چگونه یخ زدگی کولر گازی را تعمیر کنیم؟
فرقی نمیکند نزدیک به فصل گرما باشیم یا سرما. در هر صورت کولر گازی یکی از مهمترین دستگاهها برای سرمایش و گرمایش است. کولر گازی قبل از استفاده و در ابتدای هر فصل باید سرویس شود. یکی از مهمترین علتهای سرویس کردن کولر گازی جلوگیری از یخ زدگی است. شاید عجیب باشد اما کولر گازیها هم یخ میزنند.
یخ زدگی کولر گازی
یخ زدن کولر گازی امری محتمل است. ربطی هم به فصل ندارد. جالب است بدانید که این اتفاق حتی در فصل تابستان هم ممکن است رخ دهد. معمولاً یخ زدگی با بروز برفک و یخ در بخشهای مختلف و حتی پنل خارجی خود را نشان میدهد.
اما گاهی یخ زدگی در بخشهای داخلی مانند اواپراتور و لولههای ورودی و خروجی این بخش یا در لوله مویی و لوله ساکش و حتی در بخش رادیات و کندانسور این وسیله هم رخ میدهد. پس تنها یخ زدگی مربوط به پنل خارجی یا لولههای رفت و برگشتی نیست. با توجه به مشکل ایجاد شده در دستگاه ممکن است بخشهای مختلفی دچار یخ زدگی شوند.
یخ زدن این دستگاه در هر قسمت یا به هر دلیلی که اتفاق افتد در واقع بیانگر بروز یک ایراد یا مشکل داخلی در آن است و باید به آن رسیدگی شود. برای رفع این مشکل ابتدا باید ببینید که علت اصلی بروز یخ زدگی چیست؟ آیا گاز فریون دستگاه کم شده یا دستگاه نشتی دارد و یا هر علت دیگری. پس از آن هم باید بخش مربوطه عیبیابی و تعمیر شود.
علتهای یخ زدن کولر گازی
دلایل بسیاری باعث یخ زدن کولر گازی میشود. ولی برخلاف تصور عمومی، نوع کولر گازی (اسپلیت، پنجرهای و…) تاثیری در به وجود آمدن این مشکل ندارد. برطرف کردن مشکل یخ زدن کولر گازی اهمیت زیادی دارد. زیرا در صورتی که مشکل برطرف نشود نه تنها شاهد عملکرد نامناسب دستگاه خواهید بود، بلکه دستگاه به مرور آسیب خواهد دید. در ادامه شایعترین علتهای یخ زدن در بخشهای مختلف این دستگاه را مطرح میکنیم.
کم شدن گاز کولر
کولرهای گازی همانطور که مشخص است با استفاده از گاز مبرد (فریون) کار میکنند. هنگامی که شما این دستگاه را خریداری میکنید داخل آن به اندازه کافی شارژ دارد. اما گاهی به جهت نشتی در بدنه یا هر چیز دیگر سطح گاز کولر کم میشود.
کمبود گاز فریون داخل دستگاه میتواند باعث شود سیکل سرمایش دچار مشکل گردد. گاز مبرد فشار داخل لولهها را تنظیم میکند. اگر این گاز کم شود فشار داخل لولههای حامل گاز هم کم شده و زمانی که این گاز میخواهد به مرحله خنک شدن برسد به جهت کمبود فشار سردتر از حالت نرمال است. سرمای زیاد گاز فریون باعث سرمای زیاد داخل کویلهای اواپراتور میشود و این سرما باعث میشود آب داخل لولهها یخ بزند.
برای رفع این مشکل کافی است سطح گاز مبرد اندازه گرفته شود. در واقع اول از همه باید نشتی را پیدا کنید و آن را مسدود کنید. وقتی نشتی را کاملاً مسدود و تعمیر کردید با دستگاههای مخصوص سطح گاز مبرد را اندازه گرفته و با شارژ مقدار مورد نیاز، کولر گازی را به حالت عادی باز گردانید. توجه کنید اندازهگیری سطح گاز و شارژ گاز کار خیلی دشواری نیست اما بهتر است توسط سرویسکاران انجام شود.
اتومات نشدن موتور یا کمپرسور کولر
وسایلی مانند کولر گازی یا یخچال یک موتور اتومات دارند که باعث تعدیل دما در دستگاه میشود. در واقع این اتومات یعنی خاموش و روشن و همین مانع از این میشود که دستگاه خیلی سرد بشود. در کولر گازی اگر ترموستات از حالت موتور برود روی حالت فن یعنی اتومات شده است.
خب فن مانع سرد شدن و فشار زیاد سرما میشود. حال تصور کنید حالت اتومات موتور خراب شده طبیعتاً سرما در دستگاه بالا رفته و سبب یخ زدن کولر میشود.
دلایلی که میتواند منجر به این اتفاق شود اول از همه خرابی ترموستات در موتور است و دیگر دلیل میتواند به کثیف شدن کویلهای کندانسور دستگاه برگردد.
همچنین اگر ترموستات کنترل کننده دما در دستگاه دچار اتصال کوتاه و خارج از زمان تنظیم شده بشود باز هم تنظیمات دمایی به هم میریزد و کولر یخ میزند. برای رفع این مشکل ابتدا عیبیابی بخش معیوب ضرروی است و پس از آن هم که تعمیر.
خراب شدن بلوور فن داخلی
خرابی بلوور فن داخلی یکی از مهمترین علتها برای یخ زدن کولر گازی است. بلوور فن قطعه نسبتاً مهمی است و وظیفه دارد گرمای محیط را بگیرد و داخل فن بکشد. این قطعه گرمای جذب شده را اطراف سیمپیچ یا اواپراتور دستگاه به حرکت در میآورد تا سرمای آن تعدیل شود زیرا اواپراتور بوسیله گاز مبرد خیلی خنک میشود و نیاز به تعدیل دما دارد.
هنگامی که گرما حول سیمپیچ میچرخد یک سرمای متعادلی را ایجاد میکند که از طریف فن به سمت خروجی دستگاه هدایت شده و محیط را خنک میکند. حال تصور کنید بلوور فن خراب شده طبیعتاً چرخه ذکر شده اتفاق نمیافتد و اواپراتور بسیار سرد میماند و سرمای زیاد از حد آن باعث ایجاد یخ زدگی و برفک در دستگاه میشود.
آب به شکل مناسب تخلیه نمیشود
کولر گازی همراه با جذب گرمای محیط رطوبت هوا را هم به داخل دستگاه میکشد. این رطوبت از طریق کویلهای اواپراتور جذب میشود و به شکل متراکم و قطرات آب در میآید که لازم است از لوله محل تخلیه از دستگاه خارج شود. این رطوبت نباید با سرمای اواپراتور برخورد کند زیرا یخ میزند.
حال تصور کنید که لوله تخلیه مسدود شده یا به هر دلیلی بخش تخلیه دستگاه به خوبی کار نمیکند و رطوبت متراکم خارج نمیشود، در چنین شرایطی رطوبت در برخورد با سرمای اواپراتور یخ زده و باعث یخ زدگی کولر گازی میشود.
مسدود شدن لوله خروجی میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. ممکن است در مسیر خروجی چیزی قرار گرفته باشد یا حتی مسدود شدن بخاطر آلودگی و جمع شدن آشغال در مسیر خروجی باشد. به هر دلیلی که این اتفاق افتاده باشد شما باید مسیر لوله را باز کنید تا رطوبت به درستی خارج شود.
خرابی شیر برقی دستگاه
شیر برقی در کولر گازی قطعهای است که برای تغییر حالت کولر از زمستانه به حالت تابستانه یا بالعکس مورد استفاده قرار میگیرد. توجه کنید این مورد مربوط به کولرهایی است که دو حالت سرمایش و گرمایش را داشته باشند.
اگر شیر برقی کولر گازی خراب شود نمیتواند کولر را از حالت زمستانه خارج و به حالت تابستانه برگرداند. خب زمانی که شما میخواهید از گرمایش کولر استفاده کنید در واقع کولر هنوز حالت زمستانه دارد و همین اختلال در عملکرد آن میتواند منجر به ایجاد یخ زدگی یا برفک در دستگاه شود. برای حل این مشکل باید شیر برقی تعمیر شود و حالت مورد نیاز دستگاه تنظیم شود.
علت یخ زدن کولر گازی در زمستان
بدون شک علت یخ زدن کولر گازی در زمستان، سرمای بیش از حد هوای بخشی از محیط است که فن کولر در آن قرار دارد. علت یخ زدن کولر گازی در زمستان بهخاطر منجمد شدن پمپ حرارتی آن است.
سیستم پمپ حرارتی آن طوری برنامهریزی شده است که با توجه به دمای هوا هر 30، 60 یا 90 دقیقه یکبار در حالت یخزدایی قرار میگیرد. در این صورت، دستگاه هوای خنک را به فضای داخل اتاق و محیط میدمد و در مقابل هوای گرم را به بخش بیرونی کولر انتقال میدهد.
رفع یخ زدگی کولر گازی در زمستان
جهت برطرف کردن یخزدگی کولر گازی در زمستان کافی است ابتدا به مدت چند ساعت کولر خود را در حالت خاموش قرار دهید. بعد از حدود 2 تا 3 ساعت تنها فن آن را روشن کنید. به این ترتیب میتوانید یخزدگیها را از بین ببرید. بسیاری از افراد جهت رفع یخزدگیهای کولر گازی در زمستان ترجیح میدهند آب گرم روی دستگاه بریزند. اما این کار اصلاً توصیه نمیشود. چرا که ممکن است به دستگاه شما آسیب برساند.
علت یخ زدن کولر گازی در تابستان
ممکن است علت یخ زدن کولر گازی در تابستان برای بسیاری از افراد که تا به امروز با این مشکل روبرو نشدهاند، تعجبآور باشد. اما این معضل در فصل تابستان ممکن است شما را با مشکل گرمای طاقتفرسا روبرو کند. به خاطر همین موضوع به بررسی علت یخ زدن کولر گازی در فصول گرم سال میپردازیم. علت یخ زدن کولر گازی در روزهای گرم بسیار متفاوت است. اما از جمله این موارد میتوان به مشکلاتی مانند آلودگی فیلتر هوا اشاره کرد.
رفع یخ زدگی کولر گازی در تابستان
جهت یافتن علت یخ زدن کولر گازی در تابستان، لازم است مواردی مانند فیلتر هوا، میزان گاز موجود در کولر و عملکرد مطلوب فن دمنده آن را بررسی کنید.
علت یخ زدن کولر گازی در شب
علاوه بر موارد گفته شده لازم است علت یخ زدن کولر گازی در شب را هم مورد بررسی قرار دهیم تا اگر در این شرایط قرار گرفتید، تصمیم مناسبی را اتخاذ کنید. علاوه بر تمام علتهای یخزدن کولر گازی که در قسمت بالا آنها را مورد بررسی قرار دادیم، عوامل دیگری هم ممکن است باعث یخزدگی کولر گازی در شب شود. از جمله این موارد، ایراد در بخش کنتاکتور کولر گازی است.
نقص در نحوه عملکرد کنتاکتور کولر گازی به احتمال زیاد باعث یخ زدن کولر گازی در هنگام شب میشود. جهت رفع این مشکل لازم است ابتدا کولر گازی را در حالت خاموش قرار دهید و سپس به بررسی بخش فن کولر که در قسمت بیرون از محیط خانه یا محل کار قرار دارد مراجعه کنید.
چنانچه کماکان یخ روی کولر دیده میشد، احتمال دارد که این مشکل همچنان ادامهدار باشد که باید با متخصص تماس بگیرید. اما در صورتی که یخهای ایجاد شده روی قسمت بیرونی از بین رفته باشند، نشاندهنده برطرفشدن مشکل است. بعد از آب شدن یخهای روی موتور کولر، آن را مجدداً به راه بیندازید. اگر دوباره چنین اتفاقی رخ داد، حتماً به یک متخصص و تعمیرکار کولر گازی مراجعه کنید.
چگونه از یخ زدگی کولر گازی جلوگیری کنیم؟
توصیه میشود با رعایت موارد زیر از یخ زدن کولر گازی پیشگیری کنید:
- تعویض فیلتر هوای کولر گازی طبق یک زمانبندی مشخص
- بررسی و تمیز کردن کویل اواپراتور کولر گازی
- بررسی جریان هوای داخل کولر گازی و مطمئن شدن از بسته نبودن جریان هوا
- بررسی فن بلوور و در صورت نیاز تعویض کردن آن
- استفاده از حالت فن کولر گازی در زمانی که هوای بیرون منزل سرد است.