میتوکندری چیست؟

میتوکندری (راکیزه) اندامکی در سلول‌ها است که مانند نیروگاه عمل می‌کند. در واقع این اندامک در سلول وظیفه دارد تا مواد غذایی را به سوخت مناسب سلول تبدیل کند. میتوکندری در سلول‌های گیاهان، جانوران و انسان‌ها وجود دارد. ادامه حیات روی زمین، به عملکرد همین اندامک نیم میکرومتری وابسته است.

میتوکندری غذایی را که ما می‌خوریم به مولکول‌های کوچکی تبدیل می‌کند که سرشار از انرژی هستند و حکم سوخت برای سلول‌هایمان را دارند. این اندامک معمولاً در فضای سلولی شناور است. در برخی از سلول‌ها ممکن است بیش از یک میتوکندری وجود داشته باشد. به عنوان مثال سلول‌های ماهیچه‌ای که به انرژی زیادی نیاز دارند، از تعداد فراوان راکیزه هم بهره‌مند هستند.

دانشمند معتقدند که جد راکیزه شاید یک باکتری بوده که روزی از روزها به یک سلول یوکاریوتی رسیده و وارد آن شده است. ازقضا سلول هم به جای تجزیه آن باکتری، با او هم زیستی کرده و رفته رفته آن باکتری به این اندامک تبدیل شده است.

میتوکندری چگونه انرژی مورد نیاز بدن مان را تولید می‌کند؟

درون این اندامک، مملو از آب و آنزیم‌های مختلف است. غذایی که ما می‌خوریم در آخرین مرحله به مولکول‌های آلی تبدیل شده و داخل میتوکندری می‌شود. در این مرحله، آنزیم‌های موجود در راکیزه وارد عمل شده و فرآیند ساخت مولکول‌های پُر انرژی از مولکول‌های آلی را آغاز می‌کنند. جالب است که به این فرآیند «تنفس سلولی» می‌گویند.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا