چگونه تخم مرغ شکل میگیرد؟
شاید تخم مرغ برای شما یک چیز عادی به نظر برسد. اما برای درست شدنش مراحل کاملاً پیچیدهای را پشت سر گذاشته است. در شکم مرغ، ابتدا زرده تشکیل میشود. زرده در میان اندام مولد یا تخمدان قرار دارد.
زرده از جای خود حرکت میکند و به آخرین قسمت بالای تخمدان میرود و در آنجا سفیده هم به آن افزوده میگردد. سپس بار دیگر حرکت میکند و در قسمت پایین قرار میگیرد. در آنجا پرده و پوسته نیز در اطراف این زرده و سفیده به وجود میآیند. در این هنگام، دیگر تخم مرغ شکل گرفته و برای خارج شدن از شکم مرغ کاملاً آماده شده است.
ساختار تخم مرغ
پوسته تخم مرغ سخت است ولی سوراخهای بسیار ریزی دارد. از این رو، مایعی که در درون پوسته وجود دارد، بتدریج تبخیر میشود.
از طرف دیگر، از راه همین سوراخها است که هوای تازه وارد فضای تخم مرغ میشود و نطفه را به کمک اکسیژن هوا رشد میدهد. نطفه آن قسمت از تخم مرغ میباشد که پس از اینکه بطور کامل رشد کرد، به جوجه تبدیل میشود.
در زیر پوسته، دو پرده وجود دارد که در طرف سر بزرگ تخم مرغ از همدیگر جدا میشوند و محفظهای از هوا را در آنجا ایجاد مینمایند.
این پردهها سفیده تخم مرغ را که به آلبومین شهرت دارد، در برگرفتهاند. سفیده مادهای بیطعم و بیبو است که قسمت بیشتر آن از آب تشکیل شده است. در سفیده، رشتههای ضخیمی وجود دارد که وظیفه آنها نگه داشتن زرده در وسط تخم مرغ است و آن را از آسیب نیز محفوظ نگه میدارد.
زرده تقریباً به شکل کروی است و غذایی برای نطفه به شمار میرود. نطفه در قسمت بسیار کوچکی از سطح زرده قرار گرفته است. اگر از نزدیک به زرده تخم مرغ تازه خانگی نگاه کنید، نطفه آن را مشاهده خواهید نمود. اما نطفه بیشتر پرندگان، به غیر از مرغ خانگی، به اندازهای کوچک است که فقط در زیر میکروسکوپ قابل دیدن میباشد.
کوچکی یا بزرگی تخم یک پرنده به کوچکی یا بزرگی خود پرنده بستگی ندارد و حجم یک تخم همیشه متناسب با محتویات آن است. به عبارت دیگر، تخم باید به اندازهای گنجایش داشته باشد که غذای کافی برای نطفه درون خود را تامین نماید.
پرندگانی که کور متولد میشوند، از تخمهای کوچکتری به وجود میآیند که در آنها غذای کافی برای پرورششان موجود نیست.
منابع
- کتاب به من بگو چرا و چگونه. نوشته آرکادی لئوکوم. ترجمه سعید درودی. انتشارات بهزاد. 1391.