طرز پخت آبگوشت بزباش
مواد لازم جهت پخت آبگوشت بزباش:
- سبزی قورمه: 250 گرم
- گوشت گوسفند: 500 گرم
- لوبیا (قرمز، سفید یا چیتی): یک پیمانه
- لیموعمانی: 4 عدد
- پیاز: یک عدد
- تخم مرغ: دو عدد
- سیب زمینی: 2 عدد
- نمک، فلفل، زردچوبه و روغن: به میزان لازم
طرز پخت
برای تهیه آبگوشت بزباش همدانی در مرحله اول باید سبزی را خرد کنید و کنار بگذارید. اگر دنبال مزه بهتری هستید، بهتر است سبزی مورد استفاده تازه باشد و حتی المقدور از مصرف سبزی های یخ زده اجتناب کنید. سبزی این غذا شامل جعفری، تره، شنبلیله، کمی گشنیز و مقداری اسفناج است.
بعد از سبزی نوبت به پیاز می رسد که آنها را به قطعات ریز خرد کنید و در یک دیگ مناسب، با مقداری روغن و زردچوبه کمی تفت دهید تا سبک شوند. در این مرحله تکه های گوشت را که بهتر است از قسمت های پُر چرب آن انتخاب شده باشد، به پیاز اضافه کنید و چند دقیقه ای به تفت ادامه دهید تا آب گوشت کشیده شود و پیازها به رنگ طلایی در آیند.
حالا سبزی خرد شده را هم به محتویات دیگ بیفزایید و دقایقی تفت دهید تا سبزی هم کمی سرخ شود؛ در این مرحله باید دقت نمایید که مواد را مرتب هم بزنید و زمان تفت دادن زیاد طولانی نشود، چون در صورت سوختن احتمالی سبزی ها، مزه نامطبوع و تلخ در غذا ایجاد می شود.
لوبیا (قرمز یا سفید) از دیگر مواد اولیه آبگوشت بزباش است که باید از قبل شسته و خیس شده باشد. به جای این لوبیاها از لوبیا چیتی هم می توانید استفاده نمایید. به هر ترتیب، بعد از تفت گوشت و پیاز و سبزی، لوبیا و آب را به سایر مواد اضافه کنید و منتظر بمانید تا پخته شوند.
حدود یک ساعت پیش از پخت کامل غذا، باید سیب زمینی ها را پوست گرفته و به ابعاد حدود 2 در 2 خرد کنید. لیموعمانی ها را نیز خرد کنید و هسته های آنها را جدا نمایید. چون وجود هسته، باعث تلخی غذا می شود. در این مرحله سیب زمینی و لیموعمانی را اضافه کنید و حرارت را ملایم نمایید تا مواد به خوبی پخته شوند و آبگوشت جا بیفتد.
در اواخر زمان پخت، ابتدا نمک و فلفل غذا را امتحان کنید و سپس 2 عدد تخم مرغ را جداگانه بشکنید، با غذا مخلوط کنید و داخل دیگ بریزید، هم بزنید و زیر دیگ را خاموش کنید.
طبق سنت همدانی ها، آبگوشت بزباش همیشه با ماست سرو می شود.
منابع
مقاله آموزشی «طرز پخت آبگوشت بزباش»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.