منظور از پارازیت چیست؟

پارازیت نام علمی نوعی آشفتگی پس زمینه ای است که بوسیله سیگنال های تصادفی و غیر قابل پیش بینی تولید می شود. این سیگنال ها می توانند از نوع صدا باشند که در زندگی روزمره از آن به عنوان سر و صدا یاد می کنیم و یا منشاء الکتریکی و… داشته باشند.

معمولاً پارازیت مزاحم و دردسر آفرین است، چون با اندازه گیری در حال انجام و یا سیگنال در حال انتقال، تداخل می کند. برای مثال در گیرنده رادیو پارازیت الکتریکی وجود دارد که عامل آن حرکت تصادفی الکترون ها و تداخل و تعارض آنها با سیگنال های دریافتی است.

از تقسیم مقدار سیگنال به مقدار پارازیت موجود و همراه آن، عددی بدست می آید که آن را نسبت سیگنال به پارازیت می نامند. معمولاً برای بهبود این نسبت، از روش هایی چون صافی کردن الکترونیکی استفاده می کنند. این روش وقتی مفید است که سیگنال مورد نظر، فرکانس یا بسامد معینی داشته باشد. صافی به این فرکانس اجازه عبور می دهد، اما مسیر فرکانس های موجود در پارازیت را سد می کند.

تمام مدارهای الکتریکی مقداری پارازیت دارند. تابش ها و آشفتگی های موجود در اتمسفر، با سیگنال های رادیو و تلویزیون تداخل می کنند. رعد و برق، لکه های خورشیدی، موتورهای الکتریکی و دستگاه جرقه زنی اتومبیل ها همگی در ایجاد پارازیت اتومبیل ها همگی در ایجاد پارازیت الکتریکی نقش دارند. یکی از روش های سنجش کارآیی دستگاه های ارتباطات الکترونیکی، ارزیابی نسبت سیگنال به پارازیت در آنها است.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «منظور از پارازیت چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب Kingfisher Science Encyclopedia، تالیف Catherine Headlam ترجمه محمود سالک از نشر Kingfisher Books، منتشر شده در ۱۹۹۱ با شابک ۹۷۸۰۸۶۲۷۲۸۵۳۳ به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا