تصمیم به کارآفرینی و ورود به دنیای کسب و کار

همه ما در زندگی چیزهای زیادی را می‌خواهیم ولی چرا به همه آنها نمی‌رسیم؟ زیرا بسیاری از خواسته‌های ما به حد کافی جدی و واقعی یا به حد کافی برایمان ضروری نیست. به عنوان مثال ممکن است شما بخواهید مشهورترین و ثروتمندترین مرد شهرتان شوید و یا بخواهید 20 کیلو وزن خود را کاهش دهید. اما چقدر برای رسیدن به این خواسته تلاش می‌کنید؟ چقدر برای آن وقت می‌گذارید؟ و از همه مهم‌تر، چه زمان اولین قدم را عملاً برای رسیدن به سمت هدف خود بر می‌دارید؟

هر زمان شما اولین حرکت و اقدام را در مورد خواسته‌هایتان انجام دادید، آن وقت می‌توانید بگویید که من آن موضوع را خواستم. تا قبل از آن، فقط در ذهن‌تان خواسته‌اید و این نوع خواستن (خواستن ذهنی) اصلاً خواستن واقعی به حساب نمی‌آید چه برسد به اینکه به توانستن منجر شود!

این نوع خواستن‌ها از نوع احساسات و هیجانات موقت و آنی است که فقط در بعضی شرایط ایجاد می‌شوند و سریعاً خاموش و فراموش می‌گردند. این نوع خواسته‌ها اگرچه بسیار تکرار می‌شوند اما هیچگاه عملی نمی‌شوند.

برای عملی کردن این نوع خواسته‌ها باید همان موقع که برانگیخته شده‌اید اقدامی کنید. در غیر این صورت فراموش می‌شوند و مشخص نیست که چه زمان دوباره به آن حد از احساس و علاقه یا انگیزه خواهید رسید تا بتوانید اقدام کنید.

If you don’t do it now, you will never do it.

اگر همین الان آن را انجام ندهی، هرگز آن را انجام نخواهی داد.

بله بسیاری از موفقیت‌ها و رفتارهای کارآفرینان ناشی از چنین عملکردهایی است. به همین دلیل عده‌ای از صاحب‌نظران گفته‌اند کارآفرینی یک هوس است اما هوسی که خواب را از شما می‌گیرد. هوسی که سریع تبدیل به عمل می‌شود و عده‌ای دیگر گفته‌اند: موفقیت یعنی به موقع حاضر شدن.

موفقیت به سادگی بدست نمی‌آید و هر کسی موفق نمی‌شود. موفقیت احتیاج به ایمان، اراده، برنامه، عمل، پشتکار و بسیاری چیزهای دیگر دارد. اما اولین چیزی که انسان را برای حرکت، رشد، پیشرفت و دستیابی به موفقیت آماده می‌سازد تصمیم راسخ و جدی برای رفع نیاز است. از این رو لازم است در این مرحله دقت و تامل بیشتری نمایید تا سرشار از شور و شوق شوید. به حدی که بعد از اتمام این گام احساس کنید یک تحول فکری و نگرش جدیدی در مورد کار، پول، موفقیت و خوشبختی در شما ایجاد شده است و انگار دیدگاه جدیدی پیدا کرده‌اید. برای رسیدن به چنین روحیه و انگیزه‌ای لازم است، سوال‌های زیر را از خود بپرسید:

  • آیا دل‌تان می‌خواهد آنقدر پول داشته باشید که هر زمان خواستید بتوانید به همه افراد نیازمند کمک کنید؟
  • آیا دل‌تان می‌خواهد مورد احترام جامعه، اقوام و دوستان‌تان قرار بگیرید؟
  • آیا دل‌تان می‌خواهد بهترین منزل و لوازم را داشته باشید و بهترین مدل ماشین را سوار شوید؟
  • آیا دل‌تان می‌خواهد هر زمان که خواستید به همراه خانواده‌تان به مسافرت‌های خارج از کشور و به هتل‌های لوکس بروید؟
  • آیا دل‌تان می‌خواهد رئیس خودتان باشید؟
  • آیا دل‌تان می‌خواهد هر ایده‌ای که در کار به ذهن‌تان رسید سریع آزمایش یا اجرا کنید؟
  • آیا دل‌تان می‌خواهد ذهنی باز و خلاق داشته باشید؟
  • آیا دل‌تان می‌خواهد هر زمان که خواستید سر کار بروید و هر طور که خواستید کار کنید؟
  • آیا دل‌تان می‌خواهد همه در مورد شما بگویند آدم برجسته و متفاوتی هستید؟
  • آیا دل‌تان می‌خواهد هر زمان که خواستید خود را با پس‌انداز کافی بازنشسته کنید؟

اگر چنین آرزوهایی دارید تنها راه رسیدن به آنها انتخاب زندگی شغلی کارآفرینانه است. در صورتی که در حال بررسی این سبک زندگی هستید، شما می‌توانید قبل از تصمیم‌گیری و ورود به دنیای کسب و کار با پیش شرط‌هایی از زندگی کارآفرینی آشنا شوید.

برای ورود به دنیای کسب و کار و کارآفرینی باید بدانید تحصیلات بالا خوب است اما شرط لازم نیست. به عبارت دیگر اگر تحصیلات دانشگاهی بالایی داشته باشید خوب است اما اگر نداشته باشید چیزی را از دست نداده‌اید. کارآفرینان بسیار موفقی بوده‌اند که حتی تحصیلات دانشگاهی هم نداشته‌اند.

برای رسیدن به خواسته‌هایمان باید بدانیم که در دنیای واقعی، راهنمایی که قدم به قدم دست ما را بگیرد و ما را به موفقیت برساند وجود ندارد. البته اگر بود خیلی خوب می‌شد اما متاسفانه چنین چیزی وجود ندارد. شما باید از تجارب خود بیاموزید و تجارب دیگران را مطالعه کنید تا راه‌تان را پیدا نمایید. خودتان باشید تا دیگران به شما اعتماد کنند.

قبل از تصمیم برای ورود به دنیای کارآفرینی باید بدانید که راه سختی را در پیش دارید، در این راه خطرات زیادی وجود دارد، همانطور که لذت‌ها و سودهای فراوانی دارد. باید آماده باشید چون سنگ‌های زیادی به طرف‌تان پرتاب می‌شود، مسخره می‌شوید، ورشکسته می‌شوید، خسته می‌شوید، نزدیکان‌تان را از دست می‌دهید و… اما نباید هیچگاه احساس شکست کنید. آیا آماده چنین زندگی هستید؟ با خود مرور کنید که از زندگی چه می‌خواهید؟ تنها و مهم‌ترین سوالی که باید از خودتان بپرسید همین است.

اما اینکه چرا افراد این سوال مهم را از خود نمی‌پرسند، سه علت دارد:

  1. ترس: می‌ترسند که اگر پاسخ سوال را بیابند برای رسیدن به آن باید اقدامی کنند و به دنبال آن تغییر و تحولی در زندگی‌شان اتفاق می‌افتد و از این امور می‌ترسند.
  2. سخت‌کوشی: چون رسیدن به پاسخ‌هایشان احتیاج به تلاش و سخت‌کوشی دارد.
  3. قالب ذهنی: اغلب بطور ناخودآگاه فکر می‌کنند زندگی چیزی است که برای آنها اتفاق می‌افتد یا برایشان پیش می‌آید و قابل برنامه‌ریزی و پیش‌بینی نیست.

دقیقاً برای خودتان روشن کنید که از زندگی چه چیزهایی، چه مقدار و با چه کیفیتی می‌خواهید؟ و مشخص کنید تا چه زمانی باید به دست‌تان برسد تا احساس خوشبختی و سعادت کنید. برای رسیدن به آنها کدامیک از انواع زندگی شغلی مناسب است؟ فکر می‌کنید دنیای آینده چگونه است؟ آیا می‌دانید که آینده دیگر در امتداد گذشته نیست؟ آیا می‌دانید عوامل کلیدی موفقیت در کسب و کارهای جدید کدامند؟ آنها عبارتند از تخصص، نوآوری، انعطاف‌پذیری، خطرپذیری، سرعت عمل و رقابت پذیری. این ویژگی‌هایی است که باید در خود ایجاد یا تقویت کنید تا به خواسته‌هایتان برسید. باید نقاط قوت و ضعف خود را دقیق‌تر و واقعی‌تر شناسایی کنید. باید با خود صادق باشید، اگر نتوانید در مورد خودتان صادقانه قضاوت کنید در مورد دیگران نیز نخواهید توانست. برای اینکه بتوانید تصمیم بگیرید که وارد دنیای کارآفرینی شوید، اجازه ندهید افکار زیر مانع از تصمیم‌گیری شما شود:

  • باید خودم را خیلی سریع بشناسم.
  • برای تاسیس یک شرکت پول زیادی لازم است.
  • بیشتر از 8 ساعت خواب لازم است.
  • احتیاج به شخصی دارم که من را راهنمایی کند.
  • برای بازنشستگی باید 40 تا 50 سال کار کنم.
  • نقاط ضعفم را باید بیشتر از نقاط قوتم بشناسم.

با وجود اینکه شما خودتان را بهتر از هر کسی می‌شناسید و می‌دانید که چه چیزهایی را باید یاد بگیرید اما از نظرات دیگران نیز استفاده کنید. از آنها بپرسید که خالصانه و صریح نقاط ضعف و قوت شما را بیان کنند. بدانید که گذشته زنده نمی‌شود مگر شما آن را زنده کنید. شما نمی‌توانید گذشته را تغییر دهید اما می‌توانید امروز و فردایتان را بسازید.

باید بدانید که کارآفرینی یک نوع سرمایه‌گذاری برای آینده است و به قول معروف یکسال بخور نان و تره، صد سال بخور گوشت بره. در حالی که زندگی کارمندی بر این باور استوار است که سیلی نقد به از حلوای نسیه است. شروع کارآفرینی سخت است اما این سختی در آینده جبران می‌شود.

منابع

  1. کتاب کارآفرینی گام به گام. نوشته محمد کیا، سعیده نساج، نسرین احمدزاده و عباس نورا. انتشارات جهاد دانشگاهی. تابستان 1386.
نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا