آیا هوا را می توان به صورت مایع در آورد؟

دانشمندان با استفاده از روش های خاص می توانند گازهایی مثل نیتروژن، اکسیژن، هیدروژن و هلیم را به مایع تبدیل کنند. برای اینکار، هوا را تا میزان معینی سرد و سپس در فشار بسیار بالا فشرده می کنند. مولکول های گاز به دلیل دمای بسیار پایین و فشار زیاد به یکدیگر نزدیکتر می شوند و به صورت مایع در می آیند.

هوا مخلوطی از گازهای نیتروژن، اکسیژن و سایر گازها است و در دمای حدود 200- درجه سانتیگراد در فشار معمولی به مایع تبدیل می شود. هوا را تحت فشار زیاد می توان در دمای حدود 141- درجه سانتیگراد به صورت مایع در آورد.

هوای مایع بسیار سرد، شفاف و به رنگ آبی روشن است و در دمای معمولی به سرعت به حالت گاز در می آید؛ به همین جهت آن را در ظروف دوجداره مخصوص نگهداری می کنند. با بالا رفتن تدریجی دمای هوای مایع، ابتدا نیتروژن در 196- درجه سانتیگراد، سپس آرگون در 186- درجه سانتیگراد و پس از آن، اکسیژن در 183- درجه سانتیگراد تبخیر می شوند.

هوای مایع بیشتر در آزمایشگاه های تحقیقاتی برای تولید دمای بسیار پایین بکار می رود. به علاوه از آن در سردسازی و تهیه برخی از گازها از جمله اکسیژن، نیتروژن، آرگون و سایر گازهای بی اثر استفاده می شود.

هیدروژن مایع در دمای 253- درجه سانتیگراد تبخیر می شود و سردتر از هوای مایع است. هلیم مایع از هیدروژن مایع نیز سردتر است و در دمای 269- درجه سانتیگراد به صورت مایع در می آید.

گازهای مایع را به دقت نگهداری می کنند. اگر گاز مایع با پوست بدن تماس پیدا کند، ممکن است به سلول های بدن آسیب برساند.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «آیا هوا را می توان به صورت مایع در آورد؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر ۱۳۹۳ با شابک ۹۷۸-۹۶۴-۳۰۷-۲۲۱-۶ به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا