چرا سطح سیاره مریخ سرخ رنگ است؟
منظومه شمسی دارای 9 سیاره شناخته شده است که عبارتند از: عطارد، زهره، زمین، مریخ، مشتری، زحل، اورانوس، نپتون و پلوتو. به این ترتیب مریخ چهارمین سیاره از لحاظ فاصله تا خورشید است و جزو سیارات زمینی تقسیم بندی می شود.
این سیاره را اغلب سیاره سرخ می نامند. آیا می دانید دلیل این نامگذاری چیست؟
تا به حال فضاپیما یا سفینه های بسیاری برای مطالعه سیاره مریخ به فضا فرستاده شده است. این سفینه ها اطلاعات ارزشمندی راجع به مریخ در اختیار ما قرار داده اند. به عنوان مثال در سال 1976 میلادی سفینه های «وایکینگ یک و دو» در سطح مریخ فرود آمدند و به جمع آوری اطلاعات در مورد جوّ مریخ پرداختند.
اطلاعاتی که توسط این دو سفینه به زمین ارسال شد، نشان داد که جوّ مریخ حاوی 1 الی 2 درصد آرگون، 2 تا 3 درصد نیتروژن، 95 درصد دی اکسید کربن و 0.3 درصد اکسیژن است.
سطح مریخ از نواحی تیره و روشن تشکیل شده است و حدود 70 درصد از سطح سیاره مریخ به رنگ سرخ و زرد است که باعث می شود این سیاره حتی بدون تلسکوپ نیز سرخ رنگ دیده شود. دلیل این اتفاق، خاک مریخ است که حاوی اکسید آهن فراوان می باشد. در واقع اکسید آهن فراوان موجود در خاک مریخ است که باعث می شود سطح این سیاره سرخ رنگ به نظر آید.
همچنین بادهایی که با سرعت 400 کیلومتر بر ساعت در مریخ می وزند، موجب بروز طوفان های شَدید در دشت های این سیاره می شوند. این طوفان ها مقدار زیادی از خاک سرخ رنگ سیاره را در جوّ آن پراکنده می کنند و از آنجا که نیروی جاذبه مریخ کم است، ذرات خاک و گرد و غبار هفته ها در جوّ سیاره معلق باقی می مانند.
بنابراین خاک سرخ رنگ سیاره مریخ و نیز ذرات خاک معلق در جوّ آن باعث می شوند که مریخ سرخ رنگ به نظر آید.
[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]
مقاله علمی و آموزشی «چرا سطح سیاره مریخ سرخ رنگ است؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر 1393 با شابک 978-964-307-221-6 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.
[/toggle]