ژاپن چگونه خود را برای مقابله با زلزله آماده می کند؟
ژاپن جزیره ای است که درست روی حلقه آتش اقیانوس آرام واقع شده است؛ منطقه ای مرگبار که به خاطر آتشفشان های فراوان و زلزله های رایج شهرت دارد و حوادث طبیعی در آن امری عادی است. در نتیجه، بعید نیست که در زمان حضورتان در این کشور لرزش های متداول را احساس کنید.
در حقیقت سالانه 1500 زلزله با قدرت متفاوت در این کشور رخ می دهد. شاید این باعث شود وحشت کنید و میلی به رفتن به ژاپن نداشته باشید اما با وجود این خوب است بدانید ژاپن آماده ترین کشور جهان برای مقابله با زلزله است. این آمادگی به دلیل قوانین سختگیرانه ای که در ساخت و ساز اعمال شده، آموزش هایی که از کودکی در این کشور رواج دارد و علائم هشدار دهنده و آموزنده ای است که در هر جای این کشور به چشم می خورد.
خبر خوب دیگر اینکه در سال های اخیر با وجود 6 زمین لرزه بزرگ، تعداد تلفات این کشور نسبت به قبل به شدت کاهش یافته و می توان پیش بینی کرد نبرد میان بلایای طبیعی و ژاپن سخت و طولانی خواهد بود.
سوال این است که ژاپنی ها چه کارهایی برای مقابله با زلزله انجام داده اند؟ شما می توانید در ادامه با این موضوع آشنا شوید که ژاپن چگونه خسارت های جانی و مالی این بلایا را به حداقل می رساند.
1) خانه های مقاوم
برای اطمینان از ایمنی مردم، بهترین ایده این است که از اساس شروع کنیم. یک راه این است که ساختمان ها و خانه ها در زمان ساخته شدن در برابر زلزله مقاوم سازی شوند. چون خانه ها و ساختمان ها یکی از اصلی ترین دلایل آسیب دیدگی و مرگ در جریان زلزله ها تشخیص داده شده اند. بنابراین با مقاوم سازی، اگر حتی یک زلزله قوی به آنها حمله کند به راحتی فرو نمی ریزند.
در ژاپن، هر ساختمانی که ساخته می شود باید بر اساس قوانین سخت وضع شده توسط دولت کار خود را پیش ببرد. این ساختمان ها در دو مورد الزام دارند:
- باید تضمین بدهند که در صد سال آینده با زلزله فرو نمی ریزند.
- باید ضمانت کنند که در ده سال آینده آسیب نمی بینند.
علاوه بر آن، تمام مصالح استفاده شده در ساخت و ساز باید با مجوز مقامات ذی ربط به کار گرفته شوند.
2) سیستم یکپارچه مراقبت
برای به حداقل رساندن اثرات ناشی از حوادث طبیعی، دولت ژاپن تلاش های گسترده ای انجام داده که به مردم آموزش دهد چگونه در زمان وقوع یک حادثه جان سالم به در برند. ژاپن سیستمی طراحی کرده که با انجام آن امکانات ضروری افراد تهیه و در صورت بروز چنین حوادثی خدمات اولیه به آنها ارائه می شود.
آنچه شما باید برای خودتان انجام دهید این است که برای هر یک از اعضای خانواده خود پکیج اضطراری را تهیه ببینید و در آن چیزهایی قرار دهید مثل چراغ قوه، دارو، پتو، ماسک، طناب، رادیو، توالت قابل حمل، لوازم مورد نیاز دیگر و مقداری غذا که بتواند برای سه روز تا یک هفته شما را زنده نگه دارد.
آنچه که باید دولت انجام دهد این است که در هر منطقه یک مرکز خود ساخته (معمولاً سالن ژیمناستیک مدارس) با امکانات ایجاد می کند که در آن پتو، چراغ قوه، غذا و سایر نیازهای ضروری افرادی که به این مراکز مراجعه می کنند، فراهم شود. چون خانه افراد دیگر امنیت ندارد و باید تا اسکان آنها در مکان های قابل اعتماد از ایشان پذیرایی کرد.
3) سیستم هشدار زلزله
روی تمام گوشی های هوشمند موبایل در ژاپن سیستم هشدار زلزله و سونامی نصب شده که حدود 5 تا 10 ثانیه قبل از اینکه حادثه طبیعی واقع شود، سیستم هشدار به کار می افتد و به صاحب گوشی چند ثانیه بیشتر فرصت می دهد که به جای امن تر برود یا به زیر یک میز بخزد.
نحوه کار سیستم هشدار هم به این ترتیب است که بوق می زند و صدایی می گوید: جیشین دسو! (یعنی این یک زلزله است) تا اینکه زلزله متوقف شود.
از آنجا که زلزله هایی که در مناطق ساحلی رخ می دهد احتمالاً به سونامی منجر می شود، سیستم هشدار پیشرفت کرده تا میزان مرگ و میر و خسارت های مالی به کمترین حد برسد و شیوه کارش این است که 5 تا 10 دقیقه قبل از آمدن سونامی هشدار می دهد.
همچنین، آژانس هواشناسی ژاپن بیش از 200 ایستگاه پیش بینی لرزه نگاری در سراسر این کشور نصب کرده و در مقیاسی بزرگتر، وزارت مقابله با بلایای طبیعی، 800 ایستگاه ایجاد سیستم هشدار را راه انداخته است. با جمع آوری اطلاعاتی که از ایستگاه های پیش بینی به دست می آید مسئولان دولتی می توانند به سرعت یافته های خود را تحلیل و میزان فاجعه را مشخص کنند. همچنین می توانند زمان وقوع حادثه در مناطق مختلف را پیش بینی نمایند و بر این اساس به ساکنان آن مناطق هشدارهای لازم را بدهند تا برای زلزله آماده باشند.
4) آگاهی از سیستم مراقبت
دولت ژاپن تمرکز دارد بر اینکه آگاهی لازم درباره زلزله و سونامی را در اختیار مردم این کشور قرار دهد. جلسات تمرینی یا نمایشی درباره زلزله بطور مرتب مثل کنفرانس هایی درباره بررسی ساخت و ساز و الزامات آن برگزار می شود. در این تمرین ها کودکان از سنین قبل از مهد کودک باید بطور مداوم در این مانورهای آموزشی شرکت کنند. تمام دانش آموزان ژاپنی خیلی خوب می دانند اگر زلزله بیاید حق ترسیدن ندارند و در عوض باید از سر خود محافظت کنند، به شیوه ای درست و عاقلانه فرار نمایند و عجله یا رفتار نامناسب دیگری از خود بروز ندهند.
5) خانم های خانه دار
خانم های خانه دار در ژاپن نقش مهمی در مقابله با حوادث طبیعی دارند. زیرا زلزله ها احتمالاً خطوط لوله گاز را تحت تاثیر قرار می دهند که امکان انفجار و آتش سوزی را زیاد می کند. به خانم های خانه دار آموزش داده شده در صورت وقوع زلزله به سرعت به آشپزخانه رفته و گاز را قطع کنند و در صورت لزوم جریان برق را نیز قطع نمایند. ضمن اینکه باید درهای خانه را باز کنند چون اگر زلزله شدیدی بیاید باز کردن درها بسیار سخت می شود. خانم های خانه دار ژاپنی یک وظیفه مهم دیگر نیز دارند، آنها باید کیف لوازم اورژانسی را بطور مرتب و در زمان مشخص کنترل کنند تا وسائل آسیب دیده یا تاریخ مصرف گذشته را جایگزین نمایند.
نکته دیگری که تمام مردم ژاپن به آن واقف هستند این است که زمانی که یک زلزله بزرگ اتفاق می افتد باید به سرعت خود را از چیزهایی که از سقف آویزان است یا احتمال افتادنش وجود دارد، دور کنند چون می توانند آسیب جدی برسانند مانند پنجره ها که ممکن است بشکنند و با تبدیل شدن به قطعات بسیار ریز خطر آفرین باشند.
در بسیاری ادارات، مراکز تجاری، میادین یا مکان های شلوغ، دستورالعمل هایی با اشاره به جزئیات و همچنین علائم خروج در زمان بروز زلزله نصب شده است. اگر شما به ژاپن بیایید یا در این کشور زندگی کنید، مطمئناً با حداقلی از اقدامات ایمنی آشنا می شوید بنابراین خواهید دانست در صورت وقوع یک حادثه طبیعی بزرگ باید چه کارهایی انجام دهید. بهتر این است که ایمن باشید تا متاسف؛ پس خوب آماده شوید!
[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]
مقاله علمی و آموزشی «ژاپن چگونه خود را برای مقابله با زلزله آماده می کند؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا گزارش مجله دانشمند، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.
[/toggle]