روان درمانی تحلیلی چیست؟
آیا برایتان پیش آمده که احساس نیاز به جلسات مشاوره و روان درمانی کرده باشید، ولی به علت نداشتن آگاهی از چگونگی انتخاب درمانگران و رویکردهای درمانی که مورد استفاده قرار می دهند، از مراجعه کردن دلسرد شده باشید؟ هر یک از درمانگران از یک رویکرد مشخص استفاده می کنند که چندین سال برای فراگرفتن آن زمان صرف کرده اند و بسته به نوع رویکردشان، از ضوابط و قوانین مشخصی هم پیروی می کنند. یکی از این رویکردها روان تحلیلی است.
در این مقاله شما می توانید با روان تحلیلی آشنا شوید تا بتوانید با آگاهی و اطمینان بیشتری این رویکرد درمانی را انتخاب کنید.
نیاز به روان درمانی تحلیلی پس از انجام اولین جلسه مشاوره در حیطه روان درمانگر و ارجاع ایشان به افراد متخصص است.
عبارت روان درمانی تحلیلی شامل طیفی از درمان ها می شود که محوریت آنها گفتگو است؛ از درمان های پویشی که هفته ای یکبار و به صورت رودررو برگزار می شود تا روانکاوی کلاسیک که پنج جلسه در هفته و به صورت دراز کشیده روی کاناپه برگزار می شود. دلیلی که این درمان ها در یک گروه قرار می گیرند، باور مشترک آنها درباره این موارد است: آگاه نبودن همیشگی ما نسبت به کارهایی که انجام می دهیم (ناخودآگاه)، میل همزمان ما برای تغییر نکردن، در حالی که می خواهیم تغییر کنیم (مقاومت)، تاثیرگذاری احساسات و تجربه های پیشین فراموش شده ما بر اینکه امروز چگونه دنیا را می بینیم و با آن ارتباط برقرار می کنیم (انتقال).
درمان های تحلیلی در کارهای فروید و همکارانش ریشه دارد، ولی در طی صد سال گذشته در اثر تحقیقات عصب شناختی، تحقیقات بالینی و همگام با تغییرات اجتماعی رشد پیدا کرده است. اولین قدم روان درمانی تحلیلی به وجود آوردن فضایی امن، محرمانه و قابل اعتماد است که بتوانید تمام افکار و نگرانی هایتان را بدون ترس از انتقاد و قضاوت شدن در میان بگذارید. درمانگر به دقت به شما گوش می دهد و سعی می کند شما را در سطحی عمیق تر از نظر هیجانی بشناسد. ولی این فرآیند دوطرفه است؛ شما و درمانگر با هم کار می کنید و معنای دقیق تر آنچه می گویید، فکر می کنید، احساس می کنید و انجام می دهید را درک خواهید کرد. در نظر داشتن این موارد در فرآیند درمان مهم است: تمام رفتارهای ما به عنوان جزئی از کل زندگی مان معنادار است. ما از مکانیزم های فریبکارانه متعددی برای اجتناب از رویارویی با مشکلات استفاده می کنیم (که اکثراً موفق نیستند). ما معمولاً بر استراتژی هایی که در زمان کودکی موثر بوده اند، تکیه می کنیم که در زمان حال و به عنوان بزرگسال برای ما دردسرساز هستند.
رابطه درمانی یکی از مهم ترین عناصر هر نوع روان درمانی است؛ ولی در روان درمانی تحلیلی بطور ویژه ای از اهمیت برخوردار است. این رابطه دری به سوی ناخودآگاه فرد است. همه ما جنبه هایی از روابط قبلی و واقعیت های درونی مان را به رابطه های جدیدمان می آوریم و روان درمانگر تحلیلی از این ارتباط درمانی برای شناسایی و حل و فصل مشکلات فرد استفاده می کند. هدف روان درمانی تحلیلی بیشتر از دادن یک توصیه یا حضور داشتن به عنوان گوشی شنوا است. این درمان به دنبال ایجاد تغییرات درونی و عمیق و در نتیجه بهبود بخشیدن به زندگی روانی فرد بطورکلی است. به همین دلیل درمانگر تحلیلی ترجیح می دهد به جای دادن توصیه و راهکار برای چگونه موفق شدن، تمرکز خود را روی تعارضاتی که مانع پیروزی ما می شوند، بگذارد. همچنین هدف این درمان، شناسایی و حل کردن پویایی های عمیق روانی ایجاد کننده اضطراب است، نه آموزش تکنیک هایی برای کنترل این اضطراب.
در ادامه، این فرآیند درمانی به شما کمک می کند تا نسبت به رفتارها و چگونگی تاثیر دنیای درونی تان بر زندگی، هیجانات و درک تان از خود و دیگران آگاهی بیشتری پیدا کنید. این موارد باعث بلوغ هیجانی شما می شود که در نتیجه آن می توانید روابط سالم تر، عزت نفس بالاتر، اعتماد به نفس بیشتر، خلاقیت و دستاوردهای بزرگتری داشته باشید؛ همچنین نشانه هایی مانند افسردگی، اضطراب، خود تخریبی، بی ثباتی هیجانی و انزوای بسیار کمتری را در خودتان ببینید.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «روان درمانی تحلیلی چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.