تقسیم سلولی چیست؟

سلول ها وقتی آنقدر رشد می کنند که نمی توانند فعالیت طبیعی خود را انجام دهند و یا به انتهای دوره عمر خود می رسند، تقسیم می شوند. در موجودات ساده میکروسکوپی (نظیر آمیب که تک سلولی است) تقسیم سلولی راحت تر دیده می شود. آمیب، پس از آماده شدن برای تقسیم، به سادگی دو نیم می شود و محتویات سلول بطور مساوی در این دو نیمه قرار می گیرند. بیشتر گیاهان و جانوران ساده به همین شیوه تقسیم می شوند.

در موجودات زنده پیچیده تر، فرآیندی به نام میتوز در تقسیم سلولی به کار می آید. فرآیند میتوز این اطمینان را به وجود می آورد که اطلاعات موجود در ژن ها بطور یکسان در اختیار سلول ها قرار گرفته است. تمام این مواد در هسته سلول قرار دارند و در کروموزوم های نخ مانند ذخیره شده اند.

کروموزوم ها زوج زوج هستند و هنگام تقسیم سلولی، از هم جدا می شوند و هر کدام به یک سمت حرکت می کنند. سپس سلول به دو بخش تقسیم می شود و کروموزوم ها دوباره به حالت زوجی قرار می گیرند. هنگام شکل گیری سلول های اسپرم و تخم، فرآیند مشابهی به نام میوز رخ می دهد؛ با این تفاوت که کروموزوم ها تا قبل از بارورسازی جفت نمی شوند. تمام سلول های بدن غیر از سلول های عصبی که در تمام عمر دوام می آورند، قابل تقسیم هستند.

فرآیند میوز

میوز فرآیندی است که طی آن سلول های جنسی نر و ماده شکل می گیرند. در این فرآیند سلول هایی تولید می شوند که فقط نصف کروموزوم ها را دارند. به این ترتیب، هنگام جفت شدن سلول های جنسی نر و ماده، سلول جدیدی به وجود می آید که تعداد کروموزوم های آن طبیعی است. سلول های گیاهی و جانوری به همین شکل تقسیم می شوند.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «تقسیم سلولی چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب Kingfisher Science Encyclopedia، تالیف Catherine Headlam ترجمه محمود سالک از نشر Kingfisher Books، منتشر شده در ۱۹۹۱ با شابک ۹۷۸۰۸۶۲۷۲۸۵۳۳ به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا