسیر هوایی را می پوشاند و گاهی وقت ها آن را مسدود می کند. سرفه کردن باعث می شود این ترشحات از مسیر هوایی کنار رفته و تنفس راحت تر انجام شود.

علائم برونشیت

سرفه از جمله علائم اصلی برونشیت است که ممکن است چند روز تا چند هفته به طول انجامد. سایر علائم آن عبارتند از:

  • خستگی
  • صدای خس خس هنگام تنفس
  • گرفتگی یا درد سینه
  • تنگی نفس

توجه داشته باشید که در بیماری برونشیت، تب یک علامت غیر معمول است و می تواند حاکی از ابتلا به ذات الریه یا آنفلونزا باشد.

علائم برونشیت معمولاً با علائم بیماری هایی مانند آسم، ذات الریه، حساسیت، سرماخوردگی معمولی، آنفلونزا، سینوزیت و حتی ریفلاکس معده یا سرطان ریه مشابه است. بنابراین باید برای تشخیص صحیح بیماری حتماً به پزشک مراجعه کنید، چرا که بیماری های جدی مانند ذات الریه لازم است فوراً تشخیص داده شده و درمان شوند.

برونشیت حاد چه مدت به طول می انجامد؟

برونشیت حاد معمولاً 3 تا 4 روز پس از ابتلا به سرماخوردگی یا آنفلونزا ایجاد می شود. این بیماری ممکن است با یک سرفه خشک شروع شود و پس از چند روز این سرفه ها همراه با خلط خواهند بود. برونشیت حاد در اغلب افراد پس از دو تا سه هفته بهبود پیدا می کند، با این حال گاهی اوقات سرفه تا 4 هفته یا بیشتر نیز به طول می انجامد.

عود مکرر برونشیت مزمن

در صورتی که بیمار 3 ماه از سال (در دو سال پیاپی) دچار سرفه های همراه با خلط شود، ممکن است به برونشیت مبتلا باشد. برونشیت مزمن یک بیماری جدی است که باعث می شود ریه ها به محیطی مساعد برای عفونت های باکتریایی تبدیل شوند.

این بیماری از جمله بیماری های مسدود کننده ریه است که باعث دشوار شدن تنفس می شود. داشتن سرفه هایی مانند سرفه افراد سیگاری می تواند علامت ابتلا به برونشیت باشد.

چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟

در صورت مشاهده علائم زیر به پزشک مراجعه کنید:

  • خس خس سینه یا تنگی نفس
  • سرفه همراه با خون
  • تب بالای 38 درجه سانتیگراد
  • سرفه ای که بیش از 4 هفته به طول انجامد.

درمان برونشیت حاد

تنها درمان برای کاهش علائم برونشیت حاد، مصرف فراوان مایعات، استراحت کافی، پرهیز از مصرف سیگار و قرار نگرفتن در معرض گازهای سمی است. در صورت ابتلا به برونشیت حاد، مصرف مسکن های بدون نسخه می تواند در کاهش درد بدن موثر واقع شوند.

درمان برونشیت مزمن

اگر به دلیل مصرف سیگار به برونشیت مزمن مبتلا شده اید، موثرترین اقدام این است که سیگار را ترک کنید تا از آسیب های احتمالی به ریه هایتان پیشگیری شود.

پیشگیری

بهترین اقدام برای کاهش خطر ابتلا به برونشیت مزمن، پرهیز از مصرف سیگار و ممنوع کردن مصرف آن در منزل است. علاوه بر آن روش های دیگری نیز برای پرهیز از ابتلا به این بیماری وجود دارند که عبارتند از: پرهیز از قرار گرفتن در معرض هوای سرد و عواملی مانند گرد و غبار یا حیوانات خانگی که بینی، گلو و ریه را تحریک می کنند.

اگر دچار سرماخوردگی شده اید، برای پیشگیری از ابتلا به برونشیت مزمن، بهتر است خوب استراحت کنید و داروهایتان را به موقع مصرف نمایید. سلامتی شما آرزوی ما است.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «برونشیت چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله WebMD ترجمه شده توسط مجله سلام سلامت، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا