چرا به خواب احتیاج داریم؟

اگر بدن انسان را یک ماشین تصور کنیم، در مقایسه با سایر ماشین ها یک نقطه ضعف بزرگ دارد؛ ماشین های الکترونیکی می توانند در مدت شبانه روز بطور پیوسته کار کنند، ولی بدن انسان چنین قدرتی را ندارد. بدن انسان باید در فاصله های منظم، فرصتی داشته باشد تا به اندام ها و بافت های خسته خود استراحت بدهد، تعمیرات جزئی را به عمل آورد و مواد زائدی را که در طول روز انباشته شده اند، دفع کند. همه این کارها و فرآیندها در زمان خواب انجام خواهند شد.

وقتی که بدن ما به خواب می رود، تمام حرکات آن از شتاب و سرعت می افتند و سرعت سوخت و ساز یا متابولیسم بدن به کمترین حد خود می رسد. فشار خون پایین می آید. از سرعت ضربان نبض کاسته می شود. تنفس آرام تر صورت می گیرد و حتی درجه حرارت بدن نیز اندکی کاهش می یابد.

به این ترتیب، متوجه می شوید که بدن برای اینکه بتواند به کار خود ادامه دهد، به خواب نیاز دارد.

هر انسان به چه مقدار یا چند ساعت خواب احتیاج دارد؟

جالب است بدانید که مقدار خواب در مورد افراد گوناگون، یکسان نیست. کودکان و خردسالان بیشتر از بزرگترها به خواب احتیاج دارند و همزمان با بالا رفتن سن، از مقدار نیاز به خوابیدن نیز کاسته خواهد شد. نکته ای که اهمیت بسیار زیادی دارد، این است که ما باید آنقدر بخوابیم که زمانی که بیدار می شویم، راحت، سرحال و با نشاط باشیم.

بعضی ها می گویند در هر شبانه روز، بیشتر از چهار ساعت به خواب احتیاج نداریم. ولی این مقدار خواب برای بیشتر مردم کافی نیست. بعضی از مردم جزو آدم های خوش خواب یا پُر خواب به شمار می روند و در شبانه روز به ده ساعت خواب یا حتی بیش از این نیاز دارند.

گاهی اوقات، یک خواب کوتاه مثلاً در حدود پانزده دقیقه یا نیم ساعت ممکن است بیشتر از یک خواب طولانی به ما آرامش ببخشد. البته زمانی که خواب کوتاه مزبور عمیق باشد، یعنی تمام اندام های ما استراحت کند.

منابع

  1. کتاب به من بگو چرا و چگونه. نوشته آرکادی لئوکوم. ترجمه سعید درودی. انتشارات بهزاد. سال 1391.
نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا