نحوه جرم‌زدایی و رسوب‌زدایی قهوه و اسپرسوساز

رسوب‌زدایی قهوه‌ساز و تمیز کردن دستگاه اسپرسوساز یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین موارد لازم برای داشتن یک قهوه خوشمزه می‌باشد. نادیده گرفتن تمیز کردن اسپرسوساز سبب می‌شود تا قهوه و اسپرسوی شما طعم همیشگی را ندهد، یا مزه تلخی بدهد که قابل خوردن نیست. این طعم تلخ و یا مزه نامطلوب به دلیل رسوبات آهکی و قهوه و تمیز نبودن دستگاه است.

بطورکلی دو نوع روش جرم‌گیری برای دستگاه‌های تهیه قهوه وجود دارد. روش اول استفاده از مواد طبیعی می‌باشد که مهم‌ترین آنها سه ماده سرکه، جوش شیرین و آبلیمو می‌باشد. روش دوم نیز استفاده از شوینده‌های صنعتی مانند قرص جرمگیر و مایع دیسکیل می‌باشد.

چرا تمیز کردن اسپرسوساز اهمیت دارد؟

اسپرسوساز دستگاهی است که برای تمیز کردن نیاز به رسوب‌زدایی دوره‌ای دارد، زیرا آب درون مخزن ممکن است به علت رسوبات آهکی آب، دچار جرم شود. همچنین توجه داشته باشید که رسوب‌زدایی از اسپرسوساز سبب می‌شود تا طعم اسپرسو آماده شده مطلوب باشد. بنابراین برای حفظ عملکرد و حفظ مزه اسپرسو باید به تمیز کردن و رسوب‌زدایی آن اهمیت ویژه‌ای داد.

همچنین اسپرسوساز به دلیل اینکه حرارت و رطوبت دارد، می‌تواند محیط مناسبی برای تجمع باکتری و قارچ باشد. برای اینکه دستگاه، محلی برای انباشت قارچ‌ها نباشد، باید نکات تمیز کردن آن را بدانید.

تمیز کردن و رسوب‌زدایی اسپرسوساز با مواد شوینده طبیعی

توجه به تمیزی وسایل برقی آشپزخانه اولین نکته برای افزایش طول عمر بالای آنها است. برای داشتن اسپرسو و یا قهوه‌ای خوش طعم و مزه باید نظافت را جدی بگیرید. برای رسوب‌زدایی از اسپرسوساز می‌توانید از مواد شوینده طبیعی استفاده کنید. محلول جادویی سرکه و جوش شیرین دشمن رسوبات است. علت اینکه درون مخزن رسوبات و یا آهک‌های سفیدی دیده می‌شود، سختی آب است. سختی آب بر اساس یون‌های کلسیم و منیزیم در نظر گرفته می‌شود.

هر چقدر میزان یون‌های کلسیم و منیزیم بیشتر باشد، سختی آب نیز بیشتر است. علت رسوبات آهکی روی بدنه کتری و یا سماور و اسپرسوساز یا قهوه‌ساز نیز رسوب یون‌های آب و تشکیل آهک است. برای اینکه از شر این لکه‌های سفید رنگ خلاص شوید کافی است از محلول معجزه‌گر، سرکه و جوشی شیرین استفاده کنید.

رسوب‌زدایی قهوه‌ساز با آبلیمو، سرکه و جوش شیرین

در بخش قبلی رسوب‌زدایی قهوه‌ساز و اسپرسوساز را به صورت روزانه با هم بررسی کردیم و به این موضوع اشاره کردیم که بهترین روش برای حذف جرم و رسوبات این است که شما روزانه اینکار را انجام دهید.

اما سوالی که اینجا پیش می‌آید این است که اگر ما جز افرادی باشیم که خیلی وقت اینکه بخواهیم هر روز اسپرسوساز و قهوه‌ساز خود را تمیز کنیم و بعد از گذشت یک یا چند ماه بخواهیم اینکار را انجام دهیم به چه روش‌هایی میتوان رسوبات ایجاد شده روی دستگاه خود را حذف کنیم.

باید گفت مواد و شوینده‌های بسیار متفاوتی برای اینکار وجود دارد که در این بین چند مورد از آنها بهترین بازدهی و نتیجه را برای شما به همراه دارد که ما در ادامه به صورت تک به تک آنها را برای شما بررسی خواهیم کرد.

1) تمیزکردن اسپرسوساز با آبلیمو و لیموترش

در بین مواد طبیعی مانند سرکه، جوش شیرین و آبلیمو می‌توان آبلیمو را بهترین گزینه‌ای که می‌توانید برای رسوب‌زدایی قهوه‌ساز خود انتخاب کنید معرفی کرد. زیرا از یک طرف نسبت به سرکه از لحاظ بو و طعم، تاثیر کمتری بر دستگاه شما دارد و از طرفی دیگر نسبت به جوش شیرین قابلیت حذف رسوبات را بیشتر دارا است.

برای انجام اینکار شما لازم است که چند گام را به صورت مرحله‌ای و طبق دستورالعمل زیر انجام دهید:

  1. پارچ قهوه‌ساز را ابتدا با آب خالی پُر کنید و دستگاه را روشن کرده تا بخش‌های باقیمانده از قهوه که درون پارچ هستند، جدا شده و خارج شود.
  2. یک یا دو عدد لیموترش تازه را انتخاب کرده و به اندازه نصف فنجان آب‌لیمو را از آنها استخراج کرده و با نصف فنجان آب آشامیدنی ترکیب کنید.
  3. محلول ساخته شده را درون پارچ قهوه‌ساز ریخته و بگذارید به مدت 15 دقیقه درون پارچ بماند.
  4. حالا فیلتر تمیز را درون دستگاه قرار داده و قهوه‌ساز را روشن کنید و اجازه دهید که چرخه دَم کردن با استفاده از ترکیب آبلیمو و آب انجام شود.
  5. محلول را خالی کرده و پارچ را با آب آشامیدنی پُر کنید و سپس دستگاه را روشن کرده و اجازه دهید که برای از بین رفتن اثر و طعم آبلیمو از قهوه‌ساز، چرخه دَم کردن با آب معمولی انجام شود.
  6. یک تکه اسفنج بردارید و آن را درون آبلیمو قرار دهید. توری و پارچ قهوه‌ساز را با این اسفنج بشویید و خوب تمیز کنید.
  7. در پایان نیز قطعات جدا شدنی اسپرسوساز و قهوه‌ساز خود را به همراه آب و مایع ظرفشویی تمیز بشویید.

2) جرم‌گیری اسپرسوساز با سرکه

  1. ابتدا باقیمانده‌های قهوه را از دستگاه خارج کرده، فیلتر قدیمی آن را دور بیندازید و سبد قهوه را با آب گرم به خوبی بشویید.
  2. برای رسوب‌زدایی قهوه‌ساز خود بسته به میزان جرم در حدود یک لیوان سرکه را با دو لیوان آب ترکیب کنید.
  3. ترکیب آب و سرکه را درون دستگاه ریخته و دستگاه را روشن کنید و به اندازه نصف زمانی که قهوه‌ساز در زمان دَم کردن روشن می‌باشد آن را روشن نگه دارید. با اینکار محلول درون بخش‌های دستگاه نفوذ کرده و باقی می‌ماند.
  4. پس از گذشت مدت زمان تقریباً 40 دقیقه‌ای (بسته به میزان رسوب تا 1 ساعت) دستگاه را نیم دور دیگر روشن کنید تا محلول شما به همراه رسوب و جرم خارج شود.
  5. بعد از اتمام این فرآیند دستگاه را تخلیه کرده و به خوبی با آب گرم و مایع ظرفشویی بشویید و دوباره آن را پُر از آب کرده و دستگاه را روشن کنید.
  6. برای از بین بردن بوی سرکه به تعداد 2 الی 3 بار مخزن را با آب معمولی پُر کرده و اجازه دهید تا دستگاه تنها با آب کار کند.
  7. در پایان نیز سطح بیرونی دستگاه را می‌توانید با یک پارچه تمیز و مایع ظرفشویی تمیز کرده و سپس آن را خشک کنید.

3) رسوب‌زدایی قهوه‌ساز با جوش شیرین

جوش شیرین دارای خاصیت قلیایی است و به خودی خود یک جاذب رطوبت و بوگیر و تمیز کننده قوی می‌باشد. شما می‌توانید از جوش شیرین به تنهایی برای تمیز کردن و جرم‌گیری تجهیزات مختلف منزل مانند شیرآلات و… استفاده کنید. برای رسوب‌زدایی قهوه‌ساز، لازم است مراحل زیر را به صورت گام به گام انجام دهید:

  1. در ابتدای کار توری یا صافی قهوه‌ساز را از آن جدا کنید و کنار بگذارید.
  2. سپس شما نیاز به یک لیوان آب ولرم دارید تا آن را درون پارچ قهوه‌ساز بریزید.
  3. حال نوبت به اضافه کردن یک فنجان جوش شیرین به آب داخل پارچ می‌باشد. پس از اضافه کردن ترکیب خود را کاملاً هم بزنید تا آب و جوش شیرین مخلوط شوند.
  4. قهوه‌ساز را روشن کرده و اجازه دهید چرخه دَم کردن بطور کامل انجام شود. در این مرحله پروسه تمیز کردن قهوه‌ساز بطور کامل انجام می‌شود و محلول جوش شیرین به خوبی املاح و پودر قهوه را از پارچ جدا کرده و رسوب‌زدایی قهوه‌ساز انجام می‌شود.
  5. دستگاه را خاموش کرده و بگذارید خنک شود. سپس پارچ قهوه‌ساز را برداشته و محلول را دور بریزید.
  6. پارچ را از آب پُر کرده و دوباره دستگاه را روشن کنید و بگذارید چرخه دَم کردن تکرار شود. این فرآیند را تا زمانی‌که احساس کردید پارچ از محلول جوش شیرین پاک شده است تکرار کنید.

از بین بردن رسوب در اسپرسوساز با عملکرد خودکار دستگاه

در برخی از اسپرسوسازها، قابلیت تمیز کردن خودکار وجود دارد. در این حالت با فعال کردن این دکمه، اسپرسوساز قادر به تمیز کردن بخش بدنه داخلی می‌شود. چرخه تمیز کردن اتومات دستگاه سبب می‌شود تا تمیز کردن به نحو اصولی صورت پذیرد.

تمیز کردن بدنه خارجی اسپرسوساز و از بین بردن رسوبات آن

برای تمیز کردن و نظافت اسپرسوساز نه تنها باید اقدام به رسوب‌زدایی نمایید، بلکه توجه به نظافت و جرم‌زدایی بدنه خارجی آن نیز مهم است. برای اینکه چربی‌ها و غبارهای نشسته روی بدنه اسپرسوساز را تمیز کنید، کافی است مراحل زیر را دنبال نمایید:

با یک پارچه کمی نمناک و مایع ظرفشویی، اقدم به تمیز کردن پایه آن نمایید. برای سایر قسمت‌های اسپرسوساز که قابلیت جدا شدن را دارند، نیز می‌توانید با جدا کردن هر یک و شستن آنها با دست و با مایع ظرفشویی، غبار و جرم‌های موجود در آنها را از بین ببرید.

همچنین می‌توانید کمی سرکه را درون اسپری بریزد و با اسپری کردن سرکه روی بدنه اسپرسوساز و با کمک یک پارچه نمناک نخی اقدام به تمیز کردن آن نمایید.

استفاده از آبلیمو برای تمیز کردن اسپرسوساز نیز از دیگر راه‌هایی است که برای جرم‌زدایی و رسوب‌زدایی از اسپرسوساز استفاده می‌شود. برای اینکار کافی است، آبلیمو را روی بدنه اسپرسوساز اسپری کرده و سپس با پارچه آن را تمیز کنید.

