چرا اشیاء را رنگی می بینیم؟
همانطور که می دانید نور خورشید، سفید رنگ است. ما زیر این نور سفید، هر شئی را به رنگی خاص می بینیم. برای مثال گوجه فرنگی را به رنگ قرمز، سبزه را به رنگ سبز و شیر را به رنگ سفید می بینیم. چرا؟ در واقع رنگ هر شئی به نوری که آن شئی منعکس می کند، بستگی دارد.
نور خورشید از هفت رنگ بنفش، نیلی، آبی، سبز، زرد، نارنجی و قرمز تشکیل شده است. گوجه فرنگی، قرمز به نظر می رسد، زیرا تمام رنگ های نور خورشید را به جزء نور قرمز جذب و فقط نور قرمز را منعکس می کند. سبزه، سبز است؛ چون فقط رنگ سبز را منعکس و سایر رنگ ها را جذب می کند. شیر، سفید به نظر می رسد؛ زیرا تمام رنگ های نور خورشید را باز می تاباند. تخته سیاه، سیاه دیده می شود؛ به این دلیل که تمام رنگ های نور را جذب می کند و هیچ نوری را منعکس نمی کند.
شما می توانید برای اثبات آنچه گفته شد، آزمایشی انجام دهید. روی یک شئی سفید رنگ، نور قرمز بتابانید. خواهید دید که این شئی، قرمز به نظر می رسد. همانطور که گفته شد، اشیایی که رنگ شان سفید است، تمام نوری را که رویشان تابیده می شود باز می تابانند؛ به همین جهت این شئی قرمز به نظر می رسد.
حال آزمایش دیگری انجام دهید. روی یک شئی قرمز رنگ، نور آبی یا سبز بتابانید. در این صورت آن شئی را سیاه خواهید دید؛ زیرا اشیای قرمز، تمام نوری را که رویشان تابیده می شود جذب و فقط نور قرمز را منعکس می کنند. در این آزمایش، نور تابیده شده، آبی یا سبز است. بنابراین شئی قرمز رنگ، تمام نور را جذب می کند و سیاه به نظر می رسد.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «چرا اشیاء را رنگی می بینیم؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر ۱۳۹۳ با شابک ۹۷۸-۹۶۴-۳۰۷-۲۲۱-۶ به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.