چگونه خرافات به وجود آمد؟
شما از کلمه خرافات چه مفهومی را استنباط می کنید؟ زمانی که می خواهید آن را تشریح کنید، آیا تصور نمی کنید وقوع چنین امری محال باشد؟! به عنوان مثال، فرض کنید که در جواب بگویید خرافات یعنی اعتقاد به چیزی که در واقع نمی تواند بدین صورت وجود داشته باشد. اما در اطراف ما چیزهای بسیاری وجود دارند که به آن اعتقاد داریم، ولی نمی توان آن را ثابت کرد!
در تاریخ بشر، هر شخصی به چیز خاصی عقیده داشته که امروزه از آنها به عنوان خرافات یاد می کنیم. اما مردمی که در آن ادوار به این مسائل عقیده داشتند، اصلاً خرافه پرست نبوده اند.
به عنوان مثال، قدیمی ها اعتقاد داشتند که سایه یا عکس انسان، قسمتی از روح اوست. بر این اساس، آنها فکر می کردند شکستن هر چیزی که این سایه روی آن تشکیل می شود، به روح او آسیب خواهد رساند! بنابراین شکستن آئینه را بد یمن می دانستند. اکثریت مردم در آن زمان به این شکل فکر می کردند اما امروزه چنانچه شخصی شکستن آئینه را نامیمون بداند، فردی خرافه پرست می باشد زیرا دیگر عقیده نداریم که سایه جزئی از روح آدمی است.
بنابراین خرافات در گذشته، جزء اعتقادات مردم بود و بدان عمل کرده و به آنها پایبند بودند تا اینکه پیشرفت علم و دانش و روشن شدن حقایق، بی اساس بودن آنها را ثابت کرد. از این رو نمی توان گفت که خرافات، دقیقاً از چه زمانی در تفکر مردم شکل گرفته است.
در گذشته بشر سعی می کرد تا حوادث و رویدادها را با اندک دانشی که داشت، توجیه کند. برای مثال، قدیمی ها عقیده داشتند که دیدن ستاره های دنباله دار، خوشبختی می آورد. آنها مطالب زیادی درباره خورشید، ستارگان، ماه، ستاره های دنباله دار و… نمی دانستند، بنابراین سعی می کردند تا شرح و تفسیری درباره هر یک از اینها داشته باشند و کارهایی برای محافظت از تاثیر حوادث ناشی از آنها انجام دهند. اما با پیشرفت علم و دانش، ساختار اشکال سماوی مشخص و روشن شده و عقاید قدیمی متروک و کنار گذاشته شد.
وقتی شخصی به این عقاید پایبند نبود و به آن عمل نکرد، کم کم افکار تازه در مردم ایجاد گردید.
[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]
مقاله علمی و آموزشی «چگونه خرافات به وجود آمد؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب به من بگو چرا و چگونه، نوشته ی آرکادی لئوکوم و ترجمه سعید درودی از انتشارات بهزاد، منتشر شده در 1391 با شابک 8-57-5959-964 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.
[/toggle]