راه هایی برای تقویت عزت نفس در کودکان

عزت نفس به معنای چگونگی ارزیابی هر شخص از خودش است؛ به این معنا که از خود ارزیابی مثبتی دارد و خود را خوب می داند یا برعکس فردی به دردنخور و ناموفق. کودک شما با عزت نفس بالا یا پایین به دنیا نمی آید؛ بلکه بتدریج و با واکنش هایی که والدین به فرزند خود نشان می دهند، عزت نفس در او شکل می گیرد.

بطورکلی، اگر تجربیات مثبت و خوشایند کودک در تعامل با محیط و والدینش بیش از تجربیات منفی او باشد، به احتمال زیاد او از عزت نفس بالاتری برخوردار خواهد بود. به عنوان مثال اگر کودکی بازخوردهای منفی زیادی از والدینش دریافت کند، در معرض پایین رفتن عزت نفس است.

در این مقاله شما می توانید با راه هایی برای تقویت عزت نفس در کودکان آشنا شوید.

1. مهارت آموزی

والدین، معلم مهارت های زندگی کودکان شان هستند. داشتن مهارت ها سبب می شود کودکان در تعامل با دیگران به موفقیت های ارتباطی دست پیدا کرده، بازخوردهای مثبتی از آنها دریافت کنند و این عامل در بلندمدت باعث افزایش عزت نفس آنها می شود.

مهارت هایی همچون خودآگاهی، همدلی، تفکر خلاق، تفکر نقاد، حل مسئله، کنترل هیجانات و کنترل خشم و استرس، از جمله مهارت های مهم هستند.

2. بازخوردهای مثبت

نحوه گفتگوی والدین با فرزندان تاثیر بسیار مهمی در احساس آنها به خودشان و در نتیجه عزت نفس آنها دارد. مانند برخی والدین نباشید که زمانی به کودک خود توجه می کنند که از آنها اشتباهی سر می زند. در عوض، وقتی کار مثبتی از او می بینید، هر بار با یک عبارت و بیان زیبا از او تعریف کنید و کار خوبش را با زبان خودتان توصیف کنید تا بتدریج عزت نفس او بالا برود.

تذکرهای زیاد و سرزنش مدام، بتدریج در فرزندتان احساس حقارت درونی ایجاد می کند و عزت نفس او را پایین می آورد.

3. حضور کیفی

هر روز دست کم 20 دقیقه برای فرزند خود به صورت اختصاصی زمان صرف کنید. در این بیست دقیقه، با او بازی مورد علاقه اش را انجام دهید. در این مدت هیچ تذکر و آموزشی به او ندهید. در این زمان اختصاصی فقط یک هدف باید تامین شود و آن این است که به فرزند شما خوش بگذرد. اما بازی ای که در این مدت باید انجام شود، فرزندتان به سلیقه خود انتخاب می کند.

اختصاص زمان کیفی باید هر روز باشد. این روش تعاملی به مرور به فرزند شما القا می کند که وجودش برای شما مهم است و همین مطلب سبب بالا رفتن عزت نفس در او می شود.

4. روابط همسری خوب

فرزندان روی والدین خود تعصب دارند. آنان والدین را جزئی از شخصیت خود تلقی می کنند. دیدن والدینی که مدام با هم دعوا دارند و نمی توانند مودبانه با هم سخن بگویند و دائماً همدیگر را جلوی فرزندان خرد می کنند، سبب می شود کودک در درون خود دچار دوگانگی و ضعف شخصیت شود.

او می خواهد هم به مادر تکیه کند و هم به پدر، اما این دو تکیه گاه مدام در حال تخریب یکدیگر هستند و این مسئله به صورت غیر مستقیم سبب می شود کودک احساس ضعف شخصیت کند و عزت نفسش پایین بیاید.

5. بزرگنمایی نکردن اشتباهات

برخی والدین تصور می کنند اگر اشتباهات کودک خود را بیش از حد بزرگ جلوه دهند، می توانند جلوی اشتباهات بزرگتر آنها را بگیرند. بله؛ باید اشتباهات را به آنها گوشزد کرد، اما نباید سرزنش و تکرار کرد و تذکر بیش از حد داد تا مبادا آنها تصور کنند آنقدر ضعیف هستند که برای خوب بودن باید مدام این همه تذکر و تحقیر دریافت کنند، وگرنه نخواهند توانست آدم خوبی باشند.

چنین کودکانی وقتی بزرگ می شوند، محتاج تذکر شنیدن زیاد از همکاران، مدیر و اطرافیان هستند.

6. استعدادشناسی

هر کودکی استعدادهای خاصی دارد. با مشاوره و مطالعه کتب مربوط، اولاً استعداد کودک تان را کشف کنید و ثانیاً آن را بطور متعادل و مناسب، با دوری از هر گونه شتاب زدگی یا کندی، پرورش دهید تا با تقویت استعدادش، از محیط بازخوردهای مثبت بیشتری دریافت کند و عزت نفسش بالا برود.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «راه هایی برای تقویت عزت نفس در کودکان»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله دکتر علی صادقی سرشت، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا