کدام فلز به حالت مایع است؟
جیوه تنها فلزی است که در دمای معمولی حالت مایع دارد. سایر فلزات از جمله آهن، مس، آلومینیوم و… همه جامد هستند. جیوه با اینکه به حالت مایع است، تمام خصوصیات یک فلز را دارا است.
جیوه چیست؟
این فلز هادی گرما و جریان الکتریسیته است و در باتری ها، کلیدها و پیل ها یا ظروف الکترولیز مورد استفاده قرار می گیرد. عبور جریان از درون بخار جیوه، باعث تحریک اتم ها می شود و آنها را به بیرون دادن نور مرئی و فرابنفش وا می دارد. در چراغ های خیابانی، نور فرابنفش فیلتر یا صافی می شود؛ اما در بعضی از موارد نور فرابنفش چراغ های جیوه ای را برای برنزه شدن بکار می گیرند.
درجه انجماد آن 39- درجه سانتیگراد و درجه جوش آن 359 درجه سانتیگراد است. جیوه هرگز به دیواره ظروف شیشه ای نمی چسبد. این فلز نقره ای رنگ 13.6 برابر سنگین تر از آب است. جیوه به خاطر داشتن این خصوصیات، کاربردهای فراوانی دارد. جیوه هنگام حرارت دیدن، به شکل ثابت و یکنواخت منبسط می شود و هنگام سرد شدن نیز انقباض یکنواختی دارد. به همین دلیل از آن بطور گسترده در دماسنج ها و فشارسنج ها استفاده می شود.
جیوه در طبیعت به شکل خالص یافت نمی شود. سنگ معدن این فلز، شنگرف (سولفور جیوه) نام دارد. این سنگ، قرمز رنگ است و تقریباً در صخره های سراسر جهان یافت می شود. در گذشته از این سنگ برای تهیه رنگ قرمز استفاده می شد. امروزه از جیوه برای ساختن انواع رنگ ها، کلورین و لوازم الکتریکی استفاده می شود.
ترکیبات جیوه سمی هستند و بیماری های ذهنی را به وجود می آورند.
منابع
- کتاب چرا، چطور، چگونه؟ نوشته دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال. ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز. موسسه نشر و تحقیقات ذکر. تیر 1393.