وب اپلیکیشن پیشرو چیست؟

زمانی که موبایل های هوشمند وارد زندگی روزمره ما شدند، صاحبان و طراحان وب سایت ها باید نسخه ای موبایلی از وب سایت شان طراحی می کردند که در مقایسه با نسخه دسکتاپ، محتوای کمتری داشته باشند تا باز کردن آنها روی مرورگر موبایل با سرعت و کیفیت بیشتری انجام شود. همین موضوع باعث شد کار مراقبت و نگهداری و توسعه وب سایت ها دو برابر شود. برای حل این مشکل، راه حل طراحی وب ریسپانسیو (Responsive) یا واکنشی ارائه شد که البته این هم محدودیت های خودش را دارد. اپ های بومی (اپ هایی که تنها برای یک سیستم عامل طراحی می شوند) هم، هر چند این روزها متداول و مرسوم هستند و به نظر نمی رسد که دوران شان به زودی به پایان برسد، ولی مشکلات و مسائل مشابهی را در برابر کاربران و توسعه دهندگان می گذارند.

طی یکی دو سال گذشته، وب اپلیکیشن های پیشرو (Progressive Web App یا به اختصار PWA) رو به پیشرفت بوده اند و عده ای معتقدند که با توجه به ویژگی های خاص شان، می توانند مشکلات طراحی وب ریسپانسیو و اپ های بومی را حل کنند.

در این مقاله شما می توانید با وب اپلیکیشن های پیشرو و مزایای آنها آشنا شوید.

یک وب اپلیکیشن پیشرو می تواند از طریق مرورگر موبایل تجربه ای مشابه کار با اپ های بومی در اختیار کاربر بگذارد و به همان اندازه انعطاف پذیر و راحت باشد. همچنین از آنجا که این اپلیکیشن ها از طریق مرورگر در اختیار کاربر قرار می گیرند، محدود به دستگاه خاصی نیستند و توسعه دهندگان مجبور نیستند نسخه های مختلفی از اپلیکیشن شان را برای پلتفرم های مختلف (اندروید، IOS، ویندوز و…) به صورت جداگانه توسعه بدهند.

دلایل بسیاری وجود دارد که بگوییم وب اپلیکیشن های پیشرو یک تجارت زودگذر نیستند و می توانند به آینده طراحی اپلیکیشن تبدیل شوند؛ شاید مهم ترین این دلایل دسترسی ساده تر کاربران باشد. یک اپ معمولی را در نظر بگیرید؛ کاربر برای استفاده از این اپ باید وارد اپ استور شود، اپلیکیشن مورد نظر را پیدا کند، آن را دانلود و نصب کند و دسترسی های لازم را به آن اپ بدهد تا در نهایت بتواند آن اپ را باز کند. اما برای دسترسی به یک وب اپلیکیشن پیشرو کافی است وب سایت مورد نظر را به کمک موتورهای جستجو پیدا و روی لینک آن کلیک کنید تا بدون نیاز به دانلود و نصب چیزی، با آن اپلیکیشن کار کنید.

نکته مهم دیگر برای کاربران این است که وب اپلیکیشن های پیشرو عملاً فضایی از حافظه ذخیره سازی دستگاه شان را اشغال نمی کند.

انعطاف پذیری بالا

وقتی یک وب اپلیکیشن پیشرو را در مرورگر موبایل تان باز می کنید، می توانید انتظار داشته باشید که با یک رابط کاربری مانند رابط کاربری اپ های معمولی مواجه شوید. رابطی که در بسیاری از موارد می تواند مانند رابط کاربری اپ های عادی عمل کند و با استفاده از ژست های حرکتی معمول می توان با آن کار کرد.

حتی می توان در وب اپلیکیشن های پیشرو، امکاناتی مانند مدیریت اطلاعات کاربر، خرید آنلاین و ارسال پوش نوتیفیکیشن (Push Notification) را هم جا داد. همچنین این امکان وجود دارد که آیکون این اپلیکیشن ها هم روی صفحه اصلی موبایل قرار بگیرد تا به عنوان میانبری برای دسترسی به آنها عمل کند و حتی نیازی به باز کردن مرورگر نباشد. به این ترتیب می توان بسیاری از امکانات و ویژگی های اپ های معمولی را از طریق وب اپلیکیشن های پیشرو ارائه داد، بدون آنکه به نصب مستقیم آنها روی گوشی نیاز باشد.

سرعت، دسترسی آفلاین و دیگر قضایا

وقتی سرعت بارگذاری اطلاعات و دسترسی کاربران را در نظر بگیریم، وب اپلیکیشن های پیشرو عملکرد درخشانی را از خود نشان می دهند. این عملکرد مناسب در واقع به لطف سرویس ورکرها (Service Workers) امکانپذیر می شود. سرویس ورکرها از نظر فنی، اسکریپت هایی جاوایی هستند که مرورگر آنها را به صورت مستقل از صفحه های وب و در پس زمینه سیستم عامل اجرا می کند. وظیفه اصلی سرویس ورکرها هم این است که قابلیت هایی را که نیازمند به تعامل کاربر یا صفحه های وب نیستند (مانند همگام سازی پس زمینه و پوش نوتیفیکیشن ها یا اعلان های سمت سرور)، امکانپذیر می کنند.

زمانی که یک وب سایت مبتنی بر PWA برای اولین بار روی موبایل باز می شود، سرویس ورکرها می توانند اطلاعات آن سایت را روی موبایل ذخیره کنند تا در بازدیدهای بعدی امکان دسترسی سریع به این اطلاعات وجود داشته باشد. به خاطر همین قابلیت، در بازدیدهای بعدی، سرعت بارگذاری این وب سایت ها بالاتر خواهد بود و حتی در حالت آفلاین هم می شود به صفحه های ذخیره شده قبلی دسترسی داشت.

بروزرسانی سریع

یکی دیگر از مهم ترین ویژگی های وب اپلیکیشن های پیشرو این است که بواسطه ای به نام اپ استور نیاز ندارد. این موضوع علاوه بر اینکه هزینه های استفاده از اپ استورهای مختلف را برای توسعه دهندگان پایین می آورد، این امکان را هم ایجاد می کند که بروزرسانی این اپلیکیشن ها سرعت و یکپارچگی بیشتری پیدا کند.

برای نمونه، اگر توسعه دهنده ای اشکال یا باگی در ساختار اپلیکیشن بومی خود پیدا کند، باید پس از رفع این اشکال، نسخه جدید را برای گوگل و اپل بفرستد و چند روز منتظر بماند تا این نسخه جدید تایید شود. سپس این بروزرسانی جدید در دسترس کاربران خواهد بود. همچنین ممکن است چند روز دیگر طول بکشد تا کاربر این نسخه جدید را دریافت و نصب کند. این در حالی است که توسعه دهندگان یک وب اپلیکیشن پیشرو می توانند تقریباً به صورت فوری، نسخه جدید و رفع اشکال شده اپلیکیشن شان را جایگزین نسخه قبلی کنند. آن هم بدون آنکه نیاز به کار خاصی از طرف کاربر باشد.

وب اپلیکیشن های پیشرو مزیت های زیادی برای کاربران دارند که ابتدایی ترین آنها، سرعت بیشتر در مرور وب است. همچنین می توان به صورت آنی و بدون نیاز به نصب، از طریق مرورگر و در جاهای مختلف (از جمله در مناطقی که اینترنت سرعت و کیفیت پایینی دارد) به این اپلیکیشن ها دسترسی داشت. PWAهایی که طراحی مناسبی داشته باشند، می توانند تا چهار برابر سریع تر از وب سایت های موبایلی دیگر در اختیار کاربر قرار بگیرند.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «وب اپلیکیشن پیشرو چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله حسین رحمانی از مجله دانستنیها، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا