چرا پیر می شویم؟

بیشتر افراد دوست دارند که عمر طولانی داشته باشند و هیچ کسی نمی خواهد پیر شود؛ اما پیر شدن از زمان تولد شروع شده و تا آخر عمر ادامه خواهد داشت.

همه می دانیم که با گذشت زمان و افزایش سن، چه تغییراتی روی می دهد و اینکه تمامی فعالیت ها و واکنش های بدن، کُند می شوند. برخی از قوای شخص از بین رفته و حواس تحلیل می روند. قامت و وزن همواره کاهش یافته و همراه با آن، قوای بینایی و شنوایی کم می شود، موها سفید شده و انعطاف پذیری پوست کاهش می یابد.

همه مردم به یک اندازه پیر نمی شوند، ولی تغییرات ثابتی که با افزایش سن فرا می رسند، اجتناب ناپذیر هستند و دلیل آن، تغییراتی است که در بافت بدن و همه اندام ها بروز می کند. برای مثال، سلول بافت های کلیه، کبد، لوزالمعده و طحال شروع به از بین رفتن می کنند. چون رگ های خونی مانند سابق نمی توانند خون و غذای مورد نیاز را به آنها برسانند. تیروئید و سایر غدد نیز رو به زوال می روند.

چشم ها، گوش ها، استخوان ها، مفاصل، خون، پوست، مو، ناخن و دندان ها نیز رو به زوال می روند.

در دستگاه گوارش، ترشحات گوارش کاهش یافته، هماهنگی و تنظیم کار معده و روده ها از بین رفته و سیستم گردش خون آن مختل می شود. به همین دلیل، افراد مسن باید رژیم غذایی خود را تغییر دهند. این تغییرات، بیولوژیکی و غیر قابل پیشگیری است، چون بافت ها می میرند و دیگر از لحاظ کارآیی کیفیت اولیه را ندارند.

البته این تغییرات یکنواخت نیستند، چنانکه یک فرد 60 ساله ممکن است دارای بافت ها و ارگان هایی شبیه به یک مرد 80 ساله بوده، در حالی که سایر بخش های بدن او در شرایط خوب و مانند مردان 40، 30 و یا حتی 20 ساله باشد.

پیری چیست؟

به این ترتیب، می توانیم بگوییم که پیری فرآیندی طبیعی در هر انسان است که در نهایت به مرگ او منجر می شود. این مفهوم با سالخوردگی واحدهای سازنده یک موجود زنده یا پیری سلولی ارتباط دارد.

خودترمیمی در سلول های بدن انسان ها تقریباً تا سن 35 سالگی که مرز بین دوران جوانی و میانسالی است، ادامه دارد. اما بعد از آن به مرور سرعت و شدت تجدیدپذیری سلول ها در بدن کاهش پیدا می کند. عوارض این اتفاق در سنین بالاتر به صورت چروک های پوستی، ریزش مو، کاهش قدرت بینایی و شنوایی، از دست دادن توده عضلانی و… خودش را نشان می دهد.

پژوهش های پزشکی نشان می دهد که بین پیری و بیماری هایی همچون آلزایمر و پارکینسون ارتباط مستقیمی وجود دارد که اغلب ناشی از اختلالات زیستی و از دست دادن نورون ها در سیستم اعصاب بدن است.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «چرا پیر می شویم؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب به من بگو چرا و چگونه، نوشته ی آرکادی لئوکوم و ترجمه سعید درودی از انتشارات بهزاد، منتشر شده در 1391 با شابک 8-57-5959-964 و گزارش مهدی بصیرت نیا از مجله دانشمند به عنوان منابع اصلی مورد استفاده قرار گرفته اند.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا