ماهی درمانی در پارکینسون

پارکینسون یک بیماری عصبی است که در سنین بالای 60 سال خود را نشان می دهد. البته این بیماری در جوانان نیز دیده می شود اما شیوع آن به مراتب کمتر از سالمندان است. این بیماری بعد از آلزایمر شایع ترین بیماری تخریب کننده دستگاه عصبی و مغز به حساب می آید که متاسفانه هنوز علم موفق به کشف درمان و روش های قطعی پیشگیری از آن نشده است.

پارکینسون یک اختلال عصبی است که در اثر کاهش توانایی سلول های مغزی در تولید دوپامین به وجود می آید. دوپامین از مهم ترین انتقال دهنده های عصبی است که نقش مهمی در فعالیت عضلات و کنترل حرکات بدن دارد. بنابراین افراد مبتلا به پارکینسون به مرور کنترل عضلات خود را از دست می دهند که یکی از بارزترین تاثیرات پارکینسون بر بدن است.

در این مقاله شما می توانید با پارکینسون و تاثیر ماهی در پیشگیری و کنترل آن، آشنا شوید.

پارکینسون با 4 علامت اصلی خود را نشان می دهد که عبارتند از:

  1. ارتعاش دست و پا در حالت استراحت (لرزش بیمار همزمان با ارتعاش دست و پا در حالت استراحت)
  2. کند شدن حرکت
  3. سختی و خشک شدن دست و پا یا بدن
  4. عدم کنترل تعادل بدن

دلیل اصلی ایجاد بیماری پارکینسون و برخی از بیماری های تخریب کننده مغزی مانند آلزایمر، تشکیل آمیلوئیدها است. هنگامی که حین تولید پروتئین ها اشتباهاتی رخ دهد و آنها ساختار درست خود را به خود نگیرند، این پروتئین ها با ساختار نادرست، با یکدیگر ترکیب شده و رشته های طولانی به نام آمیلوئید را به وجود می آورند.

آمیلوئیدها به خودی خود بیماری زا نیستند، اما می توانند با نورون های مغزی وارد واکنش شوند و با نابودی آنها باعث ایجاد انواع بیماری های تخریب کننده دستگاه عصبی و مغزی شوند.

مطالعات مختلفی به بررسی تاثیر مصرف ماهی بر سلامت بهتر و بلندمدت دستگاه عصبی و مغز پرداخته اند. در افرادی که از رژیم های غذایی خاصی که قسمت عمده آنها از ماهی تشکیل شده (مانند رژیم مدیترانه ای) پیروی می کنند، میزان ابتلا به پارکینسون و آلزایمر کمتر است. این موضوع در ژاپن که قسمت اصلی رژیم غذایی آنها غذاهای دریایی است، مشاهده شده است.

ماهی مدت ها است به عنوان یک غذای سالم جای خود را در سفره مردم باز کرده است. مغذی و سالم بودن این غذا مرهون وجود اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 در بافت ماهی است که اثرات مفید زیادی بر بدن دارد. اما مطالعات جدید انجام شده نشان می دهد که پروتئینی به نام پاروالبومین نیز می تواند یکی از اصلی ترین دلایل اثرات مفید ماهی بر بدن باشد.

همانطور که گفته شد آمیلوئیدی شدن پروتئین ها دلیل اصلی ایجاد این بیماری می باشد و در پارکینسون با آمیلوئیدی شدن، پروتئینی به نام آلفا سینوکلئین در مغز، این بیماری تشکیل می شود. تاثیر پاروالبومین موجود در ماهی روی پروتئین آلفا سینوکلئین است که به نام پروتئین پارکینسون نیز شناخته می شود.

پاروالبومین پروتئین پارکینسون را جمع آوری کرده و مانع از تجمع آنها می شود و قادر است با ایجاد ساختارهایی با آلفا سینوکلئین ترکیب شود و از این پروتئین برای اهداف خود استفاده کند و بطور بالقوه از تشکیل آمیلوئیدهای پروتئین پارکینسون جلوگیری کند. بنابراین می توان چنین استنباط کرد که افزایش مصرف ماهی در رژیم غذایی می تواند نقش شایانی در پیشگیری از بیماری پارکینسون داشته باشد.

شاه ماهی، ماهی کاد، کپور و قزل آلای قرمز، حاوی مقادیر بالایی از پاروالبومین هستند. البته تمام گونه های مختلف حاوی مقادیری از این پروتئین ارزشمند می باشند اما مقدار آن در گونه های ذکر شده بیشتر است.

جالب است بدانید که مقدار پاروالبومین موجود در ماهی، در طول سال و در فصول مختلف متفاوت است. بطور معمول در انتهای تابستان به دلیل بالا بودن فعالیت متابولیک بافت های ماهی، مقدار مواد مغذی موجود در گوشت ماهی بیشتر است. همچنین قرار گرفتن طولانی مدت ماهی در برابر نور خورشید سبب افزایش سطح پاروالبومین در گوشت ماهی می شود. بنابراین مصرف ماهی در انتهای فصل تابستان و یا اوایل پاییز می تواند تاثیرگذاری بیشتری داشته باشد.

سایر بیماری های تخریب کننده سلول های مغزی نظیر آلزایمر، ALS و هانتینگتون نیز توسط ساختارهای آمیلوئیدی در مغز شکل می گیرند.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «ماهی درمانی در پارکینسون»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله علی علی یاری – کارشناس ارشد تغذیه – در مجله دنیای تغذیه، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا