خطرات احتمالی که بعد از 50 سالگی به سراغ تان می آیند
در یک لحظه حالتان خوب است و در لحظه بعد ناگهان نه.
زمانی که شما 50 سالگی را پشت سر می گذارید، بعضی بیماری ها بروز پیدا می کنند. دردها و ناراحتی هایی که در جوانی خیلی جدی نمی گرفتید، اکنون در میانسالی می توانند نشانه ای از بیماری های جدی باشند. از این دست بیماری ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
سکته قلبی
هر سال 735,000 نفر حداقل یکبار دچار حمله قلبی می شوند. یک مرد 50 ساله به احتمال 50 درصد ابتلا به مشکلات قلبی را تجربه خواهد کرد. شایع ترین علائم سکته قلبی عبارتند از:
- درد قفسه سینه
- تنگی نفس
- احساس درد در نواحی پشت، شانه ها یا گردن
- همچنین ممکن است فرد دچار تعریق، سرگیجه یا حالت تهوع شود.
در صورتی که دارای وزن مناسبی باشید، سیگار نکشید و بطور مرتب ورزش کنید، کمتر در معرض این بیماری قرار خواهید گرفت.
سکته مغزی
زمانی که خونرسانی به بخش های مختلف مغز به درستی انجام نگیرد، سلول های مغزی شروع به مردن می کنند. در صورت مشاهده موارد ناگهانی مانند احساس ضعف یا بی حسی در صورت، بازوها یا پاها، عدم توانایی در ایستادن، احساس گیجی و یا اختلال در تکلم، بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید.
شما می توانید با کنترل فشار خون، رژیم غذایی کم کلسترول، مدیریت استرس های زندگی، انجام ورزش و ترک سیگار، احتمال بروز این اختلال را در خود کاهش دهید.
آنوریسم
آنوریسم عبارت است از نازک شدن دیواره یک شریان و ایجاد برآمدگی رو به بیرون در آن ناحیه. اگر این دیواره نازک شده، پاره شود منجر به مشکلات جدی از جمله خونریزی داخلی یا سکته مغزی می گردد. علائم آن عبارتند از:
- درد
- تهوع
- احساس گیجی
- پوست رنگ پریده
- تند شدن ضربان قلب
انجام دادن اعمالی که موجب بهبود الگوی زندگی و در نتیجه کاهش احتمال بروز سکته قلبی و مغزی می شوند، احتمال دچار شدن به این اختلال را نیز کاهش می دهند.
سنگ صفرا
سنگ صفرا ناشی از سفت شدن صفرا (مایعی که در دفع مواد زائد بدن کمک می کند) است. این سنگ ها در مسیر عبور صفرا در کیسه صفرا (اندام کوچکی که زیر کبد قرار دارد) گیر می کنند. اندازه این سنگ ها از یک دانه شن تا یک توپ گلف متغیر است و موجب درد شَدیدی در بالای شکم یا اطراف ناف می گردد. در صورت ابتلا به چاقی، دیابت، بیماری کرون و همچنین نداشتن فعالیت های ورزشی، احتمال بروز این بیماری در شما بیشتر خواهد بود.
پانکراتیت حاد
گاهی سنگ صفرا موجب بروز این اختلال می گردد. پانکراتیت حاد به معنای التهاب پانکراس (غده ای که با ترشح آنزیم ها و هورمون هایی از جمله انسولین، به عمل گوارش کمک می کند) است. این التهاب موجب درد شَدید معده، تهوع، استفراغ و تب می گردد و حتی ممکن است زندگی و جان افراد را تهدید کند. در صورت مشاهده هر یک از علائم فوق بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. عوامل دیگری همچون مصرف زیاد مشروبات الکلی، وجود مقادیر زیاد کلسیم و یا چربی تری گلیسیرید نیز می توانند موجب بروز پانکراتیت حاد گردند.
شکستگی استخوان
شکستگی در هر سنی اتفاق می افتد، اما همگام با افزایش سن، استخوان های شما شکننده تر شده و احتمال شکستن آنها بیشتر خواهد بود. از دست دادن توده استخوانی، پوکی استخوان نامیده می شود و در بین خانم ها شایع تر است. کلسیم و ویتامین د (D) از پیشرفت این بیماری جلوگیری و یا حتی آن را متوقف می کنند. همچنین در صورت صلاحدید پزشک، داروهای دیگری نیز وجود دارند که به حفظ استخوان های شما و بازسازی مجدد آنها کمک می کند.
سرگیجه (ورتیگو)
در صورتی که ناگهان احساس سرگیجه به شما دست می دهد ممکن است مبتلا به ورتیگو باشید. این عارضه زمانی پیش می آید که بلورهای ریز موجود در گوش میانی شما که به حفظ تعادل شما کمک می کند جابجا شوند. احتمال این مشکل با افزایش سن بیشتر می شود، زیرا بلورها به خوبی قبل در جای خود باقی نمی مانند. پزشک شما با انجام حرکات اصلاحی سر، آن بلورها را به جای اصلی خود منتقل می کند.
