چرا کشتی در آب شناور می ماند؟

همه ما می دانیم که یک قطعه آهن هر چقدر هم که کوچک باشد در آب فرو می رود. حتی یک سوزن کوچک هم در آب غرق می شود؛ ولی کشتی های بزرگ روی آب شناور می مانند.

طبق قانون ارشمیدس وزن هر جسم با فرو رفتن در آب، به اندازه وزن آب هم حجم آن کاهش می یابد. یک قطعه آهنی در آب فرو می رود؛ زیرا وزن آن بیشتر از وزن آب هم حجمش است.

کشتی های آهنی به دلیل شکل و ساختار خاصی که دارند، در آب فرو نمی روند. بدنه این کشتی ها را طوری می سازند که هنگام قرار گرفتن در آب جای مقدار زیادی آب را بگیرند، به همین جهت نیروی رانشی که به سوی بالا بر آنها وارد می شود، بیش از وزن کشتی است، به این ترتیب وقتی کشتی در آب شناور می شود، وزن آن با وزن آبی که جایگزین آن شده است، برابر است. به عبارت دیگر وقتی کشتی وارد آب می شود، حجم آبی که کشتی جای آن را می گیرد، بیشتر از حجم آهن فرو رفته در آب است و از آنجا که کشتی یک جسم جامد است، نمی تواند بیش از وزن خودش جای یک مایع را بگیرد. به همین جهت بخشی از کشتی خارج از آب قرار می گیرد. کشتی فقط زمانی غرق می شود که وزن آبی که جایش را گرفته است، معادل با وزن کشتی باشد.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «چرا کشتی در آب شناور می ماند؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر ۱۳۹۳ با شابک ۹۷۸-۹۶۴-۳۰۷-۲۲۱-۶ به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا