منظور از حرکت موجی چیست؟
حرکت موجی الگو یا طرحی از آشفتگی است که با گذشت زمان تغییرات منظم و با قاعده ای نشان می دهد و موج از یک محل به محل دیگر حرکت می کند. این آشفتگی می تواند در سطح یک مایع مانند امواج دریا، یا در فشار یک گاز همانند موج صدا در هوا و یا در میدان های الکتریکی و مغناطیسی شبیه موج نور پدید آید.
موج ها را می توان به دو گروه تقسیم کرد: موج های متحرک که با زمان حرکت می کنند شبیه حرکت موج صدا در هوا و موج های ساکن یا ایستا که در یک مکان باقی می مانند مانند موج هایی که بر اثر کوبیدن بر طبل پدید می آیند. در یک دسته بندی دیگر، موج ها به دو گروه طولی و عرضی تقسیم می شوند. مثال موج های طولی، حرکت صدا در یک مایع است که در آن، آشفتگی موج همجهت با حرکت آن است. نمونه موج عرضی نیز نور است که در آن، آشفتگی در جهت عمود بر مسیر حرکت ایجاد می شود.
اگر انتهای یک تکه طناب را بگیرید و با سرعت آن را به بالا و پایین حرکت دهید، یک موج عرضی پدید می آید. شما می توانید با حرکت دادن انتهای طناب، این موج را در حال حرکت نگه دارید. همچنین می توانید با انداختن یک گلوله سبک به درون تشتی از آب، موج بسازید. موج هایی که از مرکز تشت به سمت بیرون پخش می شوند، از نوع طولی هستند.
امواج می توانند درون مواد جامد نیز حرکت کنند. اگر به جسم جامدی ضربه بزنیم و یا آن را بپیچانیم، به ارتعاش در می آید. ارتعاشات موج هایی هستند که درون مواد حرکت می کنند. زمین لرزه، حاصل حرکت موج ها از درون سنگ های جامد زمین است. هرچه سنگ ها چگال تر باشند، امواج نیز با سرعت بیشتری به حرکت در می آیند. بعضی وقت ها سرعت این امواج به چند کیلومتر در ثانیه می رسد.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «منظور از حرکت موجی چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب Kingfisher Science Encyclopedia، تالیف Catherine Headlam ترجمه محمود سالک از نشر Kingfisher Books، منتشر شده در ۱۹۹۱ با شابک ۹۷۸۰۸۶۲۷۲۸۵۳۳ به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.