جلوگیری از ایجاد رسوب در اسپرسوساز

برای رسوب‌زدایی از اسپرسوساز استفاده از سرکه و جوش شیرین و همچنین آبلیمو می‌تواند مفید واقع شود. اما برای اینکه مجدداً از رسوب آهک در بدنه داخلی مخزن اسپرسوساز خووداری شود، بهترین راه این است که از آب تصفیه شده برای این امر استفاده کنید. زیرا یون‌های موجود در آب سخت، سبب تشکیل آهک می‌شود. اگر یون‌های آب توسط دستگاه تصفیه کننده گرفته شود، از سختی آب کم شده و در نتیجه رسوب کمتری تشکیل شده و یا دیگر خبری از رسوبات آهکی نیست.

شما می‌توانید هم اسپرسوساز خانگی و صنعتی خود را با راهکارهای ساده تمیز کنید و اسپرسو خوش‌طعم را برای خودتان یا مشتریان تهیه کنید. برای تمیز کردن روزانه کافی است، سبد قهوه و دیگر اجزای جدا شدنی را از دستگاه خارج کرده و با شستن آنها، باقی مانده قهوه را پاک کنید. سپس قطعات را خشک کرده و در جای خود قرار دهید. نازل بخار اسپرسوساز به دلیل کف شیر خراب و کثیف می‌شود. برای تمیز کردن نازل بخار اسپرسوساز نیز کافی است از بخار دستگاه استفاده کنید. لکه‌های قهوه و شیر که روی دستگاه ریخته می‌شود را سریعاً تمیز کنید.

طعم اسیدی اسپرسو بعد از شستشو و تمیز کردن اسپرسوساز

علت طعم اسیدی اسپرسو بعد از شستشو و تمیز کردن اسپرسوساز در زیر ذکر شده است.ممکن است طعم اسیدی دستگاه به دلیل شستشو غیر اصولی انجام شده باشد، به این منظور باید بعد از فرایند تمیز کردن دستگاه، به خوبی آبکشی شود تا مواد شوینده طبیعی و یا شیمایی از قطعات اسپرسوساز پاک شود.

علت خروج طولانی قهوه از دستگاه و از بین بردن رسوبات اسپرسوساز

رسوبات آهکی و همچنان قهوه درون دستگاه اسپرسوساز می تواند سبب جرم گرفتگی و مسدود شدن مسیر خروج قهوه شود. به همین دلیل قهوه برای خارج شدن به زمان بیشتری نیاز دارد. از این رو باید با کمک یکی از روش های بالا به تمیز کردن و رسوب زدایی اسپرسوساز بپردازید.

نکات مهم در تمیز کردن اسپرسوساز

  1. برای تمیز کردن اسپرسوساز، ابتدا دستگاه را از برق بکشید.
  2. مواظب باشید که قطعات برقی را درون آب فرو نبرید.
  3. از مواد شوینده اسیدی که برای دستگاه برقی مناسب نیست، استفاده نکنید.
  4. اجازه ندهید رسوبات و جرم‌ها درون اسپرسوساز سفت شود. با تمیز کردن دوره‌ای و در بازه زمانی مشخص، دستگاه خود را همیشه تمیز نگه دارید.
  5. بطور منظم سینی چکه، صافی و مخزن آب را جرم‌زدایی کنید.
  6. تمیز کردن سبد قهوه را نیز در لیست تمیز کاری و رسوب‌زدایی خود داشته باشید.
علت طعم اسیدی اسپرسو بعد از شستشو و تمیز کردن اسپرسوساز چیست؟

ممکن است طعم اسیدی دستگاه به دلیل شستشو غیر اصولی باشد. به این منظور باید بعد از فرآیند تمیز کردن دستگاه، به خوبی آبکشی شود تا مواد شوینده طبیعی و یا شیمیایی از قطعات اسپرسوساز پاک شود.

علت خروج طولانی و زمان‌بَر قهوه از دستگاه چیست؟

رسوبات آهکی و همچنین قهوه درون دستگاه اسپرسوساز می‌توانند سبب جرم گرفتگی و مسدود شدن مسیر خروج قهوه شود. به همین دلیل قهوه برای خارج شدن به زمان بیشتری نیاز دارد. از این رو باید با کمک یکی از روش‌های بالا به تمیز کردن و رسوب‌زدایی اسپرسوساز بپردازید.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا