اولین پرش با چتر نجات چه زمانی صورت گرفت؟

چتر نجات وسیله ای چتر مانند است که از آن برای کاستن سرعت جسمی که در حال سقوط در هوا است، استفاده می شود. در سال 1797 میلادی اولین پرش با چتر نجات توسط آندره گارنرین (André Garnerin) صورت گرفت.

چتر نجات گارنرین از 32 قطعه مثلثی شکل پارچه ای درست شده بود. گارنرین بوسیله این چتر از بالونی که بر فراز شهر پاریس در حال پرواز بود، فرود آمد. او هنگام پایین آمدن با تکان های شدیدی روبرو شد؛ زیرا هیچ منفذی در وسط چتر تعبیه نشده بود. به علاوه، پارچه چتر نیز بسیار ضخیم بود و هوا از آن عبور نمی کرد؛ در نتیجه وزش باد موجب حرکت نوسانی و تاب خوردن چتر نجات می شد.

گارنرین در پرواز بعدی، در وسط چتر سوراخی تعبیه کرد. این کار جلو تکان های شَدید چتر را گرفت و باعث شد عمل فرود آمدن بسیار آرام تر صورت بگیرد.

در سال 1912 میلادی اولین پرش موفقیت آمیز با چتر نجات از هواپیما توسط کاپیتان آلبرت بری (Albert Berry) در ایالات متحده آمریکا انجام گرفت. در طول جنگ جهانی اول چتر نجات فقط در اختیار تعداد معدودی از خلبانان قرار گرفت. ولی در جنگ جهانی دوم خلبانان بسیاری جان خود را با این وسیله نجات دادند.

امروزه از چتر نجات هم در زمان جنگ و هم در زمان صلح برای فرود ایمن انسان و بار استفاده می شود.

هواپیماهایی که سرعت بسیار بالایی دارند، قبل از توقف، مسافت زیادی را طی می کنند. برای کاهش این مسافت در برخی از این هواپیماها چترهایی تعبیه شده است که به محض تماس پیدا کردن چرخ ها با زمین باز می شوند و مانند یک ترمز عمل می کنند.

چترهای نجات امروزی، از نایلون ساخته می شوند. عرض آنها پس از باز شدن حدود هفت الی نه متر است. این چترها دارای یک چتر کوچک هستند که قبل از چتر نجات اصلی باز می شود و به بیرون کشیدن و باز شدن آن کمک می کند.

پهنای چترهای نجاتی که برای پایین انداختن بار استفاده می شوند، پس از باز شدن حدود 30 متر است.

حال این سوال مطرح می شود که چتر نجات چگونه عمل می کند؟
اجسام در حال سقوط، بر اثر نیروی جاذبه زمین هر لحظه شتاب بیشتری پیدا می کنند. هر قدر سرعت سقوط بیشتر شود، مقاومت هوا در برابر جسم در حال سقوط افزایش می یابد. زمانی که این دو نیرو با هم مساوی می شوند، سرعت ثابت می ماند. به این سرعت ثابت، سرعت نهایی جسم می گویند. هنگام استفاده از چتر نجات مقاومت هوا در برابر سقوط بدن افزایش می یابد؛ در نتیجه سرعت نهایی کاهش پیدا می کند و چترباز سالم بر زمین فرود می آید. به این ترتیب چتر نجات از مقاومت هوا برای کاستن سرعت سقوط استفاده می کند.

[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]

مقاله علمی و آموزشی «اولین پرش با چتر نجات چه زمانی صورت گرفت؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر 1393 با شابک 978-964-307-221-6 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

[/toggle]

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا