دلایل خواب رفتن دست و پا

همه ما حداقل یکبار خواب رفتن دست و پا را تجربه کرده ایم و احتمالاً آن را بی اهمیت می دانیم اما اگر همین خواب رفتن دست و پا، مداوم و پُر تکرار شود، می تواند مهم باشد. در حقیقت خواب رفتگی دست و پا، زنگ خطر برخی بیماری های مهم است.

خواب رفتن دست و پا یک شکایت عمومی است و دلایل متعددی در نوع خوش خیم خود دارد که نشستن زیاد روی پاها در جای سفت و همچنین خوابیدن روی دست ها در مدت زمان طولانی به دلیل عدم خونرسانی مناسب به اندام را شامل می شود. همینطور می تواند ناشی از شرایط شغلی افراد باشد که به صورت های متفاوتی خود را نشان داده و به بروز بیماری های عصبی منجر می شود که در نوروپاتی ها یا پلونوروپاتی ها نیز دیده شده و علت آن آسیب دیدگی عصب ها است.

بعضی اوقات بیماری نوروپاتی ها از پدر و مادر به ارث می رسد و بیشتر در ازدواج های فامیلی اتفاق می افتد و همچنین کمبود بعضی از مواد غذایی مانند پروتئین ها و بخصوص ویتامین B12 نیز می تواند از دیگر علل این بیماری باشد.

در این مقاله شما می توانید با دلایل خواب رفتن دست و پا و مهم ترین خطرات خواب رفتگی آشنا شوید.

خواب رفتن دست و پا در خانم های خانه دار بیشتر به دلیل انجام کارهایی مثل تهیه غذا، شستن ظروف، خرد کردن پیاز و درست کردن سالاد است که با دست انجام می شود و باعث چسبندگی عصب دست و عصب مدین (عصب میانی) در مچ می گردد که توصیه می شود افراد بخصوص خانم های خانه دار فشار کاری خود را کمتر و از مچ بند آتل دار استفاده کنند. افرادی که از موتورسیکلت استفاده می کنند و همچنین افرادی که کارهای مداوم با دست شان انجام می دهند مانند کار کردن با دریل، مته و کندن زمین یا پمپ های بادی، سبب بروز لرزشی در دست ها می شود که ناحیه مچ را دچار چسبندگی می کند و در صورت عدم رعایت نکات لازم باید برای بهبودی، عمل جراحی انجام شود.

خواب رفتن دست ها در بین افرادی که با کامپیوتر کار می کنند و همچنین افرادی که زیاد روی صندلی می نشینند نیز بعید نیست که بهتر می باشد در فواصل زمانی یک ساعت از جای خود بلند شده و حدود دو دقیقه قدم بزنند. در ناحیه پاها نیز این مشکل مشاهده می شود بخصوص در افرادی که جای سفت می خوابند، وزن زیادی دارند یا کمربند را سفت می بندند، ممکن است کنار ران آنها به خواب برود که به آن مرالژی (عصب لترال ران) گفته می شود.

خطرات احتمالی خواب رفتن دست و پا

بیشتر موارد حس سوزش و سوزن سوزن شدن در هنگامی که اندام ها بی حس شده است، علامتی بی خطر است و نشان دهنده این حالت است که عصبی در این ناحیه تحت فشار می باشد و در صورت تغییر وضعیت، طی چند دقیقه عصب به حالت طبیعی بر می گردد. از دیگر دلایل بی حسی اندام ها افزایش تهویه تنفسی است که در شرایط اضطراب آور ایجاد شده ولی در مواردی که بی حسی ناگهانی و غیر قابل توجیه روی می دهد ممکن است، علامتی از یک بیماری جدی باشد که باید تحت بررسی های دقیق قرار گیرد.

هشدار سکته

بی حسی می تواند هشداری از یک سکته مغزی قریب الوقوع یا حملات گذرای ایسکمیک که یک سکته مغزی کوچک است و بطور گذرا و موقتی علائمی نظیر فلج و تاری دید را ایجاد می کند، باشد. این حملات گذرا بدون درمان مناسب به سکته کامل منجر شده و ممکن است عوارض جسمی و ذهنی دائمی ایجاد کند.

سندروم تونل کارپال

بیماری سندروم تونل مچ دست نیز با خواب رفتن دست ها خود را نشان می دهد. به گونه ای که ممکن است فرد، شب ها به دفعات با حالت خواب رفتگی دست از خواب بیدار شود. این بیماری زمانی به وجود می آید که عصبی که از مچ دستان وارد پنجه و نوک انگشتان می شود، بر اثر کار زیاد یا عوامل دیگر نظیر کم کاری تیروئید، بارداری و دیابت، انتشار پیدا می کند و آن منطقه بدون اینکه بیمار فعالیت خاصی داشته باشد با یک مختصر فعالیت، به خواب می رود.

نشانه دیابت

گاهی اوقات به علت بیماری های سیستمیک کارکرد عصب حسی دچار اختلال می شود. معروف ترین بیماری که این مشکلات را ایجاد می کند دیابت است. وقتی بیماری دیابت مدت زیادی بدون درمان باقی می ماند یا بطور ناقص درمان می شود، بتدریج عملکرد اعصاب حسی بدن دچار اختلال می شود. این کاهش حس هرچه به سمت اندام های تحتانی و پایین تر بدن می رویم، شدیدتر می شود.

دیابت یکی از شایع ترین علل خواب رفتن دست و پا است. در میان 10 تا 20 درصد افرادی که به تازگی دیابت آنها تشخیص داده شده این علامت دیده می شود. در این نوع خواب رفتگی که به نوروپاتی دیابتی مرسوم است، خواب رفتن ابتدا در پاها احساس شده و بعد از مدتی در دست ها و بازوها نیز احساس می شود. افرادی که مبتلا به دیابت هستند، در معرض آسیب های عصبی می باشند و در بسیاری از موارد خواب رفتن پاها یکی از علائم اولیه دیابت است.

بیماری تیروئید

کم کاری و پُر کاری تیروئید هم می تواند موجب اختلال حسی به صورت خواب رفتگی دست و پا شود. گاهی اوقات مسمومیت ناشی از سرب یا آلومینیوم هم می تواند این مشکلات را ایجاد کند.

فراموش نکنیم خواب رفتگی دست و پا مهم است. اگر این حالت تکرار شود و بطور مداوم ادامه یابد باید حتماً به پزشک مراجعه کرد تا علت آن مشخص شود و درمان لازم برای آن صورت گیرد. سلامتی شما آرزوی ما است.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «دلایل خواب رفتن دست و پا»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا