معیار تشکیل سبد سرمایه گذاری

اگر قرار باشد تنها یک جمله در مورد سرمایه گذاری به یک فرد تازه وارد در بازار سهام گفته شود، قطعاً آن است که: «تمام پول خود را در یک زمینه سرمایه گذاری نکن.» این مفهوم که در بازار سرمایه به نام سبد سرمایه گذاری، سبد سهام یا Portfolio خوانده می شود، شکل تغییر یافته همان ضرب المثل قدیمی است که می گوید: «تمام تخم مرغ های خود را در یک سبد نگذارید.»

قبل از تصمیم به سرمایه گذاری در بازار سهام، باید شناخت کاملی از وضعیت روحی خود داشته باشید و بدانید که از لحاظ شخصیتی، قادر یا علاقه مند به تحمل چه میزان ابهام و ریسک می باشید. به قول آدام اسمیت، بهتر است قبل از ورود به بورس شخصیت خود را بشناسید. زیرا بورس، محل گرانی برای خودشناسی محسوب می گردد. ما باور داریم که شما می توانید…

انتخاب ترکیب مناسب برای سرمایه گذاری و سبد سهام، علاوه بر وضعیت بازار و سایر شرایط محیطی، به میزان قابل توجهی نیز تابع وضعیت شخصی سرمایه گذار می باشد. به عنوان مثال شخصی را در نظر بگیرید که بازنشسته شده و قصد دارد از دارایی خود برای سرمایه گذاری استفاده نماید. برای این شخص، کسب حداقل سود و در حد پوشش میزان تورم، کافی خواهد بود. بنابراین دلیلی ندارد که چنین شخصی، برای کسب کمی سود بیشتر، ریسک قابل توجهی را پذیرا گردد. معمولاً به این نوع اشخاص توصیه می شود که کمی بیش از نصف دارایی خود را در بازار سهام سرمایه گذاری نموده و باقی مانده دارایی خود را صرف خرید اوراق مشارکت نمایند. به صورت سنتی در این مورد، نسبت های 40 درصد برای اوراق مشارکت و 60 درصد برای سهام پیشنهاد می شود.

طبیعی است یک فرد جوان به دلیل سن و موقعیت اجتماعی خود، آمادگی پذیرش ریسک بالاتری را دارد. در این حالت ممکن است وی ترجیح دهد قسمت بیشتری از دارایی خود را به سرمایه گذاری در بازار سهام و حتی سهم های پُر ریسک اختصاص دهد.

به هر حال نباید فراموش کرد که اوراق مشارکت و سرمایه گذاری های بلندمدت در بانک ها، سود کمتری می دهند. اما در عوض، تحت هر شرایط و حتی در صورت وجود بدبینی در بازار، این سود پرداخت خواهد شد. اما سود ناشی از بازار سهام می تواند به سادگی در اثر یک قرارداد، یک خبر و یا یک شایعه افزایش یا کاهش یابد.

در پایان آخرین توصیه ای که می توان در مورد تشکیل سبد سرمایه گذاری ذکر نمود، این است که همواره قسمتی از پرتفوی خود را به پول نقد اختصاص دهید. یک سرمایه گذار باید همواره پولی را در دست داشته باشد تا در صورت بروز فرصت های جدید، از پول نقد خود برای سرمایه گذاری استفاده نموده و یا در صورت لزوم، نسبت سرمایه گذاری در پرتفوی خود را در حداقل زمان اصلاح نماید.

ما این راه را تجربه کرده ایم و به شما پیشنهاد می کنیم: بخشی از درآمد ماهیانه تان را به سرمایه گذاری اختصاص دهید. حتی اگر درآمد کمی دارید و همین الان هم کفاف زندگی تان را نمی دهد؛ باز هم سرمایه گذاری کنید. مطمئن باشید پاداش این روزهای سخت را خواهید گرفت.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «معیار تشکیل سبد سرمایه گذاری»، نتیجه ی نگارش جناب آقای حمیدرضا خداپرست می باشد. در این راستا دو کتاب کسب درآمد از بازار بورس ایران با 2200 تومان!، نوشته ی حمیدرضا خداپرست – محمّدعلی خداپرست – خسرو اسفندیاری صفا و حبیب اله دهقان از انتشارات تایماز، منتشر شده در آذر 1392 با شابک 3-45-6776-600-978 و پیش بینی قیمت سهام در بورس به روش تحلیل تکنیکال، نوشته ی توماس میرز و ترجمه شادی سمیعی فر و محمدرضا شعبانعلی از انتشارات نص، منتشر شده در خرداد 1390 با شابک 0-053-410-964-978 به عنوان منابع اصلی مورد استفاده قرار گرفته اند.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا