نگرانی چیست و چگونه آن را مدیریت کنیم؟

هر فردی در طول زندگی خودش، حالتهای مختلفی از نگرانی را تجربه میکند. بنابراین وقتی از نگرانی صحبت میشود، برای همه ملموس و قابل درک است که منظور چیست. برخی از حالتهای نگرانی مفید هستند و مانند نیروی محرکهای برای اقدام آنی عمل میکنند. اما تبدیل نگرانی به اقدام برای همه به یک اندازه ساده نیست. از این رو در این مطلب قصد داریم راهکارهایی را برای تبدیل نگرانی به اقدام در اختیار شما قرار دهیم.
اگر فرد مضطربی هستید و این اضطراب در بسیاری از مواقع کارآیی شما را به شدت کاهش میدهد، در این مقاله همراه ما باشید. چرا که درگیر نگرانی بودن بدون تبدیل آن به عمل نمیتواند چندان موثر واقع شود.
نگرانی چیست؟
نگرانی در حقیقت نوعی اضطراب است، اما به اندازه آن مخرب نیست. معمولاً کنترل نگرانی سادهتر از اضطراب است.
ذهن انسان بسیار قدرتمند است. بنابراین میتوان از آن مانند ابزاری سیستماتیک برای تبدیل نگرانی به اقدام استفاده کرد. کسی که قدرت ذهن خود را به دست بگیرد، میتواند در کنترل نگرانی، عملگرایی و حرکت به سمت اهداف خود نیز موفق عمل کند.
آیا نگرانی همیشه مخرب است؟
در دنیای واقعی نگرانی همیشه هم بد نیست. به ویژه اگر بتوانیم با تبدیل نگرانی به اقدام گامی هر چند کوچک در جهت تحقق اهداف خود برداریم.
مشکلات همیشه یکی از اصلیترین عوامل ایجاد نگرانی هستند. اگر ما بتوانیم مشکلات خود را به بخشهای کوچکی تقسیم کنیم، به راحتی میتوانیم به حل و فصل آنها بپردازیم.
میتوان گفت آن دسته از نگرانیهایی مخرب هستند که نه تنها نمیتوانند مانند نیروی محرکهای در جهت تحقق اهداف ما باشند، بلکه با استرسی که به ما تحمیل میکنند کارآیی ما را نیز به شدت تحت تاثیر قرار میدهند.
تبدیل نگرانی به اقدام
قصد داریم به کمک مثالی در مورد چگونگی تبدیل نگرانی به اقدام صحبت کنیم. به عنوان مثال فرض کنید که قرار است به عنوان سخنگوی شرکت در جلسهای با شرکای تجاری خود حضور داشته باشید.
در چنین شرایطی با توجه به اینکه مسئولیت بزرگی را بر عهده دارید، داشتن نگرانی تا حدودی طبیعی است. قبل از حضور در جلسه، بهتر است در مورد آنچه که قرار است در این جلسه مطرح شود، به خوبی فکر کنید. همچنین پاسخهایی برای سوالات احتمالی در ذهن خود داشته باشید، به این ترتیب میتوانید به عنوان یکی از کارکنان شایسته شرکت، جلسه را به خوبی پیش ببرید. همین امر نیز باعث میشود که مدیر خود را تحت تاثیر قرار دهید.
در چنین شرایطی شما در حال تجربه یک نگرانی نرمال و سازنده هستید و با یک ارزیابی و برنامهریزی دقیق، موفق میشوید آن را به اقدام تبدیل کنید.
اما اگر قرار باشد این نگرانی آنقدر در ذهن شما بزرگ شود که عملکرد شما را تحت تاثیر قرار دهد، طبیعتاً به عنوان یک عامل مخرب محسوب میشود.
در ادامه قصد داریم این فرآیند را به کمک سه گام ساده بیان کنیم.
1) ارزیابی
حقیقت این است که سختترین مرحله حل یک مشکل، مواجهه با آن است. برای تبدیل نگرانی به اقدام، بهتر است خود را در معرض شرایطی که همواره از آن واهمه دارید قرار دهید. به این ترتیب راحتتر میتوانید روی نگرانی خود تمرکز کنید و برای آن راهکار پیدا کنید.
برای اینکه بتوانید این گام از تبدیل نگرانی به اقدام را با موفقیت پشت سر بگذارید، شاید بهتر باشد که از دستورالعمل زیر پیروی کنید:
- با مشکل مواجه شوید.
- دلایل بروز آن را به دقت بررسی و ارزیابی کنید.
- در مورد راهکارهایی که در این شرایط میتواند موثر واقع شود، عمیقاً فکر کنید.
- ایدهها و راهکارهای سازنده را استخراج کنید.
- در مورد نگرانی خود با فرد آگاهی صحبت کنید.
- بهترین راههای مقابله با آن را یادداشت کنید.
- با توجه به اطلاعات بدست آمده بهترین راهکار را انتخاب کنید.
2) برنامهریزی
برنامهریزی در حقیقت مهمترین و حساسترین بخش از هر کاری است. به همین دلیل است که معمولاً وقتگیر بوده و مسئولیت زیادی را بر فرد برنامهریز تحمیل میکند. اما در هر حال باید به عنوان بخش مهمی از تبدیل نگرانی به اقدام مورد توجه قرار گیرد.
برنامهریزی موثر میتواند تا حد زیادی از میزان نگرانی بکاهد و در جهت اقدام به شما کمک کند. برای برنامهریزی صحیح و اصولی باید به برخی از نکات توجه کنید. در ادامه این نکات به صورت موردی در اختیار شما قرار میگیرند:
- روی واقعیت تمرکز کنید نه روی تصور ذهنی که موجب نگرانی شما شده است.
- اهمالکاری را کنار بگذارید. زیرا در بسیاری از مواقع نگرانی منجر به اهمالکاری میشود. در چنین شرایطی عواقب آن ممکن است غیرقابل جبران باشد.
- منظم و با برنامه عمل کنید. وقتی برای انجام کاری برنامهریزی میکنید، باید در عمل به برنامه خود مصمم باشید. چرا که بینظمی نیز به خودی خود میتواند نگرانیهای جدیدی ایجاد کند.
3) عمل
زمانی که پس از ارزیابی نگرانی و برنامهریزی برای از بین بردن آن، راهکارهای عملی را پیش میگیرید، به راحتی میتوانید از شر دغدغههای ذهنی خود خلاص شوید.
اگر با ارزیابی علل نگرانیتان متوجه شُدید که با انجام برخی از کارها میتوانید علاوه بر تحقق بخشیدن به اهدافتان، از نگرانیتان نیز بکاهید، شک به دلتان راه ندهید؛ اقدام کنید و به جلو بروید. با این کار، کم کم متوجه میشوید که تمام نگرانی شما به اعتماد به نفس تبدیل میشود.
البته فراموش نکنید که گاهی کارها مطابق با برنامهریزی پیش نمیروند. در موقعیتهایی که شرایط خارج از کنترل شما است، بهتر است کنترل بیش از حد را رها کنید و بدون استرس منتظر به ثبات رسیدن شرایط بمانید.
تبدیل نگرانی به اقدام یکی از بزرگترین چالشها برای افرادی است که نمیتوانند با شرایط پیشبینی نشده به راحتی کنار بیایند.