جدا شدگی (پارگی) شبکیه
شبکیه یک لایه حساس به نور در چشم است که آنچه می بینید را به مغز مخابره می کند. در صورتی که ارتباط شبکیه با دیواره خارجی چشم قطع شود، این لایه قادر به دریافت اکسیژن و سایر مواد مورد نیاز نخواهد بود. فردی که دچار این اختلال می شود ذرات معلق یا جرقه هایی از نور را مشاهده می کند. این مشکل ممکن است بطورکلی موجب از دست دادن بینایی شود، بنابراین بلافاصله به پزشک مراجعه کنید این مشکل در افرادی که خیلی نزدیک بین هستند یا افرادی که جراحی آب مروارید یا سایر بیماری های چشمی را انجام داده اند، شایع تر است.
سنگ کلیه
این توده های سخت معمولاً از تجمع کلسیم در کلیه ساخته می شوند. این ذرات عموماً بدون هیچ خطری دفع می شوند اما قطعات بزرگتر آن می توانند به شدت دردناک بوده و موجب خونریزی یا عفونت و انسداد مجرای ادراری شوند. احتمال بروز این مشکل در مردان بیش از خانم ها است. شما با نوشیدن مقادیر کافی مایعات به صورت روزانه، می توانید از بروز این مشکل جلوگیری نمایید. آب بهترین گزینه است.
عفونت ریه (پنومونی)
افراد بالای 50 سال بیشتر در معرض ابتلا به ذات الریه باکتریایی (نه ویروسی) قرار دارند. ابتلا به نوعی از این عفونت که ذات الریه پنوموکوکی نامیده می شود، بسیار خطرناک است و می تواند زندگی فرد را به مخاطره بیاندازد. احتمال بروز این بیماری در افراد مسن بیشتر است زیرا با افزایش سن، سیستم ایمنی بدن تضعیف می گردد. اما برای این بیماری واکسنی وجود دارد که تزریق آن به افراد بالای 65 سال توصیه می شود.
تنگی کانال نخاعی
پیشرفت این بیماری بسیار کُند است اما علائم آن می تواند به صورت ناگهانی بروز پیدا کند. این بیماری در اثر تنگ شدن کانال موجود در ستون مهره ها که مسئول محافظت از نخاع و سایر اعصاب است، ایجاد می شود. در اثر این مشکل اعصاب تحت فشار قرار گرفته و موجب درد، بی حسی یا گرفتگی انتهای کمر یا گردن می شوند. این اختلال با درمان دارویی یا فیزیوتراپی و در برخی موارد جراحی درمان می شود.
نقرس
این بیماری با یک درد ناگهانی و التهاب در یکی از مفاصل (اغلب انگشت بزرگ پا) ظاهر می شود. نقرس شکلی از بیماری آرتریت است که با تجمع اسید اوریک در بدن به وجود می آید. در صورت مصرف داروهای معینی برای فشار خون، مصرف زیاد گوشت قرمز، صدف و مشروبات الکلی، در معرض ابتلا به این بیماری قرار خواهید داشت. قند نوشابه (فروکتوز) و چاقی جزء سایر عوامل تهدید کننده محسوب می شوند.
آمبولی ریوی
در اثر گیر کردن یک لخته خون در رگ های هر یک از ریه ها، این اختلال بروز می کند. بعد از 50 سالگی احتمال ابتلا به این بیماری بیشتر خواهد بود و از آنجا که این بیماری می تواند خطرناک باشد، در صورت مشاهده علائمی مانند درد قفسه سینه، نفس تنگی ناگهانی و سرگیجه، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. همچنین ممکن است علائمی مانند سرفه خون آلود، درد پاها و پوست رنگ پریده یا مایل به آبی مشاهده کنید. لخته خون اغلب ابتدا در پاها تشکیل می شود. بنابراین تورم یا درد در یکی از ساق ها ممکن است نشانه این مشکل باشد.
در صورتی که مبتلا به بیماری های قلبی هستید یا به تازگی جراحی انجام داده اید یا برای مدت طولانی در یک موقعیت بی حرکت بوده اید (مثلاً داخل اتومبیل یا هواپیما) احتمال بروز این مشکلات در شما بیشتر خواهد بود.
سلامتی شما آرزوی ما است.
[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]
مقاله علمی و آموزشی «خطرات احتمالی که بعد از 50 سالگی به سراغ تان می آیند»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله وب سایت WebMD ترجمه شده توسط مجله سلام سلامت، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.
[/toggle]