چرا احساس گرسنگی میکنیم؟
بسیاری از مردم فکر میکنند که خالی بودن معده موجب احساس گرسنگی میشود. ولی اینطور نیست. البته وقتی احساس گرسنگی میکنیم، معدهمان خالی است. اما گرسنگی بیشتر با مواد غذایی موجود در خون ارتباط دارد. سلولهای بدن برای تولید انرژی، مواد غذایی موجود در خون را به مصرف میرسانند. وقتی میزان این مواد در خون کاهش مییابد، اعصاب پیامی را به مغز ارسال میکنند.
مرکز گرسنگی در مغز قرار دارد. این مرکز پس از دریافت پیام کمبود مواد غذایی در خون، شروع به فعالیت میکند. فعالیت این مرکز، دستگاه گوارش را تحریک میکند و موجب ایجاد احساس گرسنگی میشود. خالی بودن معده در ایجاد حس گرسنگی تاثیری ندارد. چرا که اگر اعصاب معده را قطع کنیم، رفتار تغذیهای مختل نمیشود.
تغذیه در انسان و بسیاری از جانوران بطور متناوب انجام میگیرد و انگیزه آن، احساس گرسنگی است. پس از آنکه تغذیه انجام شد، سیری پدید میآید و رفتار تغذیهای متوقف میشود. مرکز سیری در مجاورت مرکز گرسنگی قرار دارد. فعالیت این مرکز پس از صرف غذا افزایش مییابد و موجب پدید آمدن احساس سیری میشود. عوامل متعددی مثل افزایش قند و مواد غذایی در خون و اتساع معده میتوانند باعث تحریک مرکز سیری شوند.
منابع
- کتاب چرا، چطور، چگونه؟ نوشته دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال. ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز. موسسه نشر و تحقیقات ذکر. تیر 1393.