تفاوت ساختار و کارکرد مغز خانم ها و آقایان

ساختار مغز خانم ها و آقایان واقعاً با هم متفاوت است. این تفاوت ساختار در بخش هایی از مغز زنان و مردان پیامدهایی در کارکرد آن دارد.

مغز فرمانروای بدن است و تمام اتفاق هایی که در بدن روی می دهد، زیر نظر مغز و با مدیریت مغز انجام می شود. باید در نظر داشت مغز یک بخش واحد نیست بلکه از قسمت های متفاوتی تشکیل شده که هر کدام، سازماندهی و فرماندهی بخش یا بخش هایی از بدن را به عهده دارد. در مغز مدارهایی وجود دارد و نوع ارتباط این مدارها و نورون های مغزی با هم، باعث ایجاد بسیاری از ویژگی های زنانه و مردانه می شود. به عنوان مثال آقایان توانایی جهت یابی بهتری دارند اما خانم ها حافظه کلامی و تصویری بسیار خوبی دارند و در مسائل تحلیلی تواناتر از مردان هستند. آقایان کلی نگر بوده و به کلیات هر چیز توجه دارند اما خانم ها هر موضوعی را با ریزترین جزئیات به خاطر می سپارند.

در این مقاله شما می توانید با برخی از مهم ترین تفاوت های مغز خانم ها و آقایان آشنا شوید.

تفاوت وزن مغز خانم ها و آقایان
وزن مغز بین 1300 تا 1400 گرم است. وزن مغز زنان یکصد گرم کمتر از وزن مغز مردان می باشد. البته با این وجود، کیفیت عملکرد مغز زنان، بهتر و تمرکز افکار در خانم ها بیشتر از آقایان است. بطورکلی مغز زنان از مردان کوچکتر است به همین دلیل از نظر ساختاری متراکم تر و سازمان یافته تر است. با این همه دانشمندان تاکید می کنند ارتباط مستقیمی بین اندازه مغز و هوش وجود ندارد. پژوهش هایی که درباره آزمون IQ یا هوش انجام شد، نشان داد ارتباط معناداری بین اندازه مغز و عملکرد آن وجود ندارد. به گفته دانشمندان، این اختلاف وزن مغز ارتباطی به هوش ندارد، بلکه تنها نمایانگر تفاوت جسمی بین زنان و مردان است. مردها به سلول های عصبی بیشتری نیاز دارند تا توده عضلانی بزرگتر و اندازه بدنی حجیم تر را مدیریت کنند و از همین رو است که معمولاً مغز بزرگتری دارند.

کیفیت ارتباط بین سلول های مغزی عامل مهم در میزان هوش فرد است و به نظر می رسد ساختار مغز و یکپارچگی آن به عنوان یک پایه بیولوژیکی در هوش نقش دارد.

سیم کشی متفاوت مغز خانم ها و آقایان
مغز انسان 10 وات انرژی مصرف می کند که مقدار بسیار کمی است. مغز یکصد میلیارد سلول دارد که در بدو تولد ارتباطی با هم ندارند، اما سه ماه بعد از تولد، برقراری ارتباط با یکدیگر در آنها آغاز می شود و بعد از دو سال میزان این ارتباطات به حداکثر خود می رسد. نوع و تعداد این ارتباط ها در زن و مرد فرق می کند.

توانایی انجام چند کار همزمان
بسیاری بر این باور می باشند که زنان بهتر از مردان می توانند چند کار را در یک زمان انجام دهند. دلیل آن نیز تفاوت عملکرد مغز خانم ها و آقایان در تقسیم توجه است. در بدن خانم ها ژنی وجود دارد که سبب می شود آنها بتوانند چند کار را همزمان انجام دهند در حالی که آقایان این توانایی را ندارند.

تفاوت های جنسیتی، در عملکرد زنان و مردان برای تغییر توجه از موضوعی به موضوع دیگر تاثیرگذار است. صرف نظر از جنسیت یا سن، تغییر از یک تکلیف به تکلیف دیگر معمولاً نواحی خلفی جانبی مغز یعنی لوب های آهیانه ای و پس سری را درگیر می کند. نتایج پژوهشی نشان داد که مردان از منابع بیشتری در مغزشان استفاده می کنند تا بین دو تکلیف جابجا شوند در حالی که زنان این کار را راحت تر انجام می دهند و مغزشان چندان احتیاجی به بسیج کردن منابع اضافی در انجام این کار ندارد.

بیماری های مبتنی بر جنسیت
برخی از بیماری ها وابسته به جنس هستند بطوریکه بروز برخی از بیماری ها مثل کوررنگی و هموفیلی در آقایان شایع تر از خانم ها است و بیماری هایی مثل میگرن و MS بیشتر خانم ها را گرفتار می کند.

تفاوت در مهارت های ذهنی
تفاوت هایی در توزیع مهارت های شناختی بین مرد و زن وجود دارد. آزمون های IQ که برای اندازه گیری توانایی شناختی طراحی می شود، معمولاً توانایی های متعددی را بررسی می کند. در یکی از این آزمایش ها، آقایان در بخش شفاهی امتیاز 509 و خانم ها 502 امتیاز از 800 را بدست آوردند. اما اختلاف در بخش ریاضیات کاملاً مشخص تر است. آقایان 533 امتیاز و خانم ها 498 امتیاز کسب کردند. آزمون بررسی ملی پیشرفت تحصیلی، آقایان را در ریاضیات کمی بالاتر از خانم ها نشان داد. مردان 17 تا 18 ساله، در آزمون های IQ بطور متوسط 3.63 امتیاز بیشتر از زنان بدست می آوردند. این اختلاف بین زنان و مردان در همه نتایج در هر تراز اجتماعی – اقتصادی و در همه نژادها دیده می شود.

بطورکلی می توان مزیت های مغز آقایان و خانم ها را به شرح زیر دسته بندی کرد:

مزیت های مغز خانم ها

مزیت های مغز آقایان

ارتباط عاطفی: ارتباط نیمکره چپ و راست مغز در خانم ها ضخیم تر از آقایان است و همین ارتباط قوی تر دو نیمکره مغز، دلیل موفقیت خانم ها در برقراری ارتباط عاطفی از طریق زبان می باشد.

اندازه مغز: مغز آقایان از نظر فیزیکی بزرگتر است، زیرا اندازه مغز با اندازه بدن مرتبط است. مغز مردان 100 گرم سنگین تر و تعداد سلول های مغزشان 4 درصد بیشتر است.

مهارت گفتاری: قشر مخ خانم ها 15 تا 20 درصد بزرگتر از قشر مخ آقایان است. این بخش، مسئول عملکردهای مهمی مثل سخنرانی، حرکت و استنباط و احساس است. خانم ها دانسیته عصبی بیشتری در ناحیه قدامی مغز دارند که در اعمالی چون برنامه ریزی، قضاوت و زبان تاثیر دارد.

علوم و دانش: بخش سفید مغز مسئول ارتباطات درونی مغز است. این بخش، همه آنچه را که مغز فرا گرفته است، سازماندهی می کند. هرچه ارتباطات بخش سفید مغز بیشتر باشد، فرد باهوش تر است. ماده خاکستری مربوط به هوش عمومی، در آقایان بیشتر از خانم ها است.

احساس درد: خانم ها در مقایسه با آقایان، درد بیشتری را احساس می کنند و نسبت به درد واکنش های شَدیدتری از خود نشان می دهند.

ذخیره اطلاعات: آقایان می توانند اطلاعات را طبقه بندی و در مغزشان ذخیره کنند. مردان می توانند مسیر حرکت خود را به خاطر بسپارند.

حافظه: حافظه خانم ها بیشتر از آقایان است. خانم ها دید محیطی بهتری دارند. مغز خانم ها می تواند دامنه اطلاعات وسیع تری را رمزگشایی کند. خانم ها با ارزش ترین اطلاعات را برگزیده و آن را به نسل بعد انتقال می دهند.

عدم تغییر وضعیت: مغز یک مرد در مقایسه به مغز یک زن، مدت زمان بیشتری احتیاج دارد تا تغییر وضعیت دهد.

تکمیل وظایف: خانم ها گوش تیزتری دارند و هنگام صحبت کردن، از واژه های بیشتری استفاده می کنند و در انجام وظایف، بهتر از آقایان هستند.

تفکر کامل: آقایان موقعیت ها و اوضاع را بطورکلی درک می کنند و تفکر کلی و جامع دارند.

مرور اطلاعات: خانم ها تمایل دارند تا اطلاعات را بارها و بارها در مغزشان مرور کنند.

ریسک پذیر: آقایان سازنده و خلاق می باشند. آقایان ریسک پذیر هستند و به دنبال تجربه های جدید می گردند.

عدم تقسیم کار بین دو نیمکره: هر دو نیمکره راست و چپ مغز خانم ها با هم روی مشکلات کار می کنند و تقسیم کار بین آنها صورت نمی گیرد.

اعتماد به نفس: آقایان در تفکرات و اعمال شان استقلال دارند و بیشتر از عملکرد خودشان رضایت دارند.

کپی برداری مسئولیت ها: اگر یکی از نیمکره های مغز خانمی آسیب ببیند، نیمکره دیگر می تواند مسئولیت تمامی کارهای زندگی او را به عهده بگیرد.

رضایتمندی در زندگی: آقایان برای شغل مناسب و موفقیت در کارها ارزش قائل هستند.

تمرکز: خانم ها موضعی می اندیشند و روی جزئیات و نکات ظریف تمرکز می کنند.

پنهان کردن احساسات: آقایان و خانم ها تا حدودی دارای احساس های یکسان هستند، اما آقایان بهتر می توانند این احساسات را پنهان سازند.

[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]

مقاله علمی و آموزشی «تفاوت ساختار و کارکرد مغز خانم ها و آقایان»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله اسماعیل مومنی در مجله دانشمند، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

[/toggle]

